Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Ügyességi és gyorsasági autóverseny Marosvásárhelyen

Czimbalmos Ferenc-Attila május 19, 2016 Sport

20160514_133603

A XX. Marosvásárhelyi Napok keretén belül került sor a Kiss István (Bill) elnevezésű, immár hagyományos ügyességi és gyorsasági autóversenyre, amelyet a Tudor negyedbeli Pandúrok sétányának elején tartottak. 

Auto Tunning Drift (9)

Auto Tunning Drift (8)
A rendezvényt a helyi polgármesteri hivatal szervezte, a marosvásárhelyiISECO Auto Moto Sportklubbal közösen, amelyre bárki benevezhetett.

Auto Tunning Drift (7)

Auto Tunning Drift (6)

A verseny közben a rendezvény főszervezőjével, az egykori sikeres helyi autóversenyzővel, az 59 éves Emil Ioan Boroșsal beszélgettem, aki a következőket mondta el a rendezvényről.
– A sokadik alkalommal került sor a Kiss István (Bill) elnevezésű gyorsasági és ügyességi autóversenyre. Itt első alkalommal nincsenek parkolások, emellett az autók sem egyformák, a motorjaik kapacitása sem egyezik meg, aki jól áll az idegrendszerével és emellett ügyes is, meg tudja nyerni a versenyt, ezért is nem az a legfontosabb, hogy kemény autókkal vegyenek részt a versenyzők a rendezvényen – mondta Boros.

Auto Tunning Drift (5)

Auto Tunning Drift (4)

– Kiss Istvánnal kezdtem el ezeket a versenyeket 1983-ban, tulajdonképpen akkor besegítettem neki. Kiss egyébként mindenféle helyi sportrendezvényért sokat tett – főleg a tömegsportért –, emellett a motorsportot is segítette, ő volt a mi támaszunk éveken keresztül. Egykoron én is több hazai ügyességi és gyorsasági versenyen vettem részt, ahol jó eredményeket értem el, egy ideje a fiam, Neluțu a nyomdokaimban halad, most ő is sikeres versenyző – összegezett Boros.

Emil Ioan Boros senior-2

Az egykori autóversenyző azt is megjegyezte, ha autóversenyzésről van szó a városban, akkor mindenképp meg kell említeni a néhai Barabás Béla nevét, aki mintegy 50 évig vezette az IRA, majd az ISECO motorsport-szakosztályát Marosvásárhelyen.

Szabó István cross

A nyárádszeredai születésű, de székelyvajában lakó 38 éves Szabó István (Mures Drift Team), a verseny egyik résztvevőjeként a következőket nyilatkozta:
– Erre a versenyre egy BMW-vel neveztem be. Ez tipikus ügyességi verseny, amelyen akadályokat kellett időre kikerülni, egyeseket kétszer egymás után,  360 fokban kellett megkerülni, emellett zsalonozni kellett, aztán a pályát kétszer kellett végigjárni – mondta Szabó.

Auto Tunning Drift (1)

Auto Tunning Drift (2)

Íme, a díjazottak:

Gyerek és junior kategória
1. Kiss Szilárd, Nyárádszereda, Daihatsu
2. Biró Rudolf, Székelyudvarhely, Mitsubishi Colt
3. Dohos Sándor, Marosvásárhely, Suzuki Swift

Femina kategória
1. Tóth Veronika, Marosvásárhely, Audi A4
2. Stoicovici Ramona, Deva, Honda Civic
3. Ioana Diana Costache, Marosvásárhely, Mazda 323

Amatőr kategória
1. Dragoș Iernean, Marosvásárhely, Ford Probe
2. László Lóránd, Marosvásárhely, Volkswagen Polo
3. Victor Gherman, Marosvásárhely, Volkswagen VR 6

Sport kategória, első kerékmeghajtás
1. Biró Károly, Székelyudvarhely, Mitsubishi Colt
2. Daniel Turdai, Marosvásárhely, Renault Megane
3. Paskó László, Marosvásárhely, Volkswagen Polo GT

Sport kategória, hátsó kerékmeghajtás
1. Szabó István, Nyárádszereda, BMW Seria 3
2. Horia Ionescu, Beszterce, BMW M3
3. Kiss Szilárd, Marosvásárhely, BMW M3

4X4-es meghajtás
Ezt a kategóriát az ifjú Emil Ioan Boros nyerte meg (Marosvásárhely, Audi Quattro), aki Emil Ioan Boroș fia, és édesapja nyomdokain halad. Kilenc-éves korában egy ötméteres Volvo 740 turbó diesel versenyzőjeként vett részt az első rendezvényen, aztán az eredmények sem maradtak el, hiszen 2008-ban lett először országos ifjúsági és felnőtt bajnok, azóta már több alkalommal lépett fel a pódiumra és időközben többször lett országos bajnok.

Auto Tunning Drift (5)

 


Kiss Isván– Bill (1949–2009) a marosvásárhelyi Week-End Sportegyesület elnöke volt, akit mindmáig a város legismertebb tömegsport-szervezőjeként tartottak és tartanak számon.
Kiss a Bolyai Farkas Elméleti Líceum sportosztályának diákjaként tagja volt az iskola kosárlabda-csapatának, amely 1965-ben országos kosárlabda-bajnokságot nyert, aztán az érettségi után sikeresen felvételizett a bukaresti sportegyetemre, majd sporttanár lett, időközben a fővárosi Dinamo kosárlabdacsapatában is játszott. A kosárlabda mellett imádta a rögbit is, még az államvizsga-dolgozatát is erről a sportágról készítette.
Idővel testnevelő tanárként és szervezőként vált ismertté, majd évek hosszú során a marosvásárhelyi tömegsport éle­tének szerves része lett. Évekig szervezte a minifoci-bajnokságokat városunkban, és ő állt a Marosvásárhelyen vagy környékén tartott számos motorsportverseny mögött is. A rendszerváltás utáni években a Marosvásárhelyi Napok sportrendezvényei elképzelhetetlenek voltak nélküle.
Mindezek mellett ő fektette le a megyeszékhelyen a teremfoci alapjait, majd idővel az 1. ligás teremlabdarúgó és női labdarúgócsapatokat működtető City’us klub alapítója lett, de sajnos, már nem örülhetett annak, hogy a City’us 2008-ban Románia-kupát nyert Chiajnán, majd hét kupagyőzelmet, egy Szuperkupa-győzelmet és öt bajnoki címet besöpörve Románia legtöbb serlegét elnyerő együttesévé vált.
Emléke tovább él családja és a tömegsport rajongói lelkében.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1075

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.