Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Sokat fejlődtek, jól szerepelnek a Ladies lányai

Czimbalmos Ferenc-Attila október 29, 2015 Sport

Beszélgetés Máté Tündével, a női 1. ligás Ladies együttesének vezetőedzőjével

Ladies 2014-1

A Nyárádszereda szomszédságában, a nagyadorjáni dombok ölelésében fekvő Dorman sportbázison került sor a hétvégén a VI. Olasz Lajos labdarúgó emlékversenyre, amelyen jelen volt a marosvásárhelyi Ladies női első ligás labdarúgócsapata és ifjúsági együttesei is. Utóbbi az ASA 2-vel játszott bajnoki mérkőzést. Az 1–1-el végződött találkozó után beszélgettem Máté Tündével:

Máté Tünde

Máté Tünde

–  Ügyes, tehetséges lányok alkotják az ifjúsági és a felnőttegyüttest, szinte ég és föld a különbség a lányok jelenlegi potenciálja és a két évvel korábban megalakult csapat játékosainak tudásszintje közt. Ezt te hogyan értékeled?
– Valóban nagyon sokat fejlődtek a lányok mind fizikailag, mind taktikailag. Gondoljunk vissza, hogy az elején könnyű prédának számítottunk, most meg szoros mérkőzéseket játszunk a csoportbeli ellenfeleikkel. Az elején nehezen találtunk játékosokat – sokat segített a Szuperligában szereplő ASA vezetősége játékosokkal –, most pedig sok marosvásárhelyi és több környékbeli helységből (Kutyfalva, Mezőcsávás, Nyárádszereda, Csíkfalva, Jobbágyfalva, Jobbágytelke, Nyárádszentmárton stb.) származó lány alkotja az ifi- és a felnőttegyütteseinket, így elmondhatjuk, hogy nagy az érdeklődés a nyárádmenti településeken a női futball iránt. Sokat segít nekünk Székely András segédedzőnk, aki saját autójával fuvarozza a lányokat edzésekre.

– A nyárádmenti lányok ingáznak Marosvásárhelyre edzésekre?
– Nem, ők hetente két alkalom­mal (hétfőn és pénteken mint­­egy 15 lány, a 2001–2005 között születettek) Nyárádszeredában edzenek az irányításom alatt, többen közülük (Fülöp Ágota, Burján Katinka, Velea Claudia, Májai Evodia) a nyárádszeredai Bocskay István Elméleti Líceum diákjai. A ma­ros­vásárhelyiekkel együtt szerdán tartunk közös edzést. A legfontosabb, hogy egy játékos kivételével, a Ladies csapatában minden lány Maros megyei illetőségű.

Ladies 2014-2-Máté Tünde
– Eddig milyen eredményeket értetek el a 2015–2016-os bajnokság őszi idényében?
– Az FC Vajdahunyad ellen idegenben 4–2-re (gólszerző: Vîgă Camelia–2), aztán a Juniorul Szatmárnémeti ellen itthon 3–1-re győztünk (gólszerzők: Lazăr Madalina, Vîgă Camelia és Horvát Stefánia), majd a Real 2 Craiova 2–1-re vert meg minket (gólszerző: Alexandra Suciu), aztán az Olimpia 2 Kolozsvárt hazai pályán 2–1 arányban győztük le (gólszerző: Horvát Stefánia és Vîgă Camelia). Az ötödik fordulóban álltunk, mivel páratlan létszámú, 11 csapat szerepel a bajnokságban, majd november 1-jén a CFR 1933 Temesvár otthonában lépünk pályára. A bajnokságban jelenleg az 5. helyet foglaljuk el.

Ladies 2015

– Kik a tagjai az ifjúsági és a felnőttegyüttesnek?
– Az ificsapat tagjai Bereczki Henrietta (kapus), Bereczki Anita, Roxana Glodean, Székely Kincső, Nagy Krisztina, Nagy Laura, Gábor Beatrix, Corina Varian, Paula Varga, Moldován Hanna, Szőcs Aliz, Tóth Iringó, Jánosi Klaudia és Májai Evodia (mezőnyjátékosok). A felnőttegyüttes kerete a következő: Draguș Kinga (kapus, U17-es válogatott); Jáni Dorottya, Soó Emőke, Alexandra Luciu, Lungu Renáta, Claudia Velea, Mădălina Lazăr (hátvédek); Andreea Golea, Horvát Stefánia, Rus Orsolya, Májai Evodia, Székely Kincső, Panczi Pamela, Fülöp Ágota (középpályások); Camelia Văgă, Farkas Timea és Burján Katinka (csatárok). Alkalomadtán én vagyok a második kapusa a felnőttcsapatnak, míg az ifiegyüttesben Draguș Kinga hálóőr is bevethető.

Ladies Edzes (1)

– Az ifibajnokságban milyen életkorú lányok vehetnek részt?
– Az új szabályzat szerint a bajnokságban részt vehetnek azok a lányok, akik azon évben betöltik a 12. életévüket. A mérkőzések alatt a pályán folyamatosan kell hét 16 év alatti lánynak szerepelnie. Akik a mérkőzés napjáig már betöltötték a 20. évüket, nem játszhatnak, ha ugyanabban az idényben már szerepeltek a Szuperligában, vagy az 1. ligás felnőtt együttesben.

Ladies Edzes (2)
– Mint látom, szerencsés helyzetben vagytok, hiszen kiváló sportbázisotok van, ahol a hazai mérkőzéseket játsszátok, amilyennel kevés hazai női együttes büszkélkedhet…
– Valóban! Már az nagy segítség számunkra, hogy a Dorman sportbázison két labdarúgópálya is van, emellett a panzióban étkezde, szauna, erőterem is a rendelkezésünkre áll, így az edzőtáborokat is itt szoktuk megszervezni, ezért nagyon sokat köszönhetünk dr. Butiurcă Sándornak, a csapat alapítójának, a Dorman sportbázis tulajdonosának és Novák Vilmosnak, a klub elnökének, akiknek nagy érdemük van az együttes jó szereplésében.

– Mi a Ladies célkitűzése a jövőre nézve?
– Szeretnénk ezután is tehetséges Maros megyei labdarúgókat leigazolni, akik az egyesületünkben formálódva, idővel hasznos, felnőtt labdarúgókká válhatnak, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra. Fontos, hogy elszántan, odaadóan készüljenek ezután is. A bajnokságban pedig remélem, hogy továbbra is jó eredményeket érünk el, minden találkozón a győzelemre, helytállásra törekszünk ezután is.

Arra a kérdésre, hogy lehet felfedezni egy lányt, aki tehetséges, szereti a labdarúgást és jól is focizik, Székely András másodedző válaszolt:

A Ladies ifi csapata

A Ladies ifi csapata

– Azok a lányok ügyesebbek, tehetségesebbek, akik a fiúkkal együtt futballoznak. Ők általában tehetségesebbek és bátrabbak, mint más társuk, akiknek nincs alkalma, hogy rúgja a bőrt. Például az én lányom, Kincső – az egyik legfiatalabb a Ladiesnél –, már első osztályos korától kezdve akart futballozni. Én próbáltam lebeszélni róla, sőt a kézilabda felé irányítottam, ahonnan három év után mégis a foci felé kacsingatott. Így nem volt más választásom, mint az, hogy elengedtem futballozni. Ezért jó, ha nem a szülő választja ki, hogy milyen sportágat űzzön a gyereke, mert akkor nem teljes odaadással gyakorolja azt.

Share Button
Ennyien olvasták: 897

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.