Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Varó Norbert ismét Európa-bajnok lett

Czimbalmos Ferenc-Attila november 30, 2017 Sport

A pódium legfelsőbb fokán

Az Ilfov megyei Izvorani-ban került sor a lábteniszezők Európa-bajnokságára, ahol a marosvásárhelyi Varó Gyula edzőként, fia, Norbert pedig játékosként ért el sikereket. Norbi korábban már több Európa-bajnoki címet is nyert a sportágban, emellett tavaly Cipruson a világbajnoki trófeát is a magasba emelhette.

Három versenyszámban diadalmaskodott

A marosvásárhelyi Varó Norbert (Nono) a 21 éven aluliak versenyében játszott, és akárcsak a világbajnokságon, ezúttal is a vegyes párosban és a vegyes hármasban diadalmaskodott: mindkét versenyszámban a dobogó legfelső fokára léphetett társaival: Răzvan Vornicu, Paula Paraschivă, Mariana Lică és Daniel Popovici voltak a csapattársai.
A hazai lábteniszezők 13 versenyszámban indultak, ebből 12-en döntőt is játszhattak, ugyanennyi aranyérmet szereztek, illetve egy bronzérmet is begyűjtöttek.
Izvorani-ban a házigazda Románia mellett Magyarország, Olaszország, Franciaország, a Moldovai Köztársaság, Szlovákia, Dánia, Törökország, Macedónia, Horvátország, Ciprus, Azerbajdzsán, Oroszország, Grúzia, Albánia, Spanyolország, Anglia, Norvégia és Svédország képviseltette magát.

Gyula büszke fiára, Norbira

Norbert édesapja, Gyula – akit vásárhelyi berkekben inkább kispályás labdarúgónak és testnevelő tanárnak ismernek –, a következőket mondta a kontinensviadal után:

– Fantasztikus Európa-bajnokságon sikerült diadalmaskodnunk, hiszen a román válogatott 12 arany- és 1 bronzéremet szerzett, ezzel újra bebizonyítottuk, hogy ebben a sportágban mindenki kalapot emelhet előttünk. Büszke vagyok, hogy tagja lehetek egy ilyen eredményes vezetőkarnak, csapatnak. Remek sportolókkal dolgozhatok együtt, akiknek a csúcseredmény mindig kihívást jelent. Nincs szebb és fontosabb számomra, mint hozzájárulni a fiammal együtt a román lábtenisz-válogatott sikereihez. Miután Norbival a tavaly világbajnoki érmeket szereztünk Cipruson, az idén sikeres Európa-bajnokságot zártunk, hiszen két aranyérmet szerzett az U21-es kategóriában.

Varó Norbert többszörös világ- és Európa-bajnok lábteniszező

Emelések, longline támadások, keresztütések, pörgetések, szerva, de emellett sok taktika – mindezek a lábtenisz fontos elemei. A lábteniszt profi módon űző marosvásárhelyi 20 éves félprofi, Varó Norbert a sportág legismertebb és legsikeresebb helyi képviselője, ugyanakkor Románia talán legígéretesebb tehetsége. Ki is ő?

Marosvásárhelyen ismerkedett meg a lábtenisszel

Norbi 13 évesen kezdett el lábteniszezni.
Mivel Kolozsváron van a román lábtenisz-válogatott gerince, a versenyek alkalmával felfigyeltek rá, kérték édesapját, Gyulát, hogy komolyan foglalkozzon vele, mert tehetségesnek tartották. Idővel jöttek az eredmények, aztán szülei kölcsönbe adták a kolozsvári együttesnek, és bekerült a válogatottba, és ott is kiválóan szerepelt.
Kérdésünkre, hogy miként került kapcsolatba a sportággal, Norbi korábban ezt válaszolta a Központnak:

,,Édesapám mindig is lábteniszezett, és már kicsi korom óta játszott velem. Aztán 2005-ben szerveztek egy versenyt Marosvásárhelyen, ahova meghívták Kolozsvárról a román válogatott tagjait, akkor ismerkedtek össze édesapámmal. A kolozsvári csapat leszerződtetett 2009-ben, így elindultam a nemzeti junior bajnokságban. Majd 2013-ban édesapám barátaival alapított klubot Marosvásárhelyen, azóta ott játszom, s évek óta már a felnőtt bajnokságban is részt veszünk”

– mondta el Norbi.

Nemzetközi szinten is sikeres, elismert

Idővel jöttek az eredmények, ugyanis többszörös hazai bajnoki cím után nemzetközi szinten is bizonyított: a legjelentősebb eredményei közé tartozik, hogy 2014 októberében négy világbajnoki címet szerzett a junior kategóriában: egyéniben, párosban, hármasban és az U21-es vegyes hármasban a Nicosiában megtartott lábtenisz világbajnokságon, ugyanott 2016-ban is diadalmaskodott. Akkor az ifjúsági, U21-es korosztályban két versenyszámban aranyérmet szerzett: lupényi és alexandriai csapattársaival vegyes párosban Mariana Licăvel, Paula Paraschivval és Marius Stoenicăvel, illetve vegyes hármasban mellettük még Răzvan Vornicuval kiegészülve nyertek.
2015-ben a Târgoviștén megrendezett Európa-bajnokságon, egyéniben, párosban, a triók versenyében, valamint az U21-es vegyes együttesek kategóriájában is Európa-bajnoki aranyérmet nyert a marosvásárhelyi tehetséges lábteniszező.


Norbi Milan-szurkoló, édesapja Juve-drukker

Amúgy szívesen követi a labdajátékokat, a minőségi labdarúgó-mérkőzéseket a televízióban, ő nagy Milán-szurkoló, édesapja megszállott Juