Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Plakátosdi

Központ június 1, 2012 Sport

Plakátosdi

Elkezdődött a plakátosdi! Úgy jelennek meg a falragaszok a hirdető pannókon, kerítéseken, korlátokon, épületek falán, mint eső után gombák a réten. Tegnap még alig látott az ember belőlük itt-ott egyet-kettőt, ma már mindent belepnek. Plakát hátán plakát. Elég, ha kinézünk az ablakon, máris legalább négy-öt ötlik a szemünkbe. Ha meg sétára indulunk a városban, vagy falunkban, félő, hogy nyakgörcsöt kapunk az ide-oda való fejkapkodástól.

 

Egyik kisebb, másik nagyobb, egyik színesebb, másik szürkébb, ilyen-olyan jelmondatokkal, kampányszövegekkel, nagyotmondó hazugságokkal, elcsépelt szlogenekkel teleírva. Egyiken egy emberalak, másikon egy egész csapat (vagy banda?). Az ember csömört kap a politikától. Aztán jön az este, az éjszaka. Leple alatt a plakátok jó része eltűnik, megsemmisül, illetve átalakul. Reggel letépve, lehasítva, darabokra szaggatva, kifestve, összefirkálva találjuk őket. A tisztelt jelölt vagy önjelölt urak képe átázva, sárba taposva, kifestve… Egyiknek szamárfül, másiknak ördögszarv, a harmadiknak Hitler-bajusz, jobb esetben kecske-szakáll díszeleg a képmásán. Aztán újraragasztják a plakátokat és kezdődik elölről minden. Kampánynak nevezik mindezt.  

Elgondolkodtató! Érdemes volt annyi pénzt kidobni, eltékozolni ezekre, a plakátokra? Érdemes volt annyi fát kivágni, annyi papírt elpazarolni? Kár a pénzért, kár a papírért! Érdemes egyáltalán kampánycélokra azt a sokmillió eurót, dollárt elpazarolni, nemcsak mifelénk, hanem világszerte? Nem lehetne inkább más célokra felhasználni, hasznosabb dolgokra elkölteni? Az állampénzeknek azt a részét, amit ezek a haszontalan kampányok eltékozolnak, nem lehetne inkább szétosztani az egészségügynek, a tanügynek, a mezőgazdaságnak? Ebből a hatalmas összegből nem lehetne inkább néhány jól felszerelt kórházat, otthont, árvaházat, iskolát vagy óvodát építeni? Hány millió embernek fordulna jobbra ezáltal az élete? Hány betegnek, hajléktalannak, árvának, idősnek jutna a pénzből? Hány millió fiatalt lehetne tisztességes mesterségre tanítani, az embergyűlölő tettekre uszítás helyett? Nem lehetne inkább mifelénk is egy „minden gyermek lakjon jól” szerű kampányt, programot indítani? Sorolhatnánk napestig a hasonló gondolatokat. De kit érdekelnek ezek a dolgok? A kampányoló, plakátosdit játszó urak nagy részét biztos nem.

Abból a rengeteg papírból, amiből a plakátok, szórólapok, kampányfüzetek meg kitudja még mi minden készülnek, nem lehetne inkább tankönyveket, meséskönyveket, ifjúsági regényeket és hasonlókat gyártani? Ezeket díjmentesen osztogatni?

Jelölt urak, talán az ilyen és ehhez hasonló dolgokról is elgondolkozhatnának!

Share Button
Ennyien olvasták: 413

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.