Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Rajtra készen a Sirius

Czimbalmos Ferenc-Attila augusztus 2, 2016 Sport

Kosárlabda, női Nemzeti Liga

Sirius -taktikai utasítás Stef Zakarás módon

Körvonalazódott a marosvásárhelyi Sirius KK női kosárlabdacsapatának kerete, miután a vezetőség amerikai játékosokkal erősítette meg azt, a klub történetének első élvonalbeli bajnokságára készülve. A rendkívül nehéznek ígérkező szezonban a felsőházi rájátszásba jutás lesz a célkitűzés.

Amerikai légiósokat igazolt a vezetőség

Korábban légiósként Tear’a Laudermill és Sakellie Daniels játékirányítók, valamint Lauren Gregory center írtak alá érvényes szerződést a marosvásárhelyi klubbal, majd Teonia McCune is megérkezett Marosvásárhelyre az Egyesült Államokból.
Daniels két évvel ezelőtt már játszott Romániában a Galaci Phoenixnél, Gregory és Laudermill először szerepelnek a Nemzeti Ligában.
McCune 1993-ban született, beállós poszton játszik, a kentucky-i Georgetown egyetemén nevelkedett, az előző szezonban pedig a horvát Kvarner együttesében profiskodott. A Sirius új beállósa 196 cm-es termete ellenére jól bánik a labdával, gyorsan képes irányt változtatni, impozáns magasságával várhatóan uralni fogja a palánk alatti teret, ám termete ellenére nagyon jól bánik a lasztival, így a támadó lepattanók szerzésében és az ellenfél támadóinak lesapkázásában lesz fontos szerepe a palánk alatt.

Sakellie Daniels

Sakellie Daniels

Továbbra is Steff Zakariás lesz a vezetőedző

A marosvásárhelyi alakulat kispadján a Nemzeti Ligában is a marosvásárhelyi Steff Zakariás marad a vezetőedző, akinek bizalmat szavazott a vezetőség, miután áprilisban sikerült feljuttatnia a Siriust az élvonalba.
Steff Zakariás az elmúlt időszakban mintegy háromszáz kosárlabdázót figyelt meg, és a klub költségvetésének figyelembe vételével választotta ki azokat, akikkel a Sirius KK vezetősége elkezdte a tárgyalásokat. Steff számára nagyon fontos volt, hogy gyors és küzdőképes női kosárlabdázókat találjon, akik nagy segítségére lehetnek az alakulatnak a célkitűzésének teljesítéséhez.
Mint ismeretes, a női bajnokságban, hasonlóan a férfiak bajnokságához, egy belföldi játékosnak mindig a pályán kell lennie, ám a Sirius KK esetében amúgy sincs több légiós, mint ahány használható. A tapasztalt amerikai idegenlégiósok mellett a tehetséges, fiatal, helyi játékosoknak is esélyük lesz a bizonyításra.

Augusztusban kezdik meg a felkészülést

A női kosarasok augusztus 1-jén gyűlnek össze, majd augusztus 8-án kezdik meg a felkészülést az új idényre. Az első hivatalos találkozóját szeptember 15-én játssza a csapat a Jászvásári Poli otthonában. Igaz, változások még bekövetkezhetnek, hiszen az élvonalban indulási joggal rendelkező 11 csapat közül három alakulat nem fizette ki a nevezési díjat határidőre. Kérdéses, hogy a CSM Târgoviste egyáltalán el tud-e indulni az idén (az egyesület egyszer már megszűnt, aztán rá egy évre a szövetség ismét bevette az élvonalba), de ugyanakkor súlyos anyagi gondok vannak Temesváron és Jászvásáron is, így veszélyben a részvételük a bajnokságban.

Tear'a Laudermill

Tear’a Laudermill

Barátságos mérkőzések, majd hazai torna következik

Kiss István és Steff Zakariás egyöntetűen közölték, több külföldit nem, viszont az idény kezdetéig még legfeljebb egy-két tapasztalt romániai kosarast szerződtetnének, viszont ez abból a szempontból nehéz, mivel a belföldiek sokat kérnek. A klubelnök leszögezte, nem az a cél, hogy kicseréljék a csapatot, a vezetőedző pedig hangsúlyozta: mindenképpen esélyt szeretnének adni az élvonalbeli feljutást kiharcoló fiatal játékosoknak, hogy érvényesüljenek, hiszen a klubnál nem hiába fektetnek nagy hangsúlyt az utánpótlás-nevelésre. A Sirius előző szezonbeli keretéből mindenki maradt, kivéve a csapatkapitányt, a feljutásban segédkező, szászrégeni illetőségű Janina Simioncát, akivel nem tudtak megegyezni a folytatást illetően, és kevés esély van rá, hogy az alakulatnál maradjon.
A csapat több barátságos találkozót játszik, így augusztus 25-én és 26-án kétszer mérkőzik meg a Kolozsvári Universitateával, ezt követően szeptember 1-je és 3-a között felkészülési tornát szerveznének, amelyen több Nemzeti Ligás együttes vesz részt, egyelőre a Galaci Phoenix és a Teleorman Alexandria jelentette be a részvételt.

Kiss István

Kiss István

A rájátszásba való jutás lesz a célkitűzés

Kiss István klubelnök szerint az alakulatnak az első nyolc között a helye, ezt nevezte meg a csapat célkitűzésének. Az újonc Sirius KK szeptember 23-án játssza első élvonalbeli találkozóját a bajnokságban a szintén feljutott Jászvásári Politehnica otthonában, előtte azonban szeptember 15-én és 19-én lejátssza a Románia-kupa első fordulójának párharcát, amelyben ugyancsak a moldovai együttes lesz az ellenfele. A klubelnök elmondása szerint a két idegenbeli találkozóval megterhelő, ugyanakkor az ellenfél együttesét tekintve kedvező szezonrajtra vár.

Share Button
Ennyien olvasták: 520

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.