Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Sikeres tavaszi idényben volt része a Sepsi OSK-nak

Czimbalmos Ferenc-Attila június 14, 2018 Sport

Csinta Samu / fotó: facebook.com

Interjú a Sepsiszentgyörgyi OSK élvonalbeli labdarúgócsapatának elnökével, a háromszéki illetőségű Csinta Samu újságíróval, íróval, akivel a kecskeméti Magyar Sportújságíró-kongresszuson beszélgettem az együttes tavaszi, ugyanakkor idénybeli teljesítményéről.

– Gratulálok a Sepsi OSK-nak, hiszen sikeres tavaszi évadban volt része: jó mérkőzések árán teljesítette a vezetőség által kitűzött célt, azaz bent maradt az élvonalban.
– Köszönöm. Mindenképpen elégedettek vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy nagy bravúrt hajtott végre a csapat, hiszen tavaly novemberben ennél sokkal sötétebb volt a kép. A korábbi vezetőség – amelynek akkor még nem voltam tagja –, meglépte azt a nem kis bátorságra és elkötelezettségre utaló lépést, hogy edzőt váltson, és Eugen Neagoe kérésére kicserélte a keret nagy részét. Ez a váltás bejött, hiszen eredményesnek bizonyult a tavaszi idény, ugyanis mindössze két vereséget szenvedett az együttes (a beszélgetés az utolsó fordulóbeli, Dinamo elleni találkozó előtt készült-szerk. megj.), így a Dinamo mögött eddig mi voltunk a legeredményesebb alakulat a tavaszi szezonban.

Csinta Samu és Eugen Neagoe / foto: szekelyhon.ro

– Sikeresnek mondhatók az átigazolások, hiszen a labdarúgók zöme jól teljesített…
– Többségük bevált, néhány játékos viszont nem ütötte meg a mércét. Az első élvonalbeli szezonban a bent maradás birtokában megpróbáljuk meghozni azokat a döntéseket, azokat a változtatásokat, amelyek révén a Sepsi OSK előrébb léphet a jövőben, azaz a kiesésért vívott harcból úgynevezett csendesebb vizekre tudna evezni. Emellett stadionépítési év előtt állunk, tehát van munka bőven az alakulatnál. De akkor szép az élet, ha kihívások vannak!

– Mindamellett, hogy bent maradt a csapat az élvonalban, nem elhanyagolható tény, hogy hányadik helyen zárja a rájátszást…
– Egyértelmű, hiszen három fordulóval a bajnokság befejezése előtt már matematikailag is bent maradtunk az 1. ligában, ennek ellenére nem kis tétje van a zárásnak, hiszen minden egyes helyezés pluszban 130 000 eurót ér a televíziós jogdíjakból, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hányadik helyen végez a csapat. De függetlenül a végeredménytől, azt kell leszögeznem, hogy sikeresnek tekinthetjük ezt az évet.

– A tavaszi idény egyik meghatározó játékosa a Maros megyei, sáromberki Fülöp István, aki fontos gólokat szerzett, ugyanakkor jó játékával segítette az együttest a kiesésért vívott harcban. Mi lesz Fülöppel a nyári évadtól kezdődően?
– Ő kölcsönben van nálunk, hiszen a Diósgyőri VTK játékosa. Az ő sorsáról azt tudom mondani, hogy nemrég úgy nyilatkozott, hogy szívesen maradna Sepsiszentgyörgyön, aminek mi természetesen örülnénk. Úgy gondolom, hogy a játékos és a Sepsi OSK között anyagi akadály nem lesz, Fülöpnek elsősorban a Diósgyőrrel kell majd kiegyeznie abban, hogy az anyaországi együttes milyen összegért, milyen módon hajlandó rendelkezésünkre bocsátani őt. A Sepsi OSK anyagi háttere stabilnak mondható, de azért messze nem arról beszélünk, hogy bármennyit ki tudnánk fizetni egy játékosért. De bármennyit nem is akarunk kifizetni, éppen azért, hogy a javadalmazás legyen arányban a teljesítménnyel.

