Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Szőcs Bernadett Európa legjobb női asztaliteniszezője

Czimbalmos Ferenc-Attila február 15, 2018 Sport

Bombaként járta be a sportvilágot a hír, hogy a marosvásárhelyi Szőcs Bernadett nyerte a minap az asztaliteniszezők Európa Top 16-bajnokságát a svájci Montreaux-ben, miután a döntőben 4-1-re  (12-10, 8-11, 11-6, 11-5, 11-7) legyőzte a címvédő a holland-kínai Jie Lit. 

A nyolcadik helyen kiemelt 22 éves Szőcs Bernadett bombaformában pingpongozott, az egész torna alatt csak egyetlen szettet veszített, az első fordulóban az ukrán Tatjana Bilenkót, a negyeddöntőben a magyar Póta Georginát, az elődöntőben pedig a svéd Matilda Ekholmot verte 4-0-ra.

A tornát a korábbi gyakorlattal ellentétben kieséses rendszerben bonyolították le, ezúttal tehát nem volt csoportszakasz, a végső sikerhez négy meccset kellett nyerni. A győztes mindkét nemnél hatezer euróval lett gazdagabb.

A bronzérem is Romániába kerül, miután a kisdöntőben Elizabeta Samara 4-2-re győzte le Ekholmot.

A férfiaknál két német, Timo Boll és az előző három évben győztes Dimitrij Ovtcharov játszotta a finálét, s előbbi négy szettben diadalmaskodott.

Szőcs először, míg a 36 esztendős Boll 2002, 2003, 2006, 2009 és 2010 után hatodszor nyerte meg a rangos európai viadalt.

Az Európa Top-16-bajnokságot 1971-ben rendezték meg először. Nyertesei között található az ugyancsak marosvásárhelyi Nemes Olga (1983, 1989), Emilia Ciosu (1993) és Otimia Bădescu (1995). A szintén vásárhelyi illetőségű Nemes 1983 februárjában alig 15 évesen nyerte meg az angliai Clevelandban a Top 12-őt, a Top 16 elődjét.

A népszerű Bernie a Központnak röviden nyilatkozott a versenyről:

,,Negyedik éve játszom a Top 16-ban, az idén régi álmom vált valóra, hogy diadalmaskodtam: az első évben nem nyertem meg egy meccset sem, a második évben egy győzelmet értem el, 2017-ben pedig a hatodik helyen végeztem. Én a 8. kiemeltként, ugyanakkor a torna legfiatalabb versenyzőjeként vettem részt a tornán, ahol a döntőben egy kínai illetőségű, de hollandiai versenyző ellen diadalmaskodtam, aki ellen soha nem nyertem. Ő Európa első kiemeltjeként vett részt a rendezvényen, ugyanakkor a világ jelenlegi 10. női legjobbja az eddigi eredményei során.

Elégedett vagyok önmagammal, ugyanakkor boldog, nem volt könnyű a versenysorozat, hiszen Európa legjobb női asztaliteniszezői ellen játszottam. Az utóbbi évben jó felkészülésben volt részem, ami a formámon is javított, ugyanis lehetőségem nyílt arra, hogy Brémában, a Werder klubnál a fiúcsapattal készüljek, amelynek bátyám, Hunor és a volt besztercei csapattársunk, Ovidiu Ionescu is tagja, az edzőnk pedig a besztercei klub volt edzője, Cristian Tamaș. A jó formámmal kapcsolatosan elmondhatom, hogy az ázsiai, szingapúri T2 Asia-Pacific Table Tennis League versenyen megvertem a világ 4. kiemeltjét, sőt más világversenyeken is jól teljesítettem, habár nem voltam az első kiemeltek között.”

Arra a kérdésre, hogy mikor jön legközelebb haza Marosvásárhelyre, Szőcs Bernadett azt válaszolta:

,,Egyelőre nem tudom, hiszen még kérdéses az idei versenyprogramom, de egy biztos, hogy február folyamán haza kell repüljek egy napra, hogy felújítsam az útlevelem, ugyanis néhány napig Indiában fogok játszani egy nagyon erős Világkupán, amelyen részt vesznek Ázsia, Afrika, Ausztrália, Észak-és Dél-Amerika női bajnokai is. Én mint újdonsült Európa-bajnok, azaz Top 16-győztes és Románia együttesével is Európa-bajnok fogok indulni.”

A fotók Szőcs János és Réka Facebook-oldaláról vannak.

Share Button
Ennyien olvasták: 1834

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.