Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Sporttánc – művészet vagy önálló sportág?

Központ december 10, 2011 Sport

DanceArtSporttánc – művészet vagy önálló sportág?

A múlt hét végén a marosvásárhelyi sportcsarnokban szervezte meg a Dance Art SK a Román Versenytánc Szövetséggel és a Maros Megyei Tanáccsal karöltve a sporttánc Dance Art Kupa ötödik kiírását. Kecsesség, elegancia, tartás – ezek a sporttánc jellemzői. Zsongó, fülbemászó vagy éppenséggel gyors testmozgásra, lábemelésre késztető zene a sporttánc alapfeltétele. Tudás, gyakorlat, tehetség az elengedhetetlen velejárója. Mindennek tanúi lehettek azok, akik a vásárhelyi sportcsarnokban tartott táncvetélkedőn jelen voltak. Ötödik alkalommal szervezték meg a megyeközpontban ezt a rangos rendezvényt. Maga a sporttánc azonban már közel két évtizede elismert és közkedvelt sportág a mozgást, egészséges életmódot szeretők között. Mert az angol és bécsi keringő, a tangó, a slow fox, a quickstep, vagy éppenséggel a samba, cha-cha-cha, esetleg a rumba, paso doble, illetve jive „figuráit” elsajátítók, s majd aztán a táncparketten ördögi, szemet-lelket örvendeztető kecsességgel bemutató párok valahogy, ha csak néhány percre is, a régi, romantikus időkre emlékeztettek. Mintegy bizonyítékként – vagy ha úgy tetszik figyelmeztetésként –, hogy nem minden, ami régi, rossz vagy idejétmúlt. Sőt, örök érvényű, hasznos és szép. A Dance Art megalakulásáról, a táncklub múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről faggattunk a klub edzőjét, Somodi Katalint.

Somodi_Katalin– Tulajdonképpen ez egy három napos rendezvény volt. Az első nap, december 2-án a Grand Szálló báltermében az amatőr felnőtt és senior táncosok mérték össze tánctudásukat, ahol nagyon jó hangulat volt. Ide bárki benevezhetett, aki szeretett táncolni és ismerte a lassú keringő, bécsi keringő, tango, samba, cha-cha, rumba, jive, salsa és bachata táncokat. A második és harmadik nap, azaz december 3-án meg 4-én a Sportcsarnok változott bálteremmé, és vendégül látott több mint 400 táncospárt az ország számos városából, a legkisebbektől, a 6-9 éves korosztálytól a felnőtt 19-35 évesekig, standard (lassú keringő, tango, bécsi keringő, slow fox, quick step) és latin-amerikai (samba, cha cha, rumba, paso doble, jive) táncokban. A verseny reggel 9-től este 9-ig tartott, délelőtt a kezdő táncosok, délután a performans táncosok versenyeztek. A kezdők versenyében a vendéglátó sportklub táncosaiból hét szólótáncos, illetve pár lett döntős, akik két-két első, illetve második helyezést is nyertek. A performans táncosok versenyében a Dance Art 34 párosa érte el a döntőket, akik szinte mind dobogós helyezéseket is szereztek, tizenegy első, tizenkét második, illetve hat harmadik helyezést. A hobbi kategóriában 4, az E-kategóriában 6, a D-kategóriában 8, míg az open, azaz nyílt kategóriában 10 táncnemben versenyeztek a sporttáncosok. Volt olyan verseny is, ahol vagy csak standard, vagy csak latin táncokban mérték össze tudásukat a versenyzők. A zsűri szigorúan osztályozott, így a versenyzőknek különösen figyelniük kellett minden lépésükre. Sikeres volt a rendezvény, a hangulat jó volt, a versenyzők is elégedettek voltak. Ajándékot is adtunk a díjazottaknak, a döntősöket pedig kupával és diplomával jutalmaztuk. A marosvásárhelyi versenyzők ezúttal is jól szerepeltek, a legtöbb tapsot az országos, európai és világbajnok Cristina Tătar és Paul Moldovan kapta.

Tanc_1


– Ők jelenleg a Dance Art nemzetközi szinten is legismertebb és legsikeresebb sporttáncosai?

