Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Puskás lábainál hever Erdély

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 19, 2016 Sport

Puskas kiallitas kolozsvar cim

Puskás, a leghíresebb magyar címmel nyílt kiállítás Kolozsváron annak az épületnek a földszintjén, amelynek belső udvara augusztus 21-ig a Rio de Janeiro-i ötkarikás játékok zárónapjáig magyar olimpiai udvarként, azaz a közös szurkolás helyszíneként működik, tekintettel arra, hogy a 7. Kolozsvári Magyar Napok egybeesnek a riói olimpiai játékokkal. A kiállításon – amelyen jelen volt a Központ is – minden idők legjobb magyar labdarúgója, Puskás Ferenc mérhetetlenül gazdag pályafutásának tárgyi emlékeit láthatják a kíváncsiskodók, melyeket az örökösök jóvoltából a felcsúti Puskás Akadémián működő tudományos központ és múzeum, a Puskás Intézet kezel. A gyűjtemény különleges, mert részben Spanyolországból hazahozott darabjait most először láthatja az erdélyi közönség.

Aláírás az utókornak

Aláírás az utókornak

Miből áll a tárlat?

A kiállításnak berendezett szentély hét külön tárolóból áll, amelyben üveg mögött vannak kiállítva az ereklyék, háromnyelvű felirat kíséretében: Puskás labdarúgói karrierjéről a magyar bajnokságban, a Kispestnél töltött 17 évéről; az 1952-es helsinki olimpián bearanyozódó csapatról; az 1953-as, angolok elleni 6:3-ról, illetve magyar, angliai és nemzetközi sajtóvisszhangjáról; az 1954-es vébédöntőről; az 1956-os emigrációja utáni Real Madridos karrierjéről (hat bajnoki, három BEK-győzelem, többszörös gólkirály); 25 évnyi edzősködéséről és a hazatéréséről Magyarországra.
Miket láthatnak a látogatók?

Puskas Honvédos-erekjék, érmek

Honvédos ereklyék, érmek

Érmek, kupák, serlegek, újságcikkek garmadája mellett, fotók, mezek, gólvágó és edzőcipők teszik kézzelfoghatóvá a legendát. Ezekből kész Puskás-szentélyt rendezett be a Szentegyház utca (Iuliu Maniu) 4. szám alatt a Puskás Intézet és a Kincses Kolozsvár Egyesület.
Sok más egyéb érdekesség mellett látható Puskás Ferenc olimpiai aranyérme, világbajnoki ezüstérme, a Real Madriddal nyert BEK-serlegek, a klubikon gólkirályi trófeáinak kicsinyített változata, az első Világkupa-serleg Puskásnak készített példánya.
Szinte lehetetlen felsorolni valamennyi ereklyét, az említetteken kívül kiállították többek között azt a Puskás-díjat, amelyet 2009 óta az Aranylabda-gálán az idény legszebb gólját szerző labdarúgónak ad a világszövetség (FIFA). Pontosabban azt a példányát, amelyet Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök adományozott Puskás egy éve elhunyt özvegyének.

Puskas kiallitas kolozsvar (1)

Megcsodálható a helsinki olimpia aranyérme és a világbajnoki ezüstérem is

Szintén megcsodálhatjuk a valaha élt legjobb magyar labdarúgó Budapesti Honvédhoz és az Aranycsapathoz köthető különböző emléktárgyait, így például látható az az angol csapatkapitányi zászló, amelyet Billy Wright nyújtott át Puskásnak a legendás 7:1-es magyar győzelemkor.
A rengeteg felülbecsülhetetlen értékű emléktárgy között felbukkan az 1952-es helsinki olimpia aranyérme is, de a viszonylag kisméretű 1954-es világbajnoki ezüstérem is. A kiállított futballereklyék között találjuk a Bernabéu-stadion ezüstből készült miniatűr makettjét, amelyet a Száguldó Őrnagy a 75. születésnapjára kapott.

