Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Palecian Judit újra szorítóba lép?

Czimbalmos Ferenc-Attila október 16, 2014 Sport

A marosvásárhelyi születésű, de évek óta Győrben élő és versenyző, volt kétszeres profi ökölvívó világbajnok, Palecian Judit – aki az idén élete legjobb formáját érte el és két világszervezet Európa-bajnoki és három verzió világbajnoki címét is megnyerte fitneszben – újra a szorítóba lépne.

Erről és a sikeres tavaszi szezonjáról beszélgettem vele a minap, amikor néhány napra hazalátogatott:

2

– Üdvözöllek újra itthon, és gratulálok a kiváló tavaszi eredményeidhez! Te hogyan értékeled az idei teljesítményed?

– Valóban sikeres szezonban volt részem, a legsikeresebb eddigi sportpályafutásom során. Eb- és vb-címeket szereztem, nem beszélve a magyar kvalifikációs versenyekről, a nemzetközi megmérettetésekről, amelyeken szintén jó eredményeket értem el. A tavaszi szezon folyamán összesen 17 serleget gyűjtöttem össze, és büszkén (de nem nagyképűen) kijelenthetem, hogy a világon kevés olyan versenyző van, aki ennyi díjat, trófeát szerzett fitneszben egy idény folyamán. Tehát sűrű, de ugyanakkor nagyon sikeres volt számomra az első fél év.

Palecian Judit okolvivas-1

– Ritka teljesítménynek számít, hogy végig tartani tudtad az idény elején mutatott jó formádat.

– Igen, de nem csak tartanom kellett, hanem javítanom is versenyről versenyre. Akik ebben a sportágban jártasak, tudják, mennyire nehéz megtartani, sőt javítani a jó formát, hiszen a rettenetes diéta és az emberfeletti edzések mérvadó szempontok, de úgy látszik, hogy „elkaptam a fonalat”, és a jó eredményeimmel kivívtam a világ fitnesz szakmájának az elismerését, felfigyelt rám a sportvilág elitje.

Palecian a vb-cimekkel

– Újabb nehéz szezon előtt állsz. Milyen fontosabb nemzetközi megmérettetéseken fogsz részt venni a soron következő idényben?

– Vida Zoltánnak, a NAC testépítő szövetség magyarországi elnökének sugallatára bevállaltam az őszi szezont is, hiszen érzek még annyi affinitást, erőt, energiát és sport iránti elhivatottságot magamban, hogy folytathassam a fitneszben eddig mutatott jó formámat.

Az őszi versenyek során részt szeretnék venni többek közt két kiemelkedő világversenyen is. Az egyik a VI. alkalommal megrendezett WBPF verziójú világbajnokság, amit Mumbaiban (India) szerveznek meg december 5-10-e között és a hamburgi NAC Univerzum világversenyén (ami talán egy fokkal a világbajnokság fölött is áll jellegét és értékét tekintve) is versenyezni szeretnék, amelyre november 29-én kerül sor.

Emellett két pénzdíjas versenyen szeretnék részt venni, az egyik Riminiben (Olaszország), a másik Svájcban (Svájci Open) lesz, az utóbbi a NAC verziója alatt zajlik.

Ha tartani tudom a jó formám, akkor a jövő tavasszal az IBFF verziójú világbajnokságon Rómában és IBFA világszervezet világbajnokságán Tarantóban ( Dél-Olaszországban) is részt vehetek.

– Egy-egy ilyen „kiszállásnak” nagyok a költségei. Ezekre a versenyekre hogyan sikerül fedezni az anyagiakat?

– Meg kell említenem, hogy Bognár Gábor, a Győri Tropikál Fit Stúdió klub vezetőjének támogatását élvezem, aki megígérte, hogy ha az ősz folyamán is hozom a tavaszi jó formámat, akkor továbbra is állja a nem kis költségvetésű utazások kiadásait, ami dicséretes és egyáltalán nem elhanyagolandó áldozat, amit ezúton is köszönök neki.

