Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Székes Károly egymaga tartja életben az ASA lánycsapatát

Czimbalmos Ferenc-Attila november 16, 2017 Sport

Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi ASA női együttese már hónapok óta nehéz anyagi helyzetben van, akár a klub férficsapata és más élvonalbeli helyi csapatok (Maros KK, Medicina, City’us). A vezetőség a lányok közel egy esztendei fizetésével tartozik, ebből kifolyólag sorra távoztak az alakulattól a tapasztaltabb játékosok. A csapatnál jelenleg csak a helyi illetőségű, fiatal labdarúgók maradtak, akik a nehézségek dacára fordulóról-fordulóra jól szerepelnek az élvonalbeli bajnokságban. Vasárnap káprázatos játékkal 4-1-re győzték le a tapasztaltabb játékosokból álló, a tabellán második helyen tanyázó Temesvári CFR együttesét.

ASA 2017

Székes Károly edző szívesen beszélt a Központnak arról, miként tudja az anyagi gondok mellett motiválni a lányokat, és hogyan sikerül életben tartania a csapatot.

A lányok teljesítménye példaértékű

– Gratulálok a győzelemhez!
– Köszönöm. Az anyagi problémák ellenére ezek a lányok elszántan, odaadóan futballoznak, minden találkozón maximális teljesítményt nyújtanak, bár nem igazán van lehetőségük edzésekre járni, főleg az iskolai és egyetemi programok miatt.

– Hogy lehet motiválni őket, hiszen vannak jó eredmények a nehézségek ellenére?
– Ezek a lányok nagyon fiatalok, kölcsönösen megszerettük egymást, nagyon szeretik a futballt. Bemegyek az öltözőbe, és azt kérem tőlük, hogy csak a lelküket adják a pályán, és hallgatnak rám. Sok év munkája van mögöttünk, ezért is játszanak ötletesen, de a lélek részükről mindent felülmúl. Ez példaértékű kellene legyen az ASA férficsapatának, a gyerekközpont együtteseinek is, mindenkinek, aki a sportot szereti.

A költségek nagyrészét Székes állja

– Hónapok óta nem kaptak anyagi támogatást. Ki fizeti a játékvezetőket, a kiszállásokat?
– A mérkőzések előtti napokban már borsódzik a hátam, hiszen én fizetem a kiadások legnagyobb részét. Bankhitelt vettem fel, amit a családom megérzett, emellett nem is vagyok sokat otthon, a munkámnak kevés a látszata. A klub vezetőségét gyakran felhívom és rákérdezek az anyagiakra, de nem intéződik semmi. A mai mérkőzés előtt még az edző kollegák is pótoltak a pénzbe, hogy kifizessem a játékvezetőket, ugyanakkor barátok, ismerősök is segítenek anyagilag. Volt olyan személy is, aki a saját anyagi nehézségei mellett mégis adott 100 lejt, hogy támogasson minket. Ez hihetetlen, de igaz! Ezek a lányok nem kérnek semmit, még egy pizzát sem, de gyakran hozok nekik az edzésekre csokoládét, banánt, ásványvizet. Ezt nem hányom fel, de nekem is családom van…

Unirea Alexandria ASA vagy Sepsi OSK ASA?

– Felbukkant a hír, miszerint a dobogóra hajtó, a tabellán 4. helyen lévő, teleormani Unirea Alexandria csapat vezetői szeretnék az egész marosvásárhelyi csapatot edzőstől együtt leigazolni, hogy a lányok a déli megye színeit képviseljék ezután. Erről mit tud elmondani?
– Valóban igaz a hír. Még akkor kerestek meg az Unirea vezetői, amikor a helyi tanács megszüntette a csapat anyagi támogatását. Minden játékosnak szerződést ajánlanának, sőt a szállás meg az étkezés is biztosítva lenne számukra, hiszen anyagilag jó helyzetben vannak. Ez persze lehetetlen, hiszen ezek a lányok vásárhelyiek, nem szeretnének elmenni, és én is itt akarok maradni. Azért harcolok velük együtt és keresem a közös megoldást, hogy valami módon tudjuk megtartani Vásárhelyen a női élvonalbeli együttest. Nagyon szeretném, hogy végre valaki segítsen az együttesen anyagilag.

