Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

„Sikerült újra jól elvernünk a sok vén trottyot!”

Központ szeptember 4, 2014 Sport

„Sikerült újra jól elvernünk a sok vén trottyot!”

ambrus

A vásárhelyi birkózóélet két ikonja, a négyszeres veterán világbajnoki címet elnyerő, emellett öt második hellyel is büszkélkedő Ballai Sándor és a kétszeres veterán világbajnok Ambrus Lajos a minap tért haza Belgrádból, ahol újra taroltak. Ezzel beteljesült a 68 éves Ambrus vágya, aki két évvel korábban, a Budaörsön megtartott veterán világbajnokság után a Központnak azt nyilatkozta, hogy reméli, a soron következő veterán világbajnokságon is jól elverik a sok „vén trottyot”. A tavaly nem vettek részt a megmérettetésen, de az idén pótolták a tavalyi mulasztást. Ambrus Lajos a 130 kg-os G-kategória 66-70 éves korcsoportjában, míg Ballai Sándor a szintén 130 kg-os súlycsoport C-kategóriájának a 46-50 évesek korcsoportjában szerepelt kiválóan. Mellettük a pitesti-i Szabó Attila és a székelyudvarhelyi születésű Üveges Béla is jelen volt a szerbiai világbajnokságon. Ambrus Lajos és Ballai Sándor készségesen és büszkén nyilatkoztak a Központnak.

Ambrus Lajos:

– Optimistán és határozottan, ugyanakkor elszántan készültünk fel erre a veterán birkózó világbajnokságra Sanyival, hiszen nem kirándulni akartunk Szerbiában.  Erős ellenfelekkel volt dolgunk, de sikerült legyőznünk őket, így mindketten újabb veterán világbajnoki címet szereztünk Romániának, a marosvásárhelyi birkózóéletnek, amely mindennél fontosabb.

Ha majd idővel sikerül még kijutnunk egy hasonló világhírű megmérettetésre, reméljük, hogy újra diadalmaskodhatunk, mint ahogy most tettük! – mondta az elszánt és önbizalommal teli, 68 éves nyárádszentmártoni illetőségű Ambrus Lajos.


Ambrus felkészüléséről azt kell, tudni, hogy otthon sokat súlyoz, hetente mintegy 7 tonnát emel ötkilós súlyokkal. A veterán versenyeken a fizikai adottságait próbálja kihasználni, ezért fontos a fizikai felkészítő, hisz akárcsak Ballai Sándornak, itthon neki sincs hasonló súlyú edzőpartnere. Emellett esténként amint teheti, szalad a Víkendtelep körül, a kíváncsiskodók nem kis csodálkozására.


Ballai Sándor:

ballai

– Nagyon nehéz volt az idei világbajnokság, talán eddig a legnehezebb. Három meccsem volt, az elsőben a tavalyi világbajnokot, a dél-afrikai Reichel Jurie-t vertem meg a B-csoportból, aki most lépett az én korcsoportomba, vagyis a C-be. A második találkozón a tavalyi ezüstérmes (B-csoport, 40-45 év) bolgár Markov Marcho ellen diadalmaskodtam, ő is most jött át a C, azaz 46-50-évesek korcsoportjába, végül a harmadik találkozón az iráni Jirsararei Bazark ellen is győztem, aki hatszoros világbajnok volt a 97 kg-os kategóriában, és ő most jött fel a C-kategóriába.

Ez a negyedik veterán világbajnoki címem, de emellett már ötször voltam második helyezett is – mondta Ballai Sándor.

Ambrus Lajossal nyerni mentünk Szerbiába, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz. A döntő amúgy is mindig nehéz, de a többi meccsem sem volt könnyű, habár simán megnyertem azokat is.

Minden ellenfelem jól fel volt készülve, öt évvel is fiatalabbak voltak, ami nagyon sokat számított – mesélte Ballai.

Ambrus Lajos a 66-70 éves kategóriában az első meccsen a tavalyi világbajnokot, az örmény Todoria Avtandilt verte meg, aztán a magyar Wágner Mihály ellen diadalmaskodott, majd a harmadik találkozón a hazai Zatezalo Savót is kétvállra fektette, sőt senki sem szerzett ellene pontot. Ambrusnak ez a második veterán világbajnoki címe a 2012-ben Budaörsön megszerzett első hely után.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz majd 2015-ben, a marosvásárhelyi birkózósport történetének egyik legfényesebb csillaga, Ballai Sándor a következőképpen válaszolt:

– Nem tudom, hogy jövőben is részt veszünk-e a világhírű megmérettetésen, ez majd elválik idővel.

Egyelőre nekem elég volt, hiszen ez mindig így van, hogy egy vb után fáradtak vagyunk, mindenünk fáj, kimerültnek érezzük magunkat, de örvendünk, hogy kellőképpen fel tudtunk készülni és nem vallottunk szégyent – mondta az impozáns méretű, kisportolt testalkatú 130 kilós Ballai Sándor, aki már puszta megjelenésével tiszteletet követel embertársaitól.


 


Milyen eredményekkel büszkélkednek a veterán világbajnokaink?

 


Ballai Sándor

Először kötöttfogással kezdte, majd 1977-ben tért át a szabadfogásra a Mureșul klub színeiben, de korábban röplabdázott, vízilabdázott és kajakozott is.

1983-ban a Bukaresti Steauanál is versenyzett.

1984-ben és 1985-ben bronz­érmet szerzett Lodzban (Lengyelország), illetve Bolognában (Olaszország) az Ifjúsági Európa-bajnokságon.

1989-ben felhagyott az aktív sportolással –1991 óta az üzleti életben is tevékenykedik–, majd 1996-tól kezdve újra birkózni kezdett.

Többszörös országos bajnok, érmeket szerzett Balkán bajnokságokon, sportpályafutása alatt több mint 40 nemzetközi tornán került ki győztesen, több mint 2000 mérkőzésen diadalmaskodott, ahol megközelítőleg 100 érmet szerzett, amelyből mintegy 80 aranyat.

Ő az egyetlen hazai birkózó, aki megnyerte Havannában (1986) a Barátság-tornát, ahol többek közt részt vettek a legjobb szovjet sportolók is.

Négyszeres veterán világbajnok (2003 Budapest, 2006 Riga, 2012 Budaörs és 2014 Belgrád), és öt alkalommal második (2004 Prága, 2005 Teherán, 2007 Isztambul, 2008 Perm és 2011 Tirana).

Sportmesteri, majd I. fokozatú Sportérdemrenddel is volt kitüntetve.

Fontos és ismert edzői voltak karriere során, akikkel együtt dolgozott: Simon László, Voicu Stefănescu, Kósa Árpád, Bakó György és Ambrus Lajos.


Ambrus Lajos

Hétszeres országos bajnok, ötszörös országos második és négyszeres bronzérmes a felnőtt kategóriában, emellett ötszörös Balkán bajnok (1965 Bulgária, 1966 Bulgária, 1967 Románia, 1968 Törökország, 1969 Görögország).

1970-ben az edmontoni (Kanada) felnőtt birkózó világbajnokságon 6. lett, majd 1971-ben Szófiában ezüstérmes volt, míg 1972-ben a Müncheni Nyári Olimpiai Játékokon 7. helyet szerzett.

2012-ben Budaörsön és 2014-ben Belgrádban veterán világbajnok lett, emellett még három ezüst és két bronzérmet és egy előkelő 5. helyet is szerzett az évek során.

Share Button
Ennyien olvasták: 612

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.