Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Schlier Zsuzsa, a fiatal vívótehetség

Központ november 27, 2013 Sport

Schlier Zsuzsa, a fiatal vívótehetség

Schlier

Marosvásárhelyen hagyománya van a vívásnak, az évek hosszú során kiváló eredményeket értek el a vívóink. A CSU felnőtt és az ISK fiatal sportolói sikeres évet tudhatnak maguk mögött, hiszen sok jó eredménnyel büszkélkedhetnek. A 44 éves Szabó Zoltánt, az egyetemi, illetve az iskolás klub vívóedzőjét kerestük meg, aki a két klub idei eredményeit vázolta fel, kiemelve az ISK talán legígéretesebb kadet versenyzőjének, a 13 éves Schlier Zsuzsának a kiváló teljesítményét.

 

– Mennyire volt sikeres a 2013-as esztendő a marosvásárhelyi vívóknak?

– A néhai Pongrácz Antal kiváló eredményei után, az évek folyamán több versenyen diadalmaskodtak a marosvásárhelyi vívók. 2003-ban Andrei Radu kadetvilágbajnok lett, de akkor is pénzhiányban szenvedtünk, nem tudtuk a klubunknál tartani őt. Idővel Andrei Nagyváradra igazolt, jelenleg a Szatmárnémeti klub igazolt versenyzője.

Idén a felnőttekkel nagyon csodás évet zártunk, hiszen az országos bajnokságon egyéniben második és harmadik helyet értünk el Bukarestben, csapatban negyedikek lettünk, viszont a román-kupán egyéniben diadalmaskodtunk, csapatban pedig a 6. helyet szereztünk meg.

Nyisztor Sándor, aki részt vett a budapesti vívó világbajnokságon, aztán sérülés miatt nem tudott indulni a román-kupában, másképp nagy esélye lett volna, hogy a dobogón végezzen.

Egyébként a budapesti vívó világbajnokságon indult romániai versenyzők közül Nyisztor a párbajtőrben egyedül került fel a 64-es táblára.

zs2


– Gyermek és kadet szinten is sikeres volt az idei szezon az ISK vívóinak. Milyen eredményeket értek el a klub fiatal versenyzői?

– Az idén nagyon sikeres évet zártunk. Schlier Zsuzsi majdnem mindent versenyt megnyert, de más gyerekek is értek el 3-ik, 4-ik, 5-ik és 6-ik helyezést országos versenyen, ami nem rossz eredmény.

Schlier egyébként az országban ahány versenyen részt vett, mindegyiket megnyerte, emellett külföldön is kiválóan szerepelt. Zsuzsa folyó év július 5-én, Bukarestben, az országos egyéni vívók versenyén, a 12-13 évesek korosztályában, 4-3 arányban legyőzte a szatmárnémeti CS versenyzőjét, Pallay Amarilliszt, így országos bajnok lett.

Október 12-13-án, a svájci Montreux-ban került sor a kadetek számára kiírt Európai Körverseny egyik összecsapására, ahol 13 ország 89 versenyzője közül Schlier Zsuzsi az előkelő 18-ik helyen végzett.

Emellett Klagenfurtban, a román kadet válogatott tagjaként második helyet érték el, ami óriási eredmény! A két másik lány 14 éves, Zsuzsi pedig csak 13. Ezeknek a lányoknak, amikor odakerülnek, esélyük lesz, hogy felnőtt országos címet szerezzenek.


– Ez a kislány ennyire ügyes, tehetséges versenyző?

– Zsuzsi 6 éve jár vívni, az elején mindig sírt, s azt kérdezte tőlem, hogy „én ezekkel is kell vívjak?”, ugyanis ellenfelei nagyobbak, magasabbak voltak nála. Idővel lassan megnőtt, a tavaly szeptemberben kezdte el a felkészülést az idei, egyéni országos vívó bajnokságra, ahol diadalmaskodott, sőt Budapesten 3-ik, Pozsonyban meg első lett rangos nemzetközi versenyeken.

Visszaemlékszem, hogy Szerbiában, az első nemzetközi megmérettetésen, ahol részt vett, mennyire elszántan versenyzett. Nagyon ügyes, tehetséges, elszánt sportoló, aki előtt szép jövő áll.

– Romániában is évek óta sikerekben gazdag ez a sportág. Az idén is jó eredményeket értek el a hazai versenyzők?

– Egy nagyon sikeres hazai generáció van az élvonalban – Ana Maria Brânză, Simona Pop, Raluca Sbârcea –, ők majdnem minden Világ-kupán, vagy más világversenyen a dobogón végeznek egyéniben és csapatban egyaránt.

Az idén a világbajnokságon egyéniben 5-ik, míg csapatban 3-ik helyezést értek el, viszont Európa-bajnokok lettek női párbajtőrben, egyéniben és csapatban harmadikok, s mégis kevés cikk jelent meg róluk a hazai szaksajtóban, de arról, hogy a román labdarúgó válogatott eljutott a világbajnoki selejtezőig (ahol elvérzett), minden újság áradozott. A sajtó nem szentel figyelmet a sportágra, pedig a vívásban mindig voltak eredményeink, mind olimpián, mind világ- és Európa-bajnokságon.


– Kellékek szempontjából hogyan áll az ISK?

– Sisakot, vívóruhát, kesztyűt tudunk biztosítani a sportolóknak, ami nagyon fogyó cikk, azok a pengék, mivel könnyen eltörnek. Egy edzésen mintegy 300 szúrást hajtanak végre, egyfolytában hajlítódnak.  

Főleg a versenyekre való kiszállás költséges. Mi az ISK-tól kapunk anyagi támogatást, s persze a szülők is sokat segítenek, de ez sem elegendő. Viszont ahhoz, hogy elérj egy bizonyos szintre, sok versenyen kell részt venni, ami komoly anyagi áldozatot igényel. Már mostanra magasra jutottunk, de ezt a színvonalat megtartani, esetleg továbblépni csak úgy lehetséges, ha indulunk szinte minden versenyen, amelyre meghívást kapunk.  

Tudjuk, hogy az eredmények, a sikerek mennyi lemondással járnak. Az iskolában is sokat kell tanulni, de ezek a gyerekek egyben jó tanulók is.

A gond az, hogy a hazai szakszövetség nem nagyon támogatja az ifjú korosztályt, csak amikor már sikereket érnek el, addig viszont rengeteg pénzre van szükség.


– Ügyes, tehetséges vívók vannak az szakosztálynál?

– Igen, de főleg a kitartásukra van szükség. Remélem, hogy Kolcsár Gedeonról, Budai Robertről, Nagy Imréről, Ganj Tamiról és Amiról, Cordoş Andreáról vagy Covrig Elizáról még hallani fogunk, ők tehetséges az ISK tehetséges vívói.

Szerencsénk volt ezzel a budapesti világbajnoksággal, igen mediatizált esemény volt különböző közösségi oldalakon is, sokan is jelentkeztek a klubnál olyanok, akik vívni akarnak.


– Mint értesültem róla, ön két évvel korábban veterán országos bajnoki címet nyert a 40 felettiek korcsoportjában. Milyen eredményeket ért el országos szinten, amikor aktív sportoló volt?

– Én kizárólag Marosvásárhelyen vívtam, csapatban országos bajnok voltam, egyéniben országos harmadik. Két évvel korábban, az első veterán 40 év feletti országos versenyen valóban országos első lettem, de sajnos, eléggé fáj a térdem, ami miatt nem tudok már vívni, csak triatlon versenyeken veszek részt.


Share Button
Ennyien olvasták: 722

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.