Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Új edzővel, új játékosokkal az 1. értékcsoportban

Czimbalmos Ferenc-Attila október 26, 2018 Sport

A marosvásárhelyi 2. ligás női labdarúgócsapat, a Ladies a 2018–2019-es idénytől kezdődően a hazai bajnokság 1. csoportjában szerepel, edzője pedig Mihály Sándor, a Szász Albert Sportlíceum testnevelőtanára, míg a sportigazgatói feladatokat továbbra is Székely András látja el. A Ladies–Atletic Club Onix Râmnicu Sărat 5. fordulóbeli hazai bajnoki találkozó után sikerült mindkettőjükkel beszélgetnem.

Jó úton halad a Ladies

A fent említett találkozót a Ladies 0–1 arányban ugyan elvesztette, viszont elszántan, jól játszottak a lányok, de sorra puskázták el a jobbnál jobb helyzeteiket. Mihály Sándor, az együttes nyáron kinevezett edzője így összegezett:
– Vereséget szenvedtünk, habár nagy odaadással futballoztak a lányok – ezért meg is dicsértem őket –, de a labda sehogy sem akart a hálóba kerülni. Amúgy örvendünk, hogy egy jó csapatot sikerült kialakítanunk a Marosvásárhelyen és a környező településeken élő lányokból. A csapat jól játszik, viszont az utolsó 30 méteren kell jobban koncentrálniuk, hogy a támadások befejezése sikeresebb legyen. Ez sokszor a pályák minősége miatt nem sikerül, de az egyéni képzés is mérvadó, habár próbálunk szervezetten támadni: lerakni a labdát, kombinációkat kialakítani, az ékek felé játszani. A nehézség az, hogy a lányfoci nem annyira szervezett, mint a férfi, ezért sokszor az ellenfelek játékosai össze-vissza rúgják a lasztit, példa erre a mai találkozó is. Mi épp ennek az ellenkezőjét próbáljuk elérni, de bízom benne, hogy az edzések során jobban összeszoknak a lányok, és a bajnokság második felére annyira összeforr a csapat, hogy jobb eredményeink lesznek, sőt tudni kell azt, hogy egy edző munkájának eredménye három hónap után látszik – mondta el Mihály, aki azt is hangsúlyozta, hogy az idei bajnoki évadtól kezdődően nagyon kiegyensúlyozott csoportban szerepelnek. Ez látszik az eredményeken is, hiszen sok mérkőzés kimenetele alakult döntetlenre, és nagy gólkülönbségek nincsenek, viszont hosszú kiszállások árán jutnak el a csoport találkozóira például Konstancára, Románvásárra (Roman), Bákóba, akár Jászvásárra.

Partnerkapcsolat előtt a Ladies

A bajnokság első öt mérkőzését a következőképpen elemezte Székely András, a Ladies sportigazgatója:
– A bajnokságban eddig öt fordulóra került sor, mi a nyitómérkőzésen a Navobi Jászvásárt győztük le, aztán előbb Székelyudvarhelyen a Vasas 2 Femina ellen, majd hazai pályán a szászrégeni Viitorul SK ellen játszottunk döntetlenre, aztán Kostancán a Selena SN otthonában, végül hazai pályán, a kiváló nagyadorjáni Dorman pályáján szenvedtünk vereséget a râmnicu-sărat-i Atletic Onix ellenében. Mégis jó úton haladunk, az eddigi eredmények ellenére is, hiszen kezd összeszokottabbá válni az együttes – jegyezte meg Székely.
Az edzésekről a következőket mondta el a Ladies sportigazgatója:
– Heti három edzést tartunk a nagycsapattal a Víkendtelepen, azaz kedden, szerdán és pénteken, ugyanakkor Jedden a nagypályán is tartunk heti egy edzést. Augusztus folyamán az együttes leigazolt nyolc 10-12 éves kislányt a klub korosztályos együtteseibe. A testnevelőtanárukkal fogjuk felvenni a kapcsolatot a közös együttműködés reményében, de ugyanakkor reméljük, hogy az MSE-vel is partnerségi kapcsolatot alakíthatunk ki – említette Székely, aki azt is elárulta, hogy a nagycsapat játékosainak havonta bizonyos juttatást is tudnak biztosítani.

