Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Pulzusmérők a Hikaritori SK-nál a sportolók fizikai képességeinek javítására

Czimbalmos Ferenc-Attila április 27, 2018 Sport

A marosvásárhelyi Hikaritori SK-nál a 43 éves Oláh Sándor cselgáncsedző már három és féléve a külföldön rég elterjedt pulzusmérők segítségével tart a cselgáncs mellett Fip Fit-edzéseket (Fip Fitnesz) is. Így a sportolók mellkasára rögzített kis adó-vevőkészülékek segítségével a szívfrekvenciájukat az edző táblagépén követi, majd az elektromos jelek alapján beállítja a paramétereket, hogy a sportoló maximumot teljesítsen.

Oláhék alig 3 éves lányuk a sakkozás tudományát tanulta

Romániában négy klub létezik – köztük a Hikaritori SK is –, amely hasonló készülékekkel, a modern technológia által segíti a sportolók edzésprogramjait, teljesítményét.
Oláh Sándorral a hétvégi, Promenada Mallban sorra került, Malio Even cég rendezésében Sport és helyes táplálkozás címmel megtartott eseményen beszélgettem, ahol több helyi sportklub – többek közt a Hikaritori SK, Juvenes SK, a Kinder SK, a Black Diamond Fight Club, a Gold Gym, az Academica Transilvania SK – , saját szakosztályait népszerűsítette a bemutatók alkalmával.
Oláh egy asztalnál táblagépén és okostelefonján figyelemmel követte több sportoló edzésteljesítményét, amikor megszólítottam.

Oláh Sándor a Hikaritori SK tevékenységéről beszél az eseményen

Fip Fit funkcionális edzésprogram

– Elmondaná a Központ olvasóinak, hogy milyen kardiogrammákat figyel a táblagépen?
– Tulajdonképpen a Fip Fit (Fip Fitnesz) sportolóinak a személyes paramétereit követem egy nyugaton már jó ideje elterjedt technológia segítségével.

– Kérem, magyarázza el, hogy az olvasók is megértsék…
– Ez egy pulzusalapú edzés a Fip Fit funkcionális edzésprogramban, ami monitorízalja a sportolók személyes edzésparamétereit. Egy szívritmust mérő pulzusmérőről, azaz egy receptor modulról van szó, ami a sportolók mellkasára van felszerelve egy pánt segítségével, majd az adatokat összegezi az edző táblagépére kivetítve. Ez a technológia hasonlít az EKG kardiogramkáihoz, de ott az elektromos jeleket több ponton keresztül mérik.

Az Academica Transilvania SK sportolói az eseményen

– Az adatokat a sportolók is megkapják?
– Igen. Nagy előny az, hogy elektronikus úton elküldjük nekik az edzések eredményeit, így ők is naponta követhetik teljesítményüket. Mivel ultramodern a program és online működik, a sportolók szintén online iratkozhatnak be, úgy hirdetem meg az edzésterveket is, a Polar-logón belül a sportolóknak van egy online felhasználójuk, így mindig figyelhetik az edzéstervünket.

Az edző a sportolók teljesítményét táblagépen követi

– Miért van szükség ilyen pulzusmérőkre?
– Minden sportoló edzésének van egy felépítése a bemelegítéstől a levezetésig, vagyis a nyújtásig (stretching), én az edzéstervezők alapelveit használom fel. Az edzéstervezést alternálni kell minden korban, hiszen minden sportág különböző, ellenben mindegyik sportágban használni kell a három készség fejlesztését. Ha valakit csak kardióra állítok be, kifejlődik nála a tüdő, a keringés, de az izomzatra is kell gondolni, ami az égést idézi elő. Ha csak az erőre fókuszál, akkor lassú lesz mint a sportoló, így a gyorsaságra is kell összpontosítania edzéseken, de ahhoz, hogy az égetés hosszú távon működjön, az állóképességre is hangsúlyt kell fektetni.
Tehát bármilyen sportoló képességeit tudom szabályozni a pulzusmérőkkel, habár vannak olyan személyek, akik fogyókúrázni akarnak, és azért sportolnak, de vannak olyan is, akik az állóképességüket akarják fejleszteni, azaz csak karbantartják magukat.

– Egyidőben több sportoló paramétereit is figyelheti?
– Igen. Például kivetítve láthatom egyszerre 12 sportoló szívfrekvenciáját, sőt színkódokkal vannak jelölve a szívintenzitás zónái. Mivel mindenkinek egyéni intenzitászónái vannak, így a táblagép kéri a sportoló személyes paramétereit, hiszen nem mindegy, hogy 50 éves, vagy 20 éves a sportoló, tehát nem egyformák a paraméterei. Lehet, hogy ugyanazt az intenzitászónát lehet tapasztalni mindkettőnél, de a pulzusuk különbözőek.

A kíváncsiskodók erőgépeket is kielhatározottak

Pulzusmérők+nutríció=javuló paraméterek és nagyobb teljesítmény

– A pulzusmérők segítségével mennyit javulnak a sportolók paraméterei?
– Kíváncsiságképpen itt látható egy maratonfutó edzésgörbéje: az edzés teljes időtartamát, a kalória égetését, az átlagos intenzitászónát és az átlagos és maximális szívfrekvenciáját láthatom, végigkövetem az edzését, láthatom, hogy az edzést a tervezett program szerint végezte, vagy sem, de edzés közben is követhetem. Edzések közben, ha személyesen figyelem a sportolókat, probléma esetén leállíthatom az edzést.
Például a 16 éves Darida Blanka – aki Európa-kupákon vesz részt –, öt edzéssel (három cselgáncs és két kondicionális felkészülés) ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint más 6-7 dzsúdóedzés és 2-3 kondicionáló edzés után, azaz fele erővel ugyanazt a teljesítményt lehet elérni. Blanka egyébként Eb-re készül, szorgalmasan gyűjti a pontokat.