– A Dance Art SK – ISK Marosvásárhely kettős leigazolásában versenyző Moldovan Paul–Tătar Cristina kettős az idén Bécsben megrendezett osztrák nyílt bajnokságon aranyérmet szerzett a 16-18 éves korcsoportos mezőnyben latin táncban. Hat évvel korábban ugyanezen a versenyen az első romániai párosként szereztek korcsoportos aranyérmet. Előtte két héttel Bolognában is aranyérmet szereztek, megelőzve az idei latintánc-vb bronzérmeseit – a világbajnokságon a páros a 9. helyen végzett. Korábban az év folyamán a latintánc-EB-n a 4. helyet érték el, a tíz tánc versenyszámban pedig bronzérmet. Augusztus folyamán a legnagyobb európai versenynek számító német nyílt bajnokságon mindkét versenyszámban döntősök lettek, legjobb romániai ifi párosként, latin táncban az 5., tíz táncban a 8. helyezést szerezték meg.

– Sok ügyes, tehetséges sporttáncost, táncospárt lehetett látni a versenyeken, zömük marosvásárhelyi illetőségű. Hogyan viszonyulnak a helyi fiatalok a sporttánchoz?

– Az igazság az, hogy valóban sok tehetséges marosvásárhelyi gyerek űzi ezt a szép, gyors testmozgásra, eleganciára alapuló sportágat. Mivel nagyon jól együttműködünk az ISK-val, több versenyző kettős leigazolással rendelkezik, és így vesz részt a versenyeken. Amióta párommal, Somodi Márton Jánossal 1999 óta megalapítottunk a Dance Art Sporttánc klubot, számos tehetséges gyerek iratkozott be az egyesületbe, akik közül sok, különböző szintű bajnokunk is kikerült.

– A versenytánc, mint önálló művészeti ág Angliából származik, az 1920-as évekből, Romániában elég későn, a 90-es években terjedt el, viszont az utóbbi 20 évben nagyon sokat fejlődött, hiszen több versenyzőnk ért el kiváló eredményeket nemzetközi szinten. Mégis nem annyira ismert és elterjedt sportág, mint a labdajátékok közül szinte bármelyik. Miért?

– Szerintem több reklámra lenne szükség. A Dance Arthoz az utóbbi időszakban több lány iratkozott be, mint fiú, így nehéz volt számunkra a  párokat kialakítani. Ez úton is felkérném a szülőket, hogy bizalommal írassák be fiaikat sporttáncolni, hisz ez egy olyan komplex sportág, ahol fejlődik a ritmusérzékük, fontos a gyorsaság, a pontosság, kiterjed a figyelmük a partnerre, mi több, koraérettebbek is lesznek, mint hasonló korú társaik, aki nem sporttáncolnak.

– A Dance Art keretén belül tevékenykedő gyerekek, hogyan boldogulnak a tanulással?

– A szülők felől érkező visszajelzések alapján mondom, nagyon jól összehangolják a sporttáncot a tanulással. Sőt, azokon a napokon, amikor edzéseik vannak a gyerekeknek, a tanulást is hamarabb megoldják, mint más napokon. Amúgy a sporttánc eléggé megviseli fizikailag a gyerekeket, hisz nem csak egyszerű tini-tánciból áll, nemcsak koreográfia szükséges, hanem számtalan edzésre és sok fizikai munkára van szükség a sikerek eléréseinek érdekében.

– Mik a Dance Art és ugyanakkor a Somodi-házaspár célkitűzései a jövőre?

– Párommal, Somodi János Mártonnal, amikor az egyetemi tánccsoport tagjai voltunk, terveztük, hogy sikeresen szerepeljünk versenyeken, ami meg is történt. Majd miután klubot alapítottunk, azt terveztük, hogy minél több tehetséges gyerek sajátítsa el tőlünk a sporttánc tudományát. Pénzt és energiát fektettünk bele a saját elképzeléseinkbe, tovább képeztük magunkat, rendszeresen járunk szemináriumokra, ahol tökéletesítjük tudásunkat, amit átadhatunk a jövő nemzedékének.


Share Button
Ennyien olvasták: 676

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.