Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Reflex mester íjászkupát rendeztek Marosvásárhelyen

Központ május 29, 2014 Sport

Itt a nyilam, mibe lőjem?

Reflex mester íjászkupát rendeztek Marosvásárhelyen

i1

Az öt éve megalakult marosvásárhelyi Reflex íjászklub a minap Reflex Mester Íjász Kupa elnevezéssel rendezett íjászversenyt, a marosvásárhelyi Kishegyszőlő nyugati oldalán, a kellemes  környezetben kialakított pályákon, ahol szép számban vettek részt a versenyzők. A Reflex klub eddigi tevékenységéről, az íjászat alapismereteiről és a nemrég lezajlott megmérettetésről beszélgettem a helyi íjászklub két alapító tagjával, Mátéfi Péterrel és Szakács-Mikes Istvánnal.

 

i2

– Első alkalommal rendezték meg a Reflex Mester Íjász Kupát Marosvásárhelyen. Milyen városokból jöttek a versenyzők?

– A versenyre a marosvásárhelyi íjászokon kívül kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi versenyzők is eljöttek, azért is, mert baráti kapcsolat fűzi őket a résztvevő egyesületek tagjaihoz. Reméljük, hogy hagyományossá válik ez a verseny, és évente megrendezhetjük városunkban.

i3

–Milyen versenyszámokban lőttek célba az íjászok?

–Hat különböző – csigás, vadászreflex (mindkettő közös csoport) és pusztai vagy hagyományos kategóriákban (férfiak, nők, lányok és fiúk) mérkőztek meg a versenyzők, akik közeli távról, középtávról és messzi távról lőttek célba az íjakkal.

–Mik azok a kellékek, amik szükségesek az íjászathoz?

–A legfontosabb kellék egy jó íj, ami a versenyző erejéhez legyen mérve. Persze a kezdőknek, vagy gyerekeknek, akár hölgyeknek gyengébb, a férfiaknak erősebb íj ajánlott. Mi inkább hagyományos, magyar íjászatnak hódolunk, de most már vannak csigás és vadászreflex íjaink is, tehát bővült a keretünk.

i4

–Mint köztudott, az elmúlt század közepén, majd annak a vége felé, hagyománya volt az íjászatnak (is) városunkban. Mik a célkitűzései a Reflex íjászklubnak?

– Ez a rendezvény, akár más, általunk szervezett íjászverseny elsődleges célja, hogy újra összehozzuk a marosvásárhelyi és környékbeli íjászokat, és az érdeklődőkkel megszerettessük a sportágat.  Valóban az íjászatnak valamikor hagyománya volt Marosvásárhelyen, hiszen hajdanán versenyíjászatot űztek városunkban, még olimpiai résztvevőink is voltak.  Reméljük, hogy idővel újra ismerté válik ez a sportág helyi szinten.

–Jelenleg hány tagja van a marosvásárhelyi Reflex egyesületnek?

–Klubunk tagjai változóak, nagyobb eseményeken 20-25 személlyel is részt veszünk, de napi rendszerességgel mintegy tízen vagyunk a klubnál. Akiknek íjuk is van, nem igazán járnak ki a szabadba, hogy hobbijuknak éljenek.

i5

–Milyen fontos dolgokat kell szem előtt tartani mielőtt valaki íjat vásárolna?

– Aki íjat szeretne vásárolni az számos internetes üzletben találhat kedvére valót, de előzőleg jó útbaigazítást kérni egy szakértőtől, vannak ugyanis bizonyos szempontok, amelyeket ilyenkor figyelembe kell venni. Ezek közül a legfontosabb a húzáshossz és az erő. Ha túl nehéz az íj, hamar elfáradhatunk tőle, de idővel, ahogy fejlődik a sportoló, egyre erősebbre cserélheti fegyverét. A hagyományos íjjal nehezebb bánni, mint például a csigással. Nem mindig az ár határozza meg a minőséget, és azzal is számolni kell, hogy a tapasztalatlan íjász kezében megtörténhet, hogy eltörik a drága fegyver.

i6

–Ti honnan szerzitek be az íjászkellékeket?

