Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Színvonalas III. Armura Kupa kick-box gála Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila október 20, 2016 Sport

armura-2016-kick-box-1

Precíz, erős és jól eltalált rúgások és ütések, T-KO, vér, verejték, akarat, lélek, sportemberi nagyság, győzni akarás és látvány jellemezte a marosvásárhelyi sportcsarnokban október 15-16. között megrendezett III. Armura Kupa elnevezésű, nagyszabású kick-box gálát, amelyet a SportLife Group részét képező Armura önvédelmi védjegy a Gombos Martial Arts egyesülettel és a Herlitz Románia céggel közösen rendezett meg. Emellett a rendezvény szakmai pozitívumai mellett családias, baráti, sportszerű jelzők jutottak eszembe, igazi szórakozás volt a két nap összes küzdelme, ahol a versenyzők bebizonyították, hogy nem csak a küzdősport űzői, hanem igazi harcművészek.

armura-2016-kick-box-3

A nagy junior és felnőtt kategória résztvevői egy szabályos ökölvívó szorítóban, a kis juniorok és a gyerekek egy kialakított tatamin küzdöttek, ahol a megmérettetések során teljes erejű ütésekkel és rúgásokkal támadták meg ellenfelük testét és fejét. Tudnivaló, hogy a küzdősport alapvetően a gyorsaságról, pontosságról és az erőről szól, ezt a versenyen részt vevő sportolók is bizonyították, hiszen akár kiütéssel (egyenes ütés, keresztütés, horog, alsó horog, rúgás szemből, forgó rúgás, oldalrúgás), vagy lábsöpréssel próbáltak diadalmaskodni.
Vlad Amariei, a helyi sajtó képviselője a moderátor szerepében szólította színpadra a mintegy 200 versenyzőt, akik 31 hazai önvédelmi klubot – Professional Fight Gym Beszterce, Pretorienii Déva, Hemi Guard Fight Brassó, Drobeta Fighting Men, Kombat Academy Pitești, Kickboxing Radna, Tsunami Bukarest, Somokickboxing Temesvár, Tengu Kolozsvár, Kami Bukarest, Scorpions Harló, Enjoy Fitness Brassó, Tigers Szováta, SCM Bákó, Power Gym Craiova, Tai Chi Do Ryu Konstanca, Korond Fight Team, Scorpions Jászvásár, Thain Shin Do Gym Urlați, Román Kendó Klub, Ex-Stream Gym Gura Humorului, Gladiators Nagybánya, Wing Chun Nagybánya, Samurai Olt Slatina, Rey Zsilvásárhely, Fire Kick Szamosújvár, MMA Transilvania Kolozsvár, Hard Workout Nagyszeben, Rei Fight Marosvásárhely, Body Factory Kickboxing Marosvásárhely és Black Diamond Fight Marosvásárhely – képviseltek.

armura-2016-kick-box-8

Az előző évekhez képest a gyerek és a kis junior kategóriában kick-light rendszerben, míg a nagy junior és a felnőtt kategóriában a K1 szabályai szerint küzdöttek a versenyzők.

armura-2016-kick-box-4

A legtöbb sportoló (21) a konstancai Tai Chi Do Ryu egyesületet képviselte, de a kolozsvári Tengu 13, a nagybányai Gladiators 11, a harlói Scorpions 9, a korondi Fight Team 7 kick-boxost sorakoztatott fel a rendezvényen, míg a szovátai Tigers 10 gyerek és kis juniort, a marosvásárhelyi Body Factory Kickboxing egyesületet 4 versenyző képviselte.

A megmérettetéseken több, világszinten is elismert kick-boxos, illetve edző vett részt, így érdemes megemlíteni az Armand Nicolae (Power Gym Craiova), Cristian Brejan és Dario Drotar (Firekick-Boxing SK Szamosújvár) Európa-bajnokok és Andrei Leuștean (Scorpions SK Jászvásár) amatőr K1 világbajnok nevét, de az edzők közül is a legismertebb a 2005-ben Nyíregyházán Világ Kupát nyert brassói Ninel Ianculescu (Grand Fitness Fight Club) és Mihai Constantin volt. Utóbbi a tornán legsikeresebb csapat, a Jászvásári Scorpions SK felnőtt csapatának edzője, aki egyébként Cătălin Moroșanu és Sebastian Ciobanu K1-versenyzők személyi edzője is egyben.

armura-2016-kick-box-6

A rendezők egyéni díjakat is kiosztottak a verseny végén, míg a kategóriák első három helyezettje Armura önvédelmi sportfelszereléseket, kupákat kaptak, a rendezvény összes sportolója érmeket és okleveleket vehetett át.

armura-2016-kick-box-7

A gálán legsikeresebb Maros megyei versenyzők a következők voltak: 10-12 éves gyerekek kategória – Gál Edmond (Tigers Szováta; felnőtt kategória -75 kilógrammos súlycsoport – Florin Pop (Black Diamond Fight Marosvásárhely) és -80 kilógrammos súlycsoport – Lucian Casoni (Black Diamond Fight Marosvásárhely).

armura-2016-kick-box-2

Az Armura Kupán résztvevő legsikeresebb Maros megyei klub edzője, a 39 éves Poczó Zoltán – aki 2014-ben Prágában thai-box világbajnoki címet szerzett a WKF (World Kickboxing Federation) verzióban –, a következőképpen vélekedett az eseményről:
– Az előző évekhez képest jobban megszervezett, színvonalasabb gála volt az idei, ami egy országos bajnokságnak felel meg. Felnőtt és gyerek kategóriában sok, kiválóan felkészült versenyző vett részt, akik nívós mérkőzéseket vívtak egymás ellen. Ezen sportolók nagytöbbsége kisebb rendezvényeken is részt vesz, ezért is vannak jól felkészülve.
Az általam képviselt marosvásárhelyi Black Diamond Fight klub versenyzői (Florin Pop, Lucian Casoni, Erdős Sándor és Koncz Attila) is jól teljesítettek, előbbi kettő diadalmaskodott is. Mind a négyen fiatalok, erős,ügyes, tehetséges, ambíciózus fiúk, remélem, kitartóak lesznek ezek után is,akik sok munka árán fennebb is kerülhetnek, és még sokat hallatnak majd magukról. Részemről a munka meg a kitartás a legfontosabb, idővel jönnek a győzelmek – mondta el Poczó Zoltán.


armura-2016-kick-box-5Újabb vb-cím elnyerésével szeretne visszavonulni Poczó

Poczó azt is elmondta, hogy november 7-12. között Olaszországban fog részt venni a WKF kick-box és thai-box világbajnokságon, ahol úgy a veteránoknál, mint a fiatal kategóriában (18-35 év) próbálja megszerezni a világbajnoki címét, azt, amit két évvel korábban Prágában hódított el. Poczó akkor a 75 kilogrammos súlycsoportban a házigazda Csehország bajnokát, Tomas Kocakot győzte le a döntőben.
– Ha újra megnyerem, akkor beteljesedik az álmom, majd nyugodtan hagyhatom abba a versenyzői pályafutásom.
Ahogy telnek az évek, mind több és több versenyző vesz részt egy hasonló megmérettetésen. Én a tavalyi thai-box Európa-bajnokságon második lettem, és ott is láttam, hogy sok kiváló sportoló küzdött az érmekért – jegyezte meg Poczó.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 843

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.