A Ladies Ifjúsági Liga-tornákon is részt vesz

A klub gyerek- és ifjúsági együttesei az ősz folyamán megrendezendő, három Ifjúsági Liga-tornán is részt vesznek, többek közt Beszterce, Szászrégen és Csíkszereda korosztályos csapataival együtt. Ezek jelentőségéről a következőket jegyezte meg Székely András:
– A legelső hasonló jellegű tornára szombaton, Szászrégenben kerül sor, ahol hat csapat vesz részt, és 8+1-es felállításban lépnek pályára a lányok. Ez az Ifjúsági Liga a 2018–2019-es idényben opcionális a csapatoknak, de a 2019–2020-as idénytől kezdődően minden romániai női együttes számára kötelező lesz, hogy ifjúsági alakulattal is rendelkezzen. Addig mi egy jól összeszokott keretet kell kialakítsunk, hiszen a hazai föderáció anyagiakat áldoz erre, így alulról kell minél több korosztályt kialakítsunk.
Például Székelyudvarhelyen a 2007–2008-as generáció már második éve szerepel a Hargita megyei korosztályos ifjúsági bajnokságban, emellett még három korosztályos együttesük is van, amely bajnokságban szerepel, sőt most érik be a 2002–2004-es korosztályú gyerek korcsoportjuk, akik a felnőttcsapatnak nevelik ki a játékosokat – fejezte be gondolatát Székely, aki azt is elmondta, hogy a klub edzőfelszerelésekkel látta el a lányokat, amelyre büszkék a játékosok.

Kik a felnőttcsapat tagjai?

Az egykori ASA-tól néhány játékos a Ladieshez igazolt (Ambrus Beáta, Vâgă Camelia, Crina Tămaș, Rusz Orsolya és Adorján Szidónia), ezek mellet három fiatal, meghatározó játékos is visszatért, akik a tavasszal nem voltak a keret tagjai: Tóth Evelin, Jáni Dorottya és Csóka Antónia. Szintén a Ladiesnél kölcsönben szerepel egy tehetséges 17 éves lány, Debora Dărăban is, aki eddig a Bihar-megyei Sporting Lugaș együttesében futballozott.
A Ladies felnőtt együttesének a jelenlegi kerete a következő: Papp Timea és Horváth Ștefana-kapusok; Rusz Orsolya, Soó Emőke, Soó Izabella, Vâgă Camelia, Andrea Golea, Ambrus Beata, Adorján Szidonia, Crina Tămaș, Tóth Evelin, Jáni Dorottya, Nagy Krisztina, Nagy Laura, Nagy Enikő, Fekete Andrea, Csóka Antónia, Mădălina Lazăr, Deborah Dărăban, Miruna Sărac és Barabási Salomé-mezőnyjátékosok.

Székely András ülve és Mihály Sándor jobbra


Székely lánya Kolozsváron tanul és futballozik

Székely András 15 éves lánya, Kincső Kolozsváron tanul testnevelő szakon, és ezzel párhuzamosan futballozik is a Kolozsvári Olimpia Ifjúsági Központjánál, ahová az ország legtehetségesebb, 2003–2004-es korosztályú női labdarúgói vannak toborozva. A tehetséges Kincső 13 éves korától kezdődően került Kolozsvárra, jelenleg korosztályos román válogatott játékos is.
– Egy merész döntésünk volt, hogy elengedtük Kincsőt egyedül Kolozsvárra. Jól tanul, habár előtte is a vásárhelyi Dr. Bernády György Általános Iskola jeles tanulója volt, holott akkor heti öt edzésen és egy mérkőzésen volt jelen. Örvendünk, mert jól alkalmazkodó, erős egyéniség, akivel nagy szerencsénk van, jól tanul. Kolozsváron a Iuliu Hateganu Általános Iskola együttesével országos bajnok volt, jól összeszokott társaságban bizonyított – mondta el büszkén Székely András.


Share Button
Ennyien olvasták: 1123

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.