Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Szoknyás női parádé kerékpáron

Czimbalmos Ferenc-Attila július 26, 2019 Sport

Versenyre készen a két barátnő: Nagy Andrea és Szabó Andrea kerékpárjaikkal együtt

Vasárnap, július 21-én negyedik alkalommal rendezték meg Marosvásárhelyen a szoknyás kerékpáros felvonulást, azaz Szoknyás Kerekezést (Skirt Bike), melynek célja a biciklizés népszerűsítése a nők körében, illetve nyomatékosítani a kerékpársávok kialakításának szükségszerűségét városunkban is.


Mintegy 150 hölgy pedálozott Vásárhely viszonylag hosszú utcáin, kisebb emelkedőkkel, olyan utakon, melyek még nem alkalmasak a kerékpáros forgalomra. Útközben a helyi lakosság mosollyal, vidám és tisztelgő üdvözléssel fogadta őket, így legalább részben sikerült elérnünk céljukat, vagyis azt, hogy a forgalom tagjaiként rájuk is felfigyeljenek.

A kerékpározó hölgyék a Mihai Viteazul utcán. / Fotó: SkirtBike

A Skirt Bike szoknyás kerékpáros felvonuláson kizárólag hölgyek vettek részt, virággal kidíszített kerékpárral, s ami a legfontosabb, hogy elegáns ruhában, szoknyában pedáloztak, jelezvén, hogy a szebbik nemnek is nemcsak sportöltözetben, de csinos ruhában is helye van, és helye kell legyen a kerékpáros közlekedésben.

A feldíszített kerékpárok összhangban voltak tulajdonosaik öltözékével

A hölgyek a következő útvonalon karikáztak: Vársétány – Mihai Viteazul – Gheorghe Marinescu – Forradalom – Rózsák tere – Vár sétány, a menetet a közlekedési rendőrség biztosította.

A defektet a rendezvény előtt még ki lehet küszöbölni…

A kíváncsiskodóknak is volt miben gyönyörködniük, hiszen a figyelmesen feldíszített kerékpárokon – amelyek első és a hátsó csomagtartóiban virágkosarak, vagy egyszerűen a kormányra tűzött virágok díszelegtek –, elegánsan kiöltözött hölgyek foglaltak helyet olyan ruhákban, amelyeknek csak a fantázia szab határt. Érdekességként említhető meg, hogy akik gyerekekkel érkeztek, azoknak a menet idejére foglalkozást biztosítottak a szervezők.

Kiss Emőke rendezvényszervező

A Skirt Bike célja, hogy megmutassa azt a szabadságot és függetlenséget, amit a kerékpározás nyújthat a nőknek, és kerékpározásra bátorítja azokat, akik még nem kezdték ezt el. A rendezvény további célja egyébként, hogy elősegítse a városi biciklizés népszerűsítését, bebizonyítva, hogy a környezetbarát közlekedési eszközzel bárhova könnyedén el lehet jutni, ugyanakkor a legfontosabb célkitűzés tudatosítani az összefüggő kerékpárutak kialakításának fontosságát a biztonságos közlekedés érdekében.

Zumba a rendezvény közben

Vélemények a rendezvényről

Kiss Emőke főszervező elmondta, hogy a közösségi rendezvény fődíját, a Pegas kerékpárt a Pegas România ajánlotta fel, sőt még 10 tombola nyereményt osztottak ki, amelyeket sorshúzás alapján nyerhettek meg a versenyzők, emellett öt kategóriában díjazták a hölgyeket: a legtapasztaltabb kerékpározó hölgy, a legfiatalabb kerékpározó, a legmagasabb sarkú cipőben bicikliző hölgy, a legvirágosabb kerékpár, illetve a legeredetibb kerékpározó hölgy is díjazásban részesült.

A legmagasabb sarkú hölgyek

Mihaela Padar zsűritag: ,,Nem könnyű díjazni a sok, szép virággal kidíszített kerékpárok közül a legszebbeket, ugyanakkor a legkülönlegesebb bicikliket is díjazzuk, de a hölgyek eleganciáját is előtérbe helyezzük.”

Mihaela Padar a zsűri egyik képviselője, férjével és kislányukkal

Nagy Andrea résztvevő: ,,Szomszédasszonyom vett rá, hogy részt vegyek én is az eseményen, így első alkalommal vagyok jelen a megmozduláson. A kikötés az volt, hogy világos ruhában kell jönni és ciklámen kellékekkel kell feldíszíteni a kerékpárt, így gondosan ékesítette mindenki a biciklijét. Sajnos gond, hogy kevés a kerékpárút városunkban, emellett a bicikliző hölgyek is hátrányban vannak a forgalomban, ezért is került sor az eseményre.”

A legeredetibb kerékpározó hölgy: Bota Miruna Lavinia

Székely Orsolya résztvevő: ,,A közösségi oldalakon szereztem tudomást a rendezvényről. Azért jöttem el, mert kiváló lehetőségnek tartom, hogy a nőiességünket ily módon is ünnepeljük azáltal, hogy szoknyában kerékpározzunk Marosvásárhely utcáin, így jobban felfigyelhetnek ránk a közlekedésben. Már évek óta nem bringáztam, de ez kiváló alkalom arra, hogy újra kerékpározzak. Sajnos problémás a bicikliút-kérdés városunkban, ezért erre több hangsúlyt kellene fektetni, azaz több kerékpárutat kellene kialakítani.”

Székely Orsolya

Szabó Andrea résztvevő: ,,Azért is veszek részt az eseményen, hogy mindent elkövessünk azért, hogy végre kialakítsák városunkban a kerékpárutakat. Zavaró azok hiánya, ez lassít is a mindennapi forgalmon, sőt a félősebb hölgyeket mindenáron leszorítják, dudálják a férfi vezetők. A tavaly én voltam a legsikkesebb kerékpáros az eseményen egy virágbolt-tulajdonos barátnőmnek köszönhetően, de az idén mindez elmaradt…”

A helyi elektronikus sajtó képviselője a helyzet magaslatán

Egyébként a legfiatalabb résztvevő 4 éves, míg a legidősebb 60 éves volt a rendezvényen.

A díjazásra várva


A Skirt Bike mozgalom egyre elterjedtebb

A kerékpározás Európa-szerte divat, viszont a Skirt Bike – amely a kerékpározók legnagyobb közössége Romániában – 2010-ben indult, azóta a legváltozatosabb korosztályt képviselő több száz kerékpározó asszony, lány csatlakozott a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy a nőiességet és a kerékpározás divatját népszerűsítse. Az évente kétszer megszervezett kritikus tömeg rendezvény, a Critical Mass mellett 2015 óta megyeszékhelyünkön is felvonulnak biciklikkel a divatos, színes öltözékben megjelenő vállalkozó kedvű nők: lányok, kislányok, asszonyok.
Országszerte az évek során már több megye kapcsolódott be a Skirt Bike program rendezvényeibe. A múlt hét végén 19 városban tartottak szoknyás felvonulást, így Marosvásárhely mellett Arad, Bákó, Botoșani, Brassó, Bukarest, Craiova, Csíkszereda, Déva, Drobeta Turnu Severin, Galac, Gyulafehérvár, Jászvásár, Nagybánya, Nagyvárad, Konstanca, Máramarossziget, Suceava és Vajdahunyad utcáin is kerékpároztak a szebbik nem képviselői.

A fődíjat, egy Pegas kertékpárt, a marosvásárhelyi Jeszenszky Hajnalka nyerte meg


Share Button
Ennyien olvasták: 1007

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.