Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Rajt előtt a BC Nova Vita

Központ szeptember 11, 2014 Sport

Rajt előtt a BC Nova Vita

Két helyi játékosa maradt a BC Nova Vitának az elmúlt szezonbeli csapatból: a marosvásárhelyi Mészáros Kata és Bartha Borbála, viszont rajtuk kívül az ugyancsak helyi illetőségű Parajdi Tekla mellett öt amerikai, két bukaresti, két medgyesi és néhány ifjúsági játékos is tagja lett az együttesnek. Gál Emese is távozott a csapattól, egyéves szerződést kötött a Kolozsvári Universitateával.  A korábbi híresztelésekkel ellentétben, Ionel Brustur vezetőedző továbbra is az együttes élén maradt. Vele, a távozó Gál Emesével és Mészáros Katával, a csapat legjobbjával beszélgettem a minap vásárhelyi női kosárlabda jelenlegi helyzetéről, jövőjéről:

     

 

–Brustur úr, mi újság a BC Nova Vita háza táján? Hogyan alakult a játékoskeret?

– Mivel csak szeptember 10-én lesz a gyülekező – tehát addig még sok minden történhet a kerettel kapcsolatosan –, ezért még nem tudom megmondani pontosan, hogy kik jönnek a BC Nova Vitához (a beszélgetésre augusztus 30-án került sor-a szerk. megj.).

Annyit biztosan tudok, hogy érkezik öt amerikai játékos, mellettük egy 18 éves, ígéretes lány a Bukaresti Olimpiától. A tavalyi keretből az együttesnél marad a vásárhelyi illetőségű Mészáros Kata és Bartha Borbála, továbbá a szintén helyi Parajdi Tekla, viszont az ugyancsak marosvásárhelyi 22 éves Gál Emese Kolozsváron, míg a magyarországi Vincze Andrea Franciaországban folytatja.

Szeptember 10-e után már több információval szolgálhatok – mondta a Nova Vita edzője.

Az együttes célkitűzéséről Brustur korábban úgy vélekedett, hogy szeretnének felkerülni a felsőházi rájátszásba, a konkrét célokról azonban csupán a keret véglegesítése, illetve az első hivatalos mérkőzések után tud állást foglalni.

Egyébként Ionel Brustur 2012 őszétől kezdődően szűk két évig irányította a vásárhelyi női kosárlabdacsapatot. Irányítása alatt mindkét szezonban a tabella alsó felében végzett a BC Nova Vita: a 2012–2013-as bajnoki idényt a 11. helyen, majd az elmúlt bajnokságot az utolsó előtti, 13. pozícióban fejezte be.

       

A BC Nova Vitától távozó Gál Emesét arra kértem, mondja el néhány szóban, hogyan látja a Nova Vita együttesét a soron következő bajnoki évad előtt, és miért hagyta el a csapatot:

– Kolozsvárra szerződtem, a helyi Universitateánál folytatom, ahova egy évre írtam alá. Itt már több mint három hete az 1. ligás együttessel edzek, nagyon tetszik a csapat, remek a hangulat, jól érzem magam Kolozsváron.

– Hogy került Kolozsvárra?

– Az ügynököm segítségével igazoltam az U-hoz, aminek nagyon örülök. Itt játszik két egykori csapattársam is, akikkel hajdanán, ifjúsági korosztályú játékosként többször játsztunk együtt, tőlük sok hasznos információt kaptam a csapattal kapcsolatosan. Amúgy már nagyon szerettem volna eljönni Marosvásárhelyről…

– Miért? Hiszen az a kevés szurkoló, aki kitartott a csapat mellett, szereti a vásárhelyi kötődésű játékosokat is…

– Az igazság az, hogy én szívesebben játszanék otthon, Marosvásárhelyen, de volt ok bőven arra, hogy távozzak… Az anyagi megbecsülés terén hátrányban voltunk a más városból, országból érkezett játékosokkal szemben.

– Mi a kolozsvári együttes célkitűzése?

– Az első nyolc hely egyikén szeretnénk végezni, de az majd elválik, hogy hányadikak leszünk a bajnokság végén, hiszen még nem körvonalazódott a keret, még várunk két idegenlégióst is. Ahogy én látom az együttest, megvalósíthatjuk a vezetőség által kitűzött célokat.

– Hogy látja a bajnoki évadot volt csapata szemszögéből?

– Nem tudok semmit a lányokról, nem beszéltem egyikükkel sem, csak az edzővel, akivel közöltem, hogy nem veszek részt a gyülekezőn, mert szerződést kötöttem a kolozsváriakkal.

– Mit üzen a Nova Vita szurkolóinak a bajnokság előtt?