Puskas kiallitas kolozsvar (6)

Puskas kiallitas kolozsvar (1)

Puskas kiallitas kolozsvar (5)

Az egyik legtöbbetmondó relikvia a Real Madrid-meze

Puskás életének minden szakaszából a legszebb és legértékesebb ereklyék is megtalálhatóak ezen a kiállításon, így az Aranycsapatban játszott találkozókhoz kötődő tárgyak, de emellett rengeteg külföldi újságcikk is szerepel a tárlatban, melyek közül a legtöbb az 1954-es VB-döntő után jelent meg, amelyen Magyarország ezüstérmet szerzett.
Az egyik leglenyűgözőbb relikvia Puskás Ferenc idegenbeli Real Madrid-meze, amelyet a Real Madrid Alapítvány egy évre adott kölcsön a Puskás Intézetnek. Szemben a ma látott idegenbeli lila dresszel, akkoriban a Real kékben játszott, és hogy azt a madridiak ,,Panchója” nem csupán egyszer viselte, arról a 10-es mez hátán látható többszöri varrás tanúskodik. „Akkoriban még nem egymérkőzéses mezeket készítettek” – jegyezte meg a tárlat megnyitóján Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója, az Four Four Two főszerkesztője, aki az olimpiai udvar múlt pénteki megnyitóján Boros Miklós kolozsvári sportújságíróval beszélgetett a legendás futballista életéről.

A legenda

A legenda

A Puskás-kiállítás volt már Madridban, Athénban és Manchesterben is

A kiállított nagyszabású gyűjtemény a felcsúti Puskás Intézet jóvoltából érkezett Kolozsvárra. Mindez Bodnár György amerikai-magyar üzletembernek köszönhető, aki egy londoni aukción a kikiáltási ár és a becsült érték többszörösét kínálva, egyben vásárolta meg a felbecsülhetetlen értékű kollekció ezen részét.
A Puskás-relikviák nagy része 2011-ben került haza Madridból 20 nagy vasládában és egyéb dobozokban.
A kolozsvári Puskás-kiállítás megnyitóján Mravik Gusztáv, a Puskás Intézet vezetője elmondta, a kiállítást először három éve Madridban mutatták be, a királyi gárda által szervezett Puskás-hetek alkalmával, ahol több mint 50 ezer látogatója volt, majd Görögországba, Athénba vitték el. A legnagyobb látogatottságot azonban az angliai Manchesterben érték el, ahol a futballmúzeumban fél év alatt 300 ezren tekintették meg a relikviákat, sőt meg kellett hosszabbítani a kiállítást az óriási érdeklődés miatt. „Ez a leggazdagabb anyag, amely Puskás-kiállításként valaha megjelent” – értékelte Mravik.

Puskas kiallitas kolozsvar (4)

A tárlatnyitón levetítették a Puskás Hungary filmet is

Puskás Ferenc: Száműzetésben a Real Madridnál címmel tartottak előadást a Magyar Olimpiai Udvarban szervezett előadás megnyitóján, ahol Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Four Four Two futballmagazin főszerkesztője arról beszélt, hogy Puskás Ferenc miért kényszerült hazája elhagyására, és hogyan került a világ akkori legjobb alakulatához, a Real Madridhoz, melynek idővel gólzsákja lett.
Aztán levetítették a 2009-ben rendezett, a 800 órás nyersanyagból összevágott  Puskás Hungary című dokumentumfilmet a labdarúgás történetének egyik legnagyobb egyéniségéről, aki játékosként a magyar válogatott, a legendás Aranycsapat kapitányaként, majd az emigrációban a világhírű Real Madrid 10-eseként is a világ egyik legjobbjaként, éveken át kápráztatta el a világot.

Puskas kiallitas kolozsvar (2)

Boros Miklós véleménye a Puskás-tárlatról

A szervezők a második hétre vártak nagyobb látogatottságot, hiszen a Magyar Napok kezdésével beindul az a turizmus, ami a napokat illeti, de egyértelmű, hogy eddig a leglátogatottabb nap a vasárnap volt. Találkoztam labdarúgókkal, sportszerető és átlagos sportismeretekkel rendelkező emberekkel, sporthoz értő személyekkel, akár egyszerű emberekkel is, akiknek ismert a Puskás név. Itt volt Miriuţa László, a CFR edzője, Sandu Matei, a CFR sportigazgatója is, de voltak török állampolgárok is, akik meglátogatták az ereklyéket.
A tavaly volt egy Albert Flórián kiállítás Kolozsváron, amelyet a Ferencváros Alapítvány hozott el – ami mindenképpen megágyazott ennek a Puskás-kiállításnak –, jövőre pedig egy teljes Aranycsapat kiállítást terveznek a szervezők a Puskás Intézettel közösen a Magyar Napokra.
A Puskás-kiállítás augusztus 21-ig 9-20 óra között látogató.

 


Puskás-festményMi a hasonlóság Puskás és Bölöni között?