– Gondolom, hogy így jobban megismerheti a klub sportolóinak felkészültségét…
– Persze. Ezáltal nagyon sokat segíthetek minden sportolónak és edzőnek, hiszen a legtöbb edző csak ránézés után próbálja kiismerni, kitalálni a sportoló fizikai képességeit. Itt mi a technológiát bevisszük az edzésekre, az edzéstervezésbe, így teljes, tiszta képet kapunk az atléta paramétereiről.
Általában a legtöbben fogyni szeretnének, de nagytöbbségük rendszertelenül edz, ezért fontos, hogy a dietetikus beállítsa az étrendjüket, aztán mi, a pulzusmérők segítségével beállítsuk az edzésmódszert, így tökéletes fejlődésben lesz részük az edzések után, és maximálisan teljesíthetnek.

– Ön csak a klub sportolóit figyelheti?
–Több sportoló és élsportoló is felvette velem a kapcsolatot, főleg, aki tudja, hogy mit jelent a módszer.

– Honnan szerezte be ezeket a pulzusmérőket? Egyáltalán mennyire elterjedt ez a fajta technológia a sportolók körében Romániában?
– Én a pulzusmérőket a finn Polar cégtől vásároltam meg. Romániában négy klub használ ilyen szoftot, vagyis fizetett licencet: két bukaresti egyesület, egy csíksomlyói klub és a miénk, a Hikaritori SK. Itt meg kell említenem, hogy a kellő felkészültségem is megvan a program elsajátításához és kezeléséhez, hiszen én kineziológiából, azaz A teljesítménysportolók felkészítése című témából mesteriztem…

A gyerekek játszhattak is

Cselgáncs-, Fip Fit- és virgoncka-csoport a Hikartori SK-nál

A Hikaritori SK keretén belül három szakosztály működik: a cselgáncs, a Fip Fit és a virgoncka csoport. A Fip Fit keretén belül Cross Training-edzések (ne tévesszük össze a CrossFit-tel) állnak a programban: guggoló gyakorlatok, fekvőtámaszok, guruló gyakorlatok, a felsőtest és alsótest izomzatának dolgoztatása különböző segédeszközökkel (pl. ketlebelt, TRX, fitnessroap) és kombinálva kardió meg ugráló (pliometria) gyakorlatok.
A virgoncka osztály esetében a 4-5 éves gyerekekkel készségfejlesztést tartanak játékos formában, így heti 1-2 alkalommal szerettetik meg a mozgást (bukfenc, kúszás, mászás, szaladás stb.) velük, azaz a sportolók megkapják bármelyik sportág alapjait. Emellett az edzők nem hanyagolják el az erőnlétet, az egyensúlyérzéket, a robbanékonyságot sem, de az eséstechnikák alapjait is megtanítják nekik. A gyerekek 6 éves korukban beállnak a cselgáncs kiscsoportba, de ott is 10 éves korukig játékosan edzenek, aztán 11 éves kortól lépnek át a versenycsoportba.
Emellett Oláh Sándor az Ügyes Kezek Alapítvány közreműködésével már évek óta Down-koros, skizofrén és autista fiatalokat is edz.
– A termünk 25-30 személyt tud befogadni egyszerre, a helyi Gheorghe Şincai Líceum a régi műhelytermét béreli a Hikaritori SK. Célunk, hogy megszerettessük sportolóinkkal a cselgáncsot, ugyanakkor 10-15 évre előre tartsuk meg őket a szakosztályon belül, de fontos, hogy ne égessük ki őket 13 éves koruk előtt, csak utána teljesítsenek mint versenysportolók.
Amúgy a virgoncka osztályban mintegy 20-30, a dzsúdó szekcióban mintegy 60-80 sportolónk van, míg a Fip Fit-nél 12-19 aktív versenyző tevékenykedik a Hikaritori SK-nál, ami szép eredmény – mondta el Oláh.


Oláh Sándor feketeöves  cselgáncsozó volt, akár édesapja
A többszörös bajnok Oláh Sándor sportszerető családban nőtt fel, hiszen nagynénje, nagybátyja is sporttanár volt, édesapja, a néhai id. Oláh Sándor az ISK cselgáncs szakosztályának volt az edzője. Oláh legelőször 3 éves korában lépett be az ISK cselgáncstermébe, majd 4-5 éves korában kezdte édesapjától tanulgatni a japán küzdősportot, a cselgáncsot, amit középiskolás koráig folytatott, akárcsak két öccse is, de velük együtt az atyjuktól tanulta meg azt az életszemléletet is, amit idővel próbál tovább tanítani.
Marosvásárhelyről 1998-ban Nagyváradra került, ahol elvégezte a Nagyváradi Testnevelési Főiskolát, ezzel párhuzamosan cselgáncsozott, idővel feketeövet szerzett. Másfél évet a híres és nemzetközi szinten is elismert, Marius Vizer (a Világ Cselgáncs-szövetségének elnöke) által üzemeltetett Nagyváradi Liberty Sport Klub dzsúdó szakosztályánál sportolt, majd tevékenykedett, ahol sokat tanult híres román és külföldi edzőktől.

Share Button
Ennyien olvasták: 909

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.