– Hajdanán, amikor még profi ökölvívó voltál, egy interjú alkalmával a bokszkesztyűidet „pofonosztogató kesztyűknek” nevezted, amelyektől akkor rettegtek a világ ökölvívásának női kiválóságai. Amióta testépítéssel, azon belül fitnesszel is foglalkozol, az izmaidtól rettegnek a versenyzők a megmérettetéseken.Apropó ökölvívás, elképzelhető, hogy te még újra leakaszd a szegről és újra felvedd a „pofonosztogató kesztyűidet”, amelyekkel hajdanán világsikereket értél el?

– Elképzelhető, hiszen sokat gondoltam erre. Tavasszal majd elválik. Az igazság az, hogy gondolok arra, hogy újra az ökölvívásnak hódoljak, sőt akár egy világbajnoki címért is ringbe állnék.

– Judit, jelenleg olyan sportágban remekelsz, ahol főleg az izomzatodra fektetetsz nagy hangsúlyt. Ha visszatérnél a szorítóba, akkor meglesz a kellő gyorsaságod, ami létfontosságú az ökölvívásban, de a testépítés miatt megkopott?

– Az ökölvívás „teljes” embert igényel, akkor tudnék igazán felkészülni egy világbajnoki, vagy bármilyen ökölvívó mérkőzésre, ha a fitneszt mint versenysportágat egyelőre hanyagolnám, azaz mellőzném, akár egy ideig kihagynám, így más jellegű edzéseket tarthatnék, amelyek specifikusabbak, dinamikusabbak, pörgősebbek, tehát az izomerősítés mellett a gyorsaságra is összpontosítanék.

Az ökölvívás csak egy „állomás” lehet számomra, utána mindenképpen folytatnám a fitneszt, de úgy érzem, van annyi bennem, hogy még egyszer világbajnoki döntőn álljak a szorítóba.

Egy biztos, ha visszatérek az ökölvíváshoz, akkor a Győri Tropikál Fit Stúdió vezetője, Bognár Gábor is mellettem állna, támogatna anyagilag, emellett Sebestyén Péter, a WBPF szövetség magyar elnöke is támogatna, meg menedzselne, és persze Győri József menedzser is besegítene megszervezni egy ilyen mérkőzést.

Az ökölvívásról egyelőre csak ennyit mondanék, addig is a legfontosabb számomra, hogy edzőmmel, a tízszeres felnőtt- és masters testépítő magyar bajnokkal, a NAC szervezet 50 év feletti Masters kategória volt világbajnokával, Lakatos Misivel maximálisan felkészüljek a soron következő fitnesz versenyeimre, ahol a legjobb formám szeretném hozni.

 

 Mit mond edzője, Lakatos Misi Judit fantasztikus évadjáról?

Lakatos Misi vilu00E1gbajnok 3

A köbölkúti születésű, az egykori Constructorul egyesületnél formálódott, kőkemény testalkatú Lakatos a következőket mondta:

– Nem akarok nagyképű lenni, de óriási elégtétel számomra, hogy sikerült tanítványomnak az idén két világszervezet Európa-bajnoki és három verzió világbajnoki címét is elhódítania. Judit példamutatóan készült fel a szezonra, végig nagyot produkált a színpadon, így a szakma, meg a sportvilág kiválóságainak elismerését is kivívta.

Az ő eredményeivel párhuzamosan engem edzőként is elismertek a fitnesz nagyjai, miután sportolóként is világbajnoki címet szereztem, így nagyobb erkölcsi és emberi elismerés nekem nem kell… – jegyezte meg Lakatos Misi.

Mikor is volt kétszeres profi ökölvívó világbajnok Palecian?

Palecian Judit először 2002. április 20-án a németországi Torgauban hazai versenyzővel szemben (Aynour Senouglu 52,16 súlycsoportban) hódította el a világbajnoki címet, idő előtt befejezvén a mérkőzést, hiszen már a 3. menetben TKO-val semmisítette meg kőkemény német-török ellenfelét.

Ezt követően 2003. augusztus 30-án, Ózdon megvédte világbajnoki címét, a buldog szívósságát meghazudtoló izraeli hölgy, Hagar Smoulfeld nagy bánatára.

Share Button
Ennyien olvasták: 1265

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.