Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Tehetséges színésznőből világbajnok harcművész. Apostolache Kiss Andrea háromszoros wushu világbajnok

Czimbalmos Ferenc-Attila november 26, 2015 Sport

Kiss Andrea 2015.07

November elején a spanyolországi Benidormban rendezték meg a harcművészetek világbajnokságát (Unified World Championships), amelyen a marosvásárhelyi harcművészetet Horváth Attila és az általa edzett Apostolache Kiss Andrea képviselte. Andrea a wushu – kungfu irányzatának a taijiquan és taijijian próbáin három aranyérmet szerzett, így megnyerte a kötelező és a szabadon választott gyakorlatokat is. A három világbajnoki éremmel Andrea 11-re növelte a 2015-ben nyert aranyérmeinek a számát (a többi a wushu országos bajnokságról (2), a román kupáról (2) és a Balkán bajnokságról származik (4).

Kiss Andrea_ERMEK2015

Elődei nyomában haladva…

Apostolache Kiss Andrea a tavaly Kínában a hatodik alkalommal megrendezett hagyományos wushu világbajnokságon második helyezést ér el a Yang stílus Taijiquan formájában, majd ezt követően bronzérmet zsebelt be a Yang stílus szabadon választott gyakorlatával az első Taijiquan forma világbajnokságon is a kínai Chengduban, aztán 2014 decemberében a bulgáriai Burgaszban a Balkán-bajnoki cím büszke tulajdonosa is lett.Ezekkel a címekkel érdemelte ki a 2014-es év legjobb Maros megyei sportolója címét.
Az, hogy az idén is ő lesz a megye legjobbja még kérdéses, de jó esélye van rá.
A mesteredző egyébként nagyon büszke tanítványára, aki az eddigi általa edzett marosvásárhelyi önvédelmi világbajnokok (Gombos Csaba, Gombos Attila, Traian Rus, Cătălin Hallai, Papp Csaba és Mátyus Ervin) listáját bővíti.
A minap Andreával és edzőjével, Horváth Attilával a Muresul SK székhelyén beszélgettünk.

Kiss Andrea

Pusztakezes és kard formában diadalmaskodott

– Újabb sikeres évet tud maga mögött a mesteredző és tanítványa…
– Valóban sikeres évünk volt, ez egy megvalósítás részünkről, hiszen Andrea három vb-címet nyert.

– Milyen volt a verseny Benidormban?
– Az öt napig tartó versenysorozat egy össz-harcművészeti vébé volt, amin minden stílus képviseltette magát: a wushu, a kick-box, a MMA, a thai-box, a shotokan, a kyokushin, emellett a brazíliai stílusok stb., így a 100 ország mintegy 10 000 sportolója ifjúsági, kisifjúsági, nagy ifjúsági, senior stb. kategóriában versenyzett. Mi három versenyszámba iratkoztunk be, így Andreának úgy a két pusztakezes formában, mint a kardformában is sikerült diadalmaskodnia.

 

Apostolache Kiss Andrea2015 NOVEMBER

A kemény felkészülés meghozta gyümölcsét

– Milyen volt a felkészülés a vb-re Andrea szemszögéből?
– Hosszú és nehéz. Ahhoz, hogy előre tudjunk lépni, rengeteg dolgot kell javítani. A gyakorlatokat hatszor filmeztük le a felkészülési idény alatt az edzéseken, hogy azt kielemezve kijavíthassuk a hibákat, tökéletesítsük a mozdulatokat, gyakorlatokat. Én látom a hibákat, de ez sokszor nem elég. Nagyon fontos, hogy a sportoló is lássa, tudja többször megnézni ugyanazt a mozgást. A specifikus felkészülés mellett rengeteg időt fordítottunk a fizikai felkészülésre is, hogy az erőnlét megfelelő legyen.

– A wushu még mindig nem olimpiai sportág. Mikor lehet az?
– Ezt a wushu társadalom már 2008-ban is remélte, de mégsem lett az. Szerencsénkre a wushu is ott van a kiválasztott sportágak között, amelyekről 2016-ban fognak dönteni az olimpiai kongresszuson. Ha végül megszavazzák az országok, és olimpiai sportággá válik, akkor a nagyon szerteágazó és sok próbájú wushuból nem lehet még tudni, mely próbák lesznek ott a versenyen. Nagy esély van arra viszont, hogy a taijiquan is része lesz…

Andrea kiváló adottságokkal rendelkezik

– Andreát az ön edzésmódszerein kívül milyen egyéni adottságai segítették, hogy világbajnok legyen?
– Mivel Andrea elvégezte a Színművészeti egyetemet, sőt mesterizett is ezen a szakon, ezenkívül énekelt és táncolt, valamint színdarabokban, zenés előadásokban is fellépett, megvolt az alapja a mentális és mozgáskoordinációs készségekben, ami szükséges a taijiquan komplex gyakorlataihoz. Erre az alapra kellett felépíteni rengeteg munkával mindazt, ami a sikeres versenyzéshez szükséges. Megkönnyítette a munkánkat az is, hogy nagyon jó a memóriája, könnyen tanul, képes mentálisan koordinálni a mozgásokat, stresszhelyzetben képes sokszor jobban teljesíteni, mint rendes körülmények között. Úgy tudnám a leg­egyszerűbben jellemezni, hogy kiváló versenyember.