–Egy jó ideje, főleg a kommunizmus végétől számítva, amióta Szászrégenben nem gyártanak íjakat, hanyatlásnak indult ez a sportág Marosvásárhelyen is. Jelenleg Romániában sportíjat sehol nem gyártanak, hagyományos íjgyártó alig van egy-kettő. Aki teheti, külföldről kell beszerezzen íjakat, ott pedig  támogatják az íjászatot mint sportágat. Mi a felszerelések nagy részét magyarországi mester íjgyártóktól szereztük be, hiszen ők még gyártanak hagyományos íjakat. A sportíjaink nagy része (csigás, vadász-reflex) amerikai gyártmányú, de van sepsiszentgyörgyi gyártmányú íjunk is.

–A Reflex klub keretén belül íjakat is lehet kölcsönözni?

–Igen, akit érdekel ez a sportág, az megtalálhat minket szinte minden hétvégén a Kishegyszőlő nyugati oldalán, ahol íjászedzéseket tartunk, ott megnézhetjük, hogy az íjászat iránt érdeklődő személyeknek milyen megfelelő íj (az erejükhöz, fizikai felépítésükhöz, a karnyújtásukhoz) szükséges. Az íjakat kölcsönbe vehetik tőlünk, célba lőhetnek velük. Általában a versenyeken is a hagyományos, tradicionális íjakat használnak a versenyzők, tulajdonképpen azok a legismertebb íjak is az egyszerű emberek számára, amiket a filmekből ismernek. Pedig a sportíjászatot sokkal könnyebb megtanulni, hiszen kényelmesebb és nem is vágja meg a kezet.

i7

–Mennyire költséges az íjászat?

–Mindig azt szoktam mondani, hogy az íj nem drága, hiszen a törékeny nyílvessző a drágább, azt meg cserélni kell. A legkézenfekvőbb megoldás mielőtt íjat vásárolnának az érdeklődők, hogy nálunk, a Reflex klub keretén belül kipróbálják a nyilakat, hogy melyik a legmegfelelőbb számukra, melyiket kedvelik jobban, majd utána vásároljanak saját használatra.

–Legközelebb hol vesztek részt íjászversenyen?

–Június harmadik hetében, tizenhatodik alkalommal lesz Jobbágytelkén megszervezve a hagyományos Marosszéki népzene és néptánctábor. Ott június 21-én, szombaton íjászversenyt is rendeznek, ahová a kecskeméti íjászklub versenyzői is meg vannak hívva. Tudni kell, hogy bárki szívesen részt vehet majd a versenyen…

i8

A sportíjászat hazai és marosvásárhelyi történetéről röviden

Egy Marosvásárhelyen megjelent, különböző sportágak helyi történeteiről írt sportkönyvből tallózva, a  legelső íjászklub 1937-ben alakult meg Marosvásárhelyen ,,Marathon Íjász Egyesület” néven, amelynek Miklós Ferenc volt az elnöke.

Egy más, marosvásárhelyi sportinformáció szerint, 1957-ben a marosvásárhelyi Szabó Zoltán a MOGYE keretén belül megalakította az ország ugyancsak első, hivatalosan is bejegyzett íjászegyesületét.

A legelső szakosztályok az IMF, PTTR, Mureșul, Készruhagyár, Lemnarul, Ciocanul, Sănătatea és Voința egyesületeknél találtak anyagi és erkölcsi támogatásra.

1968-ban a Román Céllövő Szövetség mostohatestvéreként megalakult az Országos Sportíjász kollégium, amely tüstént kiírta az első terembajnokságot, majd 1969-től szabadban is jegyezték az ország legjobb Tell Vilmosait.

1970-1974 között érték el a marosvásárhelyi íjászok a legjobb eredményeket, hiszen halomra döntötték meg az országos csúcsokat (1971-1973 között szám szerint 43-t), négy év alatt városunk versenyzői 20 aranyérmet kasszíroztak be.

A tetvenes és nyolcvanas évek legsikeresebb marosvásárhely íjászai Simon Sándor (Voința), Benedek Zoltán (Mureșul), Matei József (Sănătatea), továbbá Terezia Preda, Aurora Chin, Matei Edit, Berki András és Szathmári József voltak.

Chin (1977), Preda (1979), Berki (1979), a Voința egyesület (1979), Szathmári József (1987, 1988) országos bajnokok voltak, Chin Aurora és Berki András, Matei József edző irányítása mellett ott voltak a Nyugat-Berlinben megtartott Íjász Világbajnokságon 1979-ben, majd 1980-ban Predával kiegészülve a Moszkvai Olimpiai Játékokra is kijutottak, ahol Aurora Chin a 13., Berki András a 15., míg Terezia Preda a 24. volt.


Share Button
Ennyien olvasták: 977

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.