– A csapat játékosainak sok sikert kívánok, remélem, hogy a tavalyinál sokkal sikeresebb szezonban lesz részük. A marosvásárhelyi kosárlabda szurkolóit meg arra kérem, hogy minél többen legyenek az együttes mellett a hazai mérkőzéseken.

******

A szintén marosvásárhelyi Mészáros Katát, az együttes legvonzóbb játékosát is megkértem, mondjon néhány szót az együttesről, a közelgő bajnoki rajtról:

– Amint Ionel Brusturtól értesültem, Bartha Borbálával együtt ön is marad a BC Nova Vitánál a helyi szurkolók nem kis örömére. Ön mellett még kik lesznek tagjai a csapatnak az amerikai lányokon kívül?

       

– Tudomásom szerint Bukarestből két, 18-19 éves játékos, mellettük két medgyesi lány, meg egy jó nagyváradi irányító is szerződést köt az együttessel, de még bővülhet a keret.

– Hogyan látja, számíthatunk-e a tavalyinál jobb eredményre idén?

– Szerintem igen, én bízom benne, hogy jobban szerepelhetünk a bajnokságban, mint az előző évadban. Mint hírlik, a bajnokság gyengébb lesz, mint a tavaly, hiszen egyelőre a Târgoviște meg az Arad együtteseiről nem tudni semmi konkrétat, miután több légiósuk távozott, de más csapatok keretei is változtak a nyár folyamán.

– Gál Emese Kolozsvárra szerződött, oda, ahol ön tíz évet játszott. Ön miért maradt Vásárhelyen?

– Nekem itt van a családom, tíz évig mellőztem őket, a tavalyi szezonom viszont igen jól sikerült, mindamellett, hogy a csapat gyengélkedett.

– Az anyagiak terén hogyan áll a csapat?

– Azt hallottam, nem lesznek anyagi gondok az együttesnél, minden rendben van. A múlt szezonban valóban voltak elmaradások, de azóta rendeződtek ezek.

– Mészáros Kata mit üzen a szimpatizánsainak, a Nova Vita szurkolóinak?

– Remélem, hogy ősztől többen kijönnek majd, s teltházas meccsekre kerül majd sor.

 

Szeptember végén  kezdődik az idény

Szeptember 5-én tartották a csapatgyülekezőt, azóta a városban készülnek az új idény első mérkőzésére, más településen nem vesznek részt edzőtáborban.

A BC Nova Vita szeptember 27-én kezdi meg szereplését a női kosárlabda-bajnokság új szezonjában. Előtte, szeptember 20-án azonban a Román Kupában kell helyt állnia, rögtön az első körben nagyon erős ellenfelet kapott, az előző bajnoki idény harmadik helyezettjével, a Gyulafehérvári Universitateával játszik. Az első találkozóra idegenben kerül sor, a visszavágót négy nappal később vívják Marosvásárhelyen.

A bajnokságban a BC Nova Vita az első fordulóban Bukarestben játszik a Rapid ellen, ezt követően az elmúlt idényt negyedik helyen záró Sepsiszentgyörgyi SIC csapatát szeptember 4-én, majd szeptember 8-án a SCM Craiova együttesét fogadja.

Egyébként a csapat kosarasai Marosvásárhelyen látják vendégül október végén a címvédő Municipal Târgoviştét a hetedik fordulóban, míg a bajnoki ezüst­érmes Aradi ICIM-mel a kilencedik játéknapon találkoznak.

Két csapat  esik ki 2015-ben

Korábban szó volt arról, hogy amerikai játékosok helyett szerbiai és magyarországi kosarasokat igazolnak, de ezek a sportolók túl sok pénzbe kerültek volna, emellett a szomszédos országban sokkal korábban kezdődik a bajnokság, így a legtöbbjük már leigazolt. Ezért döntött az amerikai játékosok mellett a vezetőség.

Korábban olyan hírek is felröppentek, hogy a BC Nova Vita és az ifjúsági lánycsapatokat működtető BC Sirius együttműködésére lehet számítani, azonban a BC Sirius elnöke, Kiss István korábban a helyi sajtóban megjegyezte, hogy az idei bajnoki idényben az U20 korosztályban és az 1. ligában (második értékcsoport) indítanak csapatot.

Röviddel utána a Nova Vita vezetősége is megerősítette, hogy az új bajnoki idényben Marosvásárhelyt a BC Nova Vita képviseli az élvonalban.

A szaklapok értesülése szerint az Olimpia Bukarest kivételével minden jogosult klub benevezett a női kosárlabda-bajnokságba, amelynek a végén a két utolsó helyezett kiesik, függetlenül attól, hogy hány együttes indul. Az előző bajnokság végén senki nem esett ki, miután csak 14 csapat nevezett a 16 csapatosra tervezett mezőnybe.

Az idén is tizennégy csapat száll harcba a bajnoki címért.

Share Button
Ennyien olvasták: 624

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.