Puskás a Real Madriddal az öt spanyol bajnoki cím, négy gólkirályi cím mellett még egy Világkupát (Interkontinentális Kupa 1960) és három Európa Kupát (később a Bajnokcsapatok Európa Kupájának, jelenleg pedig UEFA Bajnokok Ligájának nevezik) is nyert. Bajnokcsapatok Európa Kupáját magyar labdarúgóként rajta kívül csak Bölöni László nyert 1986-ban a Bukaresti Steaua együttesével, igaz: e sikert egyikük sem magyar állampolgárként érte el, hiszen Puskás akkor már spanyol állampolgár volt, míg Bölöni román állampolgárként lett BEK-győztes.


Milyen eredményeket ért el Puskás?

Egyetlen magyar labdarúgó sem büszkélkedhet olyan nagy sikerekkel, mint a kispestiek csillaga, Puskás Ferenc (1927. 04.01. Kispest  – 2006.11.17. Budapest). A ballábas összekötő Honvéd-játékosként hat bajnoki címet szerzett, emellett ő volt az Aranycsapat kapitánya, így nagy szerepet játszott az olimpiai aranyérem, az Európa-kupa-győzelem és a világbajnoki ezüstérem megszerzésében. Az ötvenes évek második felében külföldre távozott, Madridban talált otthonra, 1958 és 1966 között a Real Madrid játékosa volt. A Real ezidőtájt hazájában nem talált legyőzőre. Összesen 372 meccset játszott végig és 324 góllal gazdagította együttesét.
A királyi klubbal hatszor spanyol bajnoki címet, egyszer nemzeti kupát, továbbá háromszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, egyszer pedig a Világkupát. A magyar bajnokságban négyszer szerezte meg a gólkirályi címet (1948, 1950, 1951 és 1953), míg a spanyol pontvadászatban szintén négy alkalommal lett gólkirály (1960, 1961, 1963 és 1964). A magyar válogatottban 85 találkozón 84-szer volt eredményes, ami magyar rekord. A spanyol nemzeti csapatban is pályára léphetett négy alkalommal. Játszott a világ- és az Európa-válogatottban is.
A BEK-ben 39 találkozó során 35 gólt lőtt és 12 találatával gólkirály lett az 1959-60-as idényben.
Magyarországon 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt, Spanyolországban 179 bajnoki találkozón 159 találatot ért el.
Tíz országban edzősködött: Spanyolország, USA, Kanada, Görögország (görög bajnok lett a Panathinaikósszal 1970 és 1972-ben, BEK-döntős az 1970-1971-es idényben, görög szuperkupa-győztes 1970-ben és Világkupa-döntős 1971-ben), Chile, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Paraguay, Ausztrália (a South Melbourne Hellásszal ausztrál bajnok 1991-ben és Ausztrál kupagyőztes 1990-ben) és Magyarország.


Mikor járt Puskás Kolozsváron?

Puskás Ferenc egyik első bajnoki mérkőzését Erdélyben, éppen a címre törő, és azt végül meg is szerző nagyváradi csapat, a híres zöld–fehér NAC ellen játszotta. Nem sokkal később, 1944. május 14-én már a kolozsvári sportkedvelők is láthatták őt a helyi Kolozsvári AC-cal vívott mérkőzésen, akkor lőtte élete első gólját a felnőtt csapatban. Azt a gólt, a Puskás, a leghíresebb magyar kiállítás megnyitóján a jelenleg 92 éves helyi Szoboszlai Miklós, a kolozsvári élő kapuslegenda is felidézte. Több mint fél évszázad után, útban Székelyföld felé – ahová farsangi mulatságra hívták a háromszékiek –, feleségével együtt a sétatéri tó melletti étteremben ebédelt. Ez a két mozzanat kapcsolja az egykori kincses városhoz.

Magyar olimpiai udvar-1

Harmadszor akkor találkozott közvetlenül a kolozsváriakkal, amikor 1998-ban Budapesten, a Külhoni Magyar Sportcsillagok I. Világtalálkozóján egykori csapattársával, Grosics Gyulával együtt egyike volt a jutalmat átadó vendéglátóknak.
Azon a találkozáson készült többek közt az alábbi fénykép is, amelyet Aurel Raţiu vásárhelyi sportújságíró bocsátotta rendelkezésünkre: Puskás többek közt a néhai marosvásárhelyi vízilabdakapus, Deák Gyula (balról az első), a szintén egykori marosvásárhelyi vízilabda-legenda, Nagy Poczó Gábor és a híres valamikori labdarúgó és jégkorongozó, Incze Gábor társaságában pózolt.

Magyar olimpiai udvar-2


 

Share Button
Ennyien olvasták: 994

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.