Csinta Samu és Diószegi László, a csapat főtámogatója / fotó: Sánta Imre, maszol.ro

– Egy másik meghatározó játékosa a Sepsi OSK-nak Hadnagy Attila. Ő marad az együttesnél?
– Hadnagy Attila a sepsiszentgyörgyi futball ikonikus alakja, a jelenlegi háromszéki futballélet legszeretettebb egyénisége, akinek óriási szerepe és érdeme volt abban, hogy egy év alatt a csapat a 2. ligából feljutott az élvonalba. Ettől függetlenül azt is figyelembe kell vennünk, hogy Attila sportpályafutása vége felé tart, jóval kevesebb játéklehetőséghez jutott az idén, mint egy évvel korábban, a jövő évben is hasonló lesz a helyzet. Remélem, hogy lesz ereje és türelme, hogy ezt a státust vállalja, teljesítse, nekünk pedig kötelességünk, hogy megkapjuk a klub keretén belül az ő helyét a jövőre nézve. Mindezt megérdemli a szentgyörgyi labdarúgás.

– A sikeres évadban nagy érdeme volt a szurkolótábornak is, akik az idegenbeli találkozókra is szép számban elkísérték az együttest. Róluk mi a véleménye?
– Olyannyira egyetértek, hogy azt szoktam mondani, ha valamiben országelsők vagyunk, akkor a szurkolóink tekintetében mindenképpen. Ki merem jelenteni, hogy olyan lelkes, áldozatot vállaló, kulturált, civilizált, provokációkra nem válaszoló közönsége, szurkolótábora egyetlenegy csapatnak sincs Romániában, mit a Sepsi OSK-nak!

Gólöröm Hadnagy módra / fotó: kronika.ro

– Hogy látja a sepsiszentgyörgyi együttes jövőjét? Mi lesz a csapat célkitűzése?
– Mindenféleképpen előre szeretnénk lépni, megcélozzuk a felsőházi rájátszásba való bekerülést ,vagyis az alapszakaszt, és az első hat között végezni, ami önmagában már azt jelentené, hogy nem lennének kiesési gondjaink. Ezt a lépést nem akarjuk elsietni, továbbra is építkezni szeretnénk, de mindenképpen hasznos lenne a sepsiszentgyörgyi focinak, hogy ezt a következő lépcsőfokot is megmásszuk. Ez a célunk!


Csinta Samu 1960. augusztus 21-én született Sepsiszentgyörgyön. Házas, három gyermek édesapja. A budapesti Bálint György Újságírói Főiskolán szerzett oklevelet, aztán 1999-ig ott ragadt családostól, és több helyi újságnál dolgozott. 1999–2008 között a Krónika felelős szerkesztője, főmunkatársa, az utolsó öt esztendőben pedig főszerkesztője volt.
Sportújságíróként gyakorlatilag az 1993-as stuttgarti atlétikai világbajnokságtól kezdődően a mai napig csak két vb-ről hiányzott, de tudósított a kosárlabda világbajnokságról, Európa-bajnokságról, valamint Final Fourokon is jelen volt.
Újságíróként a következő lapoknál tevékenykedett: Új Sport, Pesti Hírlap, Esti Hírlap, Magyar Hírlap, Sportissimo, Krónika, Háromszék, Erdélyi Napló. Jelenleg a Nemzeti Sport publicistája, több könyv szerzője. A legutóbbi könyve a tornász Szabó Kati életéről szóló, Az ötödik szer című életregény. Csinta 2008-ban indult a sepsiszentgyörgyi választáson, de alulmaradt a jelenlegi polgármesterrel vívott párharcban.Két évre hosszabbított a csapattal Eugen Neagoe edző / fotó: maszol.ro

A Sepsi OSK-val kapcsolatos információ, miszerint Eugen Neagoe marad a csapat edzője. Bár más klubok is csábították, a Sepsi OSK vezetőségének és az edzőnek a minap sikerült megállapodnia, és két évre szóló szerződést kötöttek.
A klub vezetői megválnak Albert Dalmau, Felipe Oliveira, Alejandro Gorrin, Nick Ross, Benjamin Kuku és Constantin Dima játékosoktól, helyükbe másokat igazolnak, míg a szakmai stábból távozik Dumitru Stîngaciu, a Steaua egykori hálóőre, helyébe is új kapusedző érkezik.
Az alakulat ma kezdi meg a július végén induló bajnoki szezonra való felkészülést. Június 26-án a bajnok Kolozsvári CFR ellen játsszák első felkészítő mérkőzésüket, majd Ausztriába utaznak edzőtáborba.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1302

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.