Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Rövidesen indul a Marosvásárhelyi Városi Sportklub (VSK)

Czimbalmos Ferenc-Attila július 6, 2018 Sport

ASA 2015-ben Szuperkupa-győztes volt / Fotó: eClujeanul.ro

Vásárhelyen hagyományosnak számító sportágakat – labdarúgás, kosárlabda (férfi és női), teremlabdarúgás, kézilabda, röplabda, teke és vízilabda – karolja fel az új, a helyi önkormányzat égisze alatt újonnan alakuló Marosvásárhelyi Városi Sportklub, amely az elkövetkező két hónap alatt körvonalazza a 2018–2019-es idényre vonatkozó tevékenységét.

Egyre több információ látott napvilágot a közelmúltban alakult helyi városi sportklubról, hivatalos nevén CSM-ről (magyarul VSK), így a legfontosabbakat megosztjuk az olvasókkal.

Kik tartoznak a VSK-igazgatótanácsába?

Trif George és Szászgáspár Barnabás / Fotó: totalbaschet.ro

A helyi sajtóban megjelent információ szerint a Városi Sportklub igazgatótanácsában öt önkormányzati képviselő kapott helyet, mégpedig Magyary Előd (RMDSZ), Szászgáspár Barnabás (RMDSZ), Csíki Zsolt (RMDSZ), Kovács Lajos (RMDSZ) és Călin Moldovan (PNL), továbbá más, a polgármesteri hivatalhoz köthető személyek, mint Mihai Sava, Mircea Moldovan és Ioan Gheorghiță.
A VSK elnökének (valamennyi szakosztálynak) Constantin Copotoiu professzort, a női röplabdacsapatot eddig működtető egyetemi sportklub tiszteletbeli elnökét nevezték ki, így biztos helye van a klub keretében a röplabdának.

Két élvonalbeli férfi kosárlabdacsapat lesz Marosvásárhelyen?

Bár egyelőre sokat nem lehet tudni a leendő együttesek keretéről, szinte biztosra vehető, hogy a VSK-nak lesz kosárlabdacsapata, amire Szászgáspár Barnabás neve a garancia, aki a klub vezetőtanácsának is a tagja. Az hírlik, hogy George Trif is a városi egyesületnél folytatja edzőként, mint ahogy Lorencz Lajos is, aki a Maros KK egykori versenyszervezője volt. Még nem teljesen megerősített információ, de az is elképzelhető, hogy az eddig Siriusként ismert női élvonalbeli alakulat is beolvad az új egyesületbe. Sőt, még egy második, élvonalbeli férfi kosárlabda-együttes alakulásáról is beszélnek a városban a kosárlabda kedvelők – amely vezetősége a Maros KK utolsó idénybeli vezetőségéből kerülne ki –, ám ez nem megerősített információ.

Labdarúgás, teremlabdarúgás és röplabda

Biztos az, hogy a csődbe ment ASA helyett a nagypályás labdarúgás a VSK színei alatt újul meg, és a negyedik ligában kezdi el a 2018–2019-es bajnoki szezont, de várhatóan ismét az élvonalt célozza a női futballcsapat Székes Károly irányításával. Hadd tegyük hozzá, ha a támogatás megfelelő szintű lesz, erre minden esély megvan.

Olimpic kézilabda csapata / Fotó: csolimpic.ro

A teremlabdarúgók, miután kiestek az 1. ligából, a szabályzat szerint a másodosztályban kezdik az idényt szintén Kacsó Endre vezetésével.
Laurenţiu Magdaş, a VSK röplabda szakosztályának elnöke egy új keret kialakításán dolgozik, ezt az bizonyítja, hogy legtapasztaltabb röplabdázójuk, Roxana Iancu a minap a Temesvári Agrolandhoz igazolt. A röplabda egyébként az első sportág, amelyben már az ősszel kezdődő idény programját is kisorsolták, mely szerint az első fordulóban a vásárhelyi csapat október 27-én, hazai pályán a kolozsvári Universitatea NTT Data ellen játszik.

Szekes Károly 2016-ban Románia Kupát nyert az ASA lánycsapatával / Fotó: frf.ro

Fellendülhet a kézilabda is városunkban

Az eddigi információk szerint a VSK csapata az Olimpic ifjúsági keretére támaszkodik, míg az egyesületet Claudiu Evi vezeti, edzőként Mihaela Evivel. Kiderült, hogy 700 ezer lejből gazdálkodnak, tehát a logikus célkitűzés a feljutás lehet, ehhez pedig néhány erősítésre is szükség lehet, habár az Olimpic színeiben az elmúlt idényben már több helyi tehetség bizonyított. Külön költségvetése van az utánpótlásnak, ezt a korábban az Arena magánklubot működtető Liana Costea vezeti. Ez azért érdekes, mert az Olimpic és az Arena korábban riválisok voltak.

Teltház volt a Maros KK szinte minden hazai mérkőzésen / Fotó: Maros KK Facebook

Sportolói keretek és célkitűzések augusztusra várhatóak

A VSK-ban lesz tekeszakosztály is, de egyelőre csupán a kezdő csoportok szintjén, mint ahogy vízilabda-szakosztály is, utóbbi estében még nem dőlt el, hogy a női mellett férficsapatot is indítanak-e, mint ahogyan az egyéni sportágak terén is az elkövetkező időszakban hozzák meg a végleges döntéseket.
A klubot alapító okiratban számos egyéb szakosztály is szerepel, a tényleges működtetéshez azonban még nem minden esetben találták meg a legjobb változatot.
Az ősszel kezdődő szezonra vonatkozó sportolói keretek és célkitűzések legkésőbb augusztusra várhatóak.
Szászgáspár Barnabás, a VSK vezetőtanácsának tagja nemrég a Krónikának elmondta, hogy a finanszírozásban magánbefektetőkre is számítanak, és a vállalkozók nyitottnak mutatkoznak erre a társulásra, hiszen miközben egyedül nem bírják fenntartani az egyesületeket, a városi önkormányzat biztosítja az alapokat.


Más romániai városban is működik Városi Sportklub

Amúgy az önkormányzatok által létrehozott városi sportklubok elterjedtek a hazai versenysportban, így számos városban a VSK keretén belül több szakosztály működik. Például Bukarestben 2007-ben alakult Városi Sportklub keretén belül atlétika, kosárlabda, kézilabda (női és férfi), motorsport, rögbi, sakk és röplabda (női és férfi) szakosztály működik, Nagyváradon kosárlabda, vízilabda, kézilabda, cselgáncs, atlétika, tenisz és vívás tartozik a VSK-hoz, míg a 2010-ben Csíkszeredában megalakult Városi Sportklubhoz az atlétika-, bob-, szánkó-, kerékpár-, labdarúgó-, kézilabda-, jégkorong-, cselgáncs-, úszó-, öttusa- és tájfutó-szakosztály tartozik.

A fent említett városokon kívül még többek közt Kolozsváron, Temesváron, Focșaniban és Zilahon is alakult Városi Sportklub.
Vásárhelyen azt követően hozták létre, hogy a prefektus megtámadta a polgármesteri hivatal sportfinanszírozásait, amelynek hatására több klub csődbe ment, illetve a megszűnés szélére jutott.


Share Button
Ennyien olvasták: 2064

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.