– Időközben Sepsiszentgyörgyről is megkeresték önt, ahol női csapatot szeretnének indítani, így marosvásárhelyi lányokat is kiszemeltek…
– Annyit tudok erről mondani, hogy én nyílt vagyok mindenre, ami a lányok javára válhat. Ha van jó megoldás, kihasználhatjuk.

Székes büszke „lányaira” akikkel egy befektetőre vár

– Milyen a kommunikáció a csapaton belül?
– Kiváló! A klubnál mindenki mondhat bármit, de én ezeknek a lányoknak nem hazudhatok, nem mondhatom nekik, hogy „aztán majd lesz valami”. Én az első perctől megmondtam nekik őszintén, hogy milyen anyagi gondokkal küzd a klub, ők megértették, nem árulok zsákba macskát. A minap én is velük együtt buliztam egy klubban, amikor Camelia Vâgă a 18. életévét ünnepelte. Ott szóltak nekem, hogy a nagyobb lányok isznak, mire én legyintettem: ,,hagyják, igyanak, hiszen ők is kell szórakozzanak, sőt, nem vagyunk világklasszis csapat, és nem is a fociból élnek meg”! Én sem a futballból élek, de a focinak élek, tehát különbség van a két fogalom között, ezt meg kell érteni.

– Szavaiból azt értem, hogy büszke a ,,lányaira”. Vagy tévedek?
– Ez így van! Meg kell érteni, hogy volt és van ennek a városnak egy ilyen szép lányegyüttese, amely játékosai helyi illetőségűek, itt nevelkedtek, ők a mieink! Például Rusz Orsolya nem volt kapus, de hamarosan jó hálóőr lesz belőle, van olyan lány, aki nem csatár, vagy nem védő, de annak kell használnom, és beválik, tehát mindenre keresek megoldást.

– Hogy látja a csapat jövőjét?
– Én nagyon naiv vagyok, és nagyon szeretem az embereket. Remélem, hogy kerül valaki Vásárhelyen, aki segítséget nyújt az együttesnek. Nagyon szeretném, ha jönne egy tőkeerős helyi vállalkozó, aki támogatná anyagilag. Egy jobb képességű élvonalbeli hazai labdarúgó évi fizetésének a fele elegendő lenne számunkra, hogy fenn tudjuk tartani a csapatot. Mintegy 150 ezer eurós összeggel gazdálkodtunk, külföldre jártunk, boldogan szerepeltünk bárhol, Románia Kupát, hazai bajnokságot nyertünk, válogatott játékosokat neveltünk ki. Példa erre Andreea Părăluță, a román válogatott kapusa, aki az Atletico Madrid színeiben bajnoki címet nyert, erre nem volt még példa Marosvásárhelyen! A mostani, felkészületlen, de szív-lélek vásárhelyi labdarúgókat jelenleg is meghívják több korosztályos válogatottba, ami dicséretes.


Az ASA női csapatának legtapasztaltabb játékosai a 26 éves Lucică Meleacă – aki a kezdetektől tagja az együttesnek – és a 24 éves Ana Maria Gorea, aki a felnőtt válogatott tagja. Az alakulat 2016. május 24-én szerezte meg másodszor a Románia-kupát (az elsőt 2010-ben nyerték), amikor a Vajdahunyadon sorra került mérkőzésen 2-1 arányban (gólszerzők Mădălina Boroș és Göder Brigitta) győzték le a bajnok Kolozsvári Olimpia együttesét. Azon alakulatból csak Alicia Roca, Ana Maria Gorea, Lucică Meleacă, Alina Boroș, Barabási Kinga és Mădălina Boroș maradt a csapatban. Időközben Andreea Părăluță (Atletico Madrid), Jahn Klaudia, Bianca Sandu (mindkettő Diósgyőri VTK), Göder Brigitta, Sárosi Csilla és Dénes Dorottya (mindkettő ETO FC Győr) és Biljana Bradic (ŽNK Pomurje, Szerbia) távoztak az együttestől.

A Temesvári CFR ellen a következő játékosok léptek pályára: Rusz Orsolya – kapus; Camelia Vâgă, Iulia Mera, Adorjáni Szidónia, Alina Boroș, Ana Maria Gorea, Mădălina Boroș, Barabási Kinga, Denisa Năznean, Andreea Golea, Lucică Meleacă és Alice Roca (csk.) – mezőnyjátékosok. A gólokat Golea (2), Roca és Alina Boroș szerezték.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1498

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.