Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Szektorlabda-világbajnok lett a hét vásárhelyi

Czimbalmos Ferenc-Attila október 1, 2015 Sport

szektorlabda2

Kiváló eredményt ért el a román szektorlabda válogatott a szeptember 17-20-a között Debrecenben megrendezett VII. Szektorlabda világbajnokságon. A csapatnak első alkalommal sikerült elnyernie a világbajnoki címet. A Pákai György, Mártonfi István, Moldován Károly, Simon Ferenc, dr. Havas Péter, Varga Ervin és Valics Lehel alkotta román válogatott játékosok mind marosvásárhelyi illetőségűek.

Hat országból (Magyarország, Románia, Lengyelország, Szerbia, Brazília és Japán) több mint 50 játékos szerepelt a rendezvényen, ahol szektorlabdában és a 12 érintéses szakágban hirdettek világbajnokot.
A marosvásárhelyi csapat nagyszerűen teljesített, hiszen óriási bravúrral megnyerte a Szektorlabda csapat-világbajnokságot, miután a döntőben 5–3-ra leiskolázta Magyarországot, és a sportág történetében először sikerült leszorítania a dobogó legfelső fokáról.

Románia csapatának a 12 érintéses kategóriában is sikerült a pódiumra felállnia a brazil és a magyar válogatott mögött, de maguk mögé utasították a lengyel, szerb és japán nemzeti együttest is.
Itt érdekes megjegyezni, hogy a szektorlabda Erdélyben is őshonos a 90-es évek elejétől, a 12 érintéses játék Brazíliából származik és egyelőre ezt csak tanulják a romániaiak.

szektorlabdaA marosvásárhelyi születésű, 1995-ben Magyarországra kitelepedett, jelenleg 34 éves Mártonfi István, Románia szektorlabdázó válogatottjának egyik oszlopos tagja szívesen válaszolt a Központ kérdéseire:

– Gratulálok nektek, hiszen első vb-címeteket ünnepeltétek. Milyen volt a verseny?
– Fantasztikus sikerben volt részünk, miután szektorlabdában a döntőben 5–3-ra legyőztük Magyarországot! Ugyanakkor az egyéni díjazások alkalmával is értékelték a vásárhelyiek tudásszintjét, hiszen egyéniben Pákai György 3-ik lett, míg a világbajnoki cím Koczor Jánoshoz (Magyarország) került, aki honfitársa, Lukács Viktor fölött diadalmaskodott a döntőben, de ugyanebben a kategóriában Simon Ferenc 5-ik, Mártonfi István 9-ik lett.

A torna során többfajta találkozót játszottak: 4+1-es felállításban, csapatban és egyéniben, a 12 érintésesben és a szektorlabdában.
A páros kategóriában a Havas Péter–Varga Ervin duó második helyen zárta a versenyt, a döntőben szétlövéssel (tizenegyesekkel) maradt alul a Bottyán–Komáromi magyar párostól. A Moldován–Valics páros a dicséretes 4-ik helyet szerezte meg.

– Ki volt a legerősebb ellenfeletek?
– Szektorlabdában Magyarország volt a legerősebb ellenfelünk, hiszen eddig ők voltak a világbajnokok. 1994 óta rendezik a világversenyt, most először sikerült Magyarországot bárkinek is leszorítania a dobogó tetejéről

– Milyen volt a vb-re való felkészülésetek?
– Többször is sikerült a csapatnak együtt készülni, több magyarországi versenyre is eljöttek a marosvásárhelyi csapattársak. A vb előtt a szövetségi kapitánnyal (Moldován Károly) több alkalommal is egyeztettünk, hogy ki kit fog legyőzni.

– Az, hogy sikeresek vagytok egyénileg is, köztudott. Milyen fontosabb eredményeket értek el vásárhelyi csapattársaid a nemzetközi tornákon?
– Csapatban mindig a második vagy a harmadik helyet sikerült megszereznünk a világversenyeken, kivéve Riót (Brazilia 2012), amikor negyedikek lettünk, mert nagyon tartalékos csapattal utaztunk ki.
Egyéniben Pákai György 1998-ban és 2014-ben lett Európa-bajnok, 2007-ben pedig világbajnok. Ő egyébként többször állt már a dobogó második és harmadik fokán is. Én 2004-ben voltam világbajnok, 2009-ben harmadik és 2012-ben Rióban második.
Páros kategóriában többször álltunk már a dobogón, viszont eddig csak nekem sikerült a pódium legtetejére állni (2014), akkor viszont magyar színekben versenyeztem.

– Jelenleg melyik klubcsapatot képviseled? Hát a többi csapattársad?
– A Józsefváros SE együttesében játszom. Tavalyelőtt harmadikok lettünk a Magyar Nemzeti Bajnokságban (NB1), tavaly negyedikek, idén novemberben lesz az utolsó forduló, ahol szintén a dobogó a cél. Egyébként Pákai György a budapesti Testvériség Klub versenyzője, aki 2014-ben magyar bajnok volt és az év játékosa is lett, ami kiváló teljesítmény. Idén is ők a bajnok­esélyesek, de a tavaly ők nyerték meg a Bajnok Ligáját és az Interkontinentális kupát is.
A válogatott többi tagja a Marosvásárhelyi Szektorlabda csapat tagja, amely két éve elindult a Magyar Bajnokságban (NB3), aztán feljutott az NB2-be, és az idén nagy esélyekkel harcolnak az NB1-be kerülésért. Hosszú távon az a cél, hogy egy biztos és erős marosvásárhelyi csapatot hozzanak létre a magyar NB1-ben. Természetesen ehhez szponzor is fog kelleni a több utazás miatt és nem utolsó sorban egy profi sportruhaszett beszerzéséhez (melegítő és két póló).

– Hol lesz a jövő évi Eb, hát a közelgő vb?
– A jövő évi Európa-bajnokság nagy valószínűséggel Szombathelyen, a következő világbajnokság pedig 2018-ban, Japánban lesz. Ugyanakkor megemlíthetem, hogy a szektorlabda vb ideje alatt sor került a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség tisztújító közgyűlésére, ahol Pákai Györgyöt és Mártonfi Istvánt továbbra is alelnöknek választották, ugyanakkor az új vezetőség egyöntetűen megszavazta, hogy a következő, 2018-as világbajnokság Japánban kerüljön megrendezésre.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 958

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.