– Ő remélte, hogy felkerül a világ élvonalába?
– Egyik volt élsportolóm sem remélte, hogy világbajnok lesz valaha. Esetleg arról álmodoztak, hogy megnyernek egy országos bajnokságot. Egy 14-15 éves kezdő sportoló csak álmodozhat, hogy belőle Bruce Lee lehet, akár a filmekben. Vannak, akik gyerekként, de vannak, akik már felnőttként kerültek hozzám – például Rus Traian vagy éppen Apostolache Kiss Andrea –, velük teljesen más módszerekkel kellett dolgoznom. Ők hozták már a kialakult véleményüket, felfogásukat a világról és azt kellett beleilleszteni a teljesítménysport világába, abba a gondolkodásmódba, hogy legjobbak akarnak lenni a világon. Én nem országos bajnokságban gondolkozom, én a világ első négy sportolója közé akarom eljuttatni a versenyzőket abban a sportnemben, amit űznek. Ezért nem foglalkozom egyszerre százzal, csak azzal a kevéssel, akikből a maximumot tudom kihozni.

A 2014-es év fordulópont volt az életében

– Andrea mikor jegyezte el magát ezzel a teljesítménysporttal?
– A teljesítménysport nem szórakozás, hiszen egyéni sportágban nehezebb jelest alkotni, mivel itt nincs csapatmunka, hogy a társak kijavítsák az esetleg elkövetett hibákat. Minden ember döntéseket kell hozzon az életben, amelyek meghatározzák a további életútját. Én abban tudok segíteni, hogy megmutatom a döntések következményeit és a választott út nehézségeit, de örömeit is. A teljesítménysportoló élete nem olyan, mint az átlagembereké. Nekik reggeltől estig minden percük be van osztva, az étkezésre kell ügyeljenek, melléjük biztos családi háttér, megértő társ kell. Ezt nem könnyű felvállalni senkinek.
Mikor Andrea 2014-ben eldöntötte, hogy ezeket vállalja, fordulópont volt az életében, hiszen akkor egy olyan útra lépett, ami akkor még bizonytalan volt számára. Szerencsére megértette, hogy mindezeket a szabályokat betartva feljuthat a csúcsra, ahova minden igazi sportoló vágyik. Ő hajlandó volt kínlódni, harcolni és áldozatokat hozni a sikerért.

– Vannak még ügyes, tehetséges, harcművészetet űző marosvásárhelyi sportolók, akikről még sokat hallhatunk az elkövetkező években?
– Igen, vannak. De most van egy sportolónk, Apostolache Kiss Andrea, aki még sokáig versenyezhet sikeresen… Amúgy a wushuban egy élsportoló nagyjából 12–14 éven keresztül tud magas szinten teljesíteni.

– Milyen fontosabb nemzetközi versenyeken indul majd 2016-ban?
– A következő év számunkra nagyon nehéz lesz, hiszen két Európa-bajnokság (Bulgáriában) és két világbajnokság (egyik Kínában, a másik Lengyelországban) vár ránk, amelyeken szeretnénk részt venni és minél jobb eredményt elérni.

Andrea a Maros megye sportgáláján bemutatkozik a marosvásárhelyieknek

– A marosvásárhelyi sportkedvelők mikor fogják Andreát személyesen megismerni, versenyen, akár bemutatón látni?
– December 17-én 18 órai kezdettel a Maros Megyei Sportigazgatóság a helyi Sportcsarnokban rendezi meg az idei év legjobb eredményeit felmutató sportolók díjazását, ahol mi is részt veszünk, és itt láthatják Andreát is az egyik díjnyertes gyakorlatával. Ez a rendezvény a sportról, a sportolókról és az idei megvalósításaikról szól.

Arra a kérdésre, hogy melyik idei érmére a legbüszkébb a roppant szerény Andrea azt válaszolta:
– Minden egyes érmemre büszke vagyok, hiszen alaposan megdolgoztam mindegyikért. Köszönettel tartozom Maros Sportklubnak, a Polgármesteri Hivatalnak és külön a Sabion cégnek azért a segítségért, amit évek óta nyújtanak nekünk, lehetővé téve a világversenyeken való részvételt.


Színésznőből lett élsportoló

Apostolache Kiss AndreaESHorvath Attila 2014

A jelenleg 28 éves dési születésű Apostolache Kiss Andrea az egyetemi évei alatt a Stúdió Színházban, aztán a Hahotában is játszott, ezzel párhuzamosan a férje, Zeno Apostolache (aki nyolc évet taichizott Horváth Attilánál) által vezetett Kush-Kush World Music Band világi zenét játszó együttesében énekelt, majd az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban is vállalt szerepeket.
Horváth Attilával való hosszas egyeztetések után, a 2014-es év elején döntötte el, hogy megkezdi a versenyszerű sportolást, így a színészet egyelőre egy kicsit háttérbe szorult, hiszen a nap nagy részét edzésekkel, felkészüléssel tölti, így nem nagyon marad ideje másra.


A tajcsicsuan vagy taijiquan a Wikipédia szerint a kínai harcművészetek úgynevezett belső iskolái közé tartozó harcművészet, amely a külső iskolákkal ellentétben nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. A tai chi tulajdonképpen egy komplex mozgásforma, amely a testre, elmére és a lélekre egyaránt hat, javítja a hajlékonyságot, mozgáskoordinációt, fizikai erőt, egyensúlyérzéket, kitartást, fürgeséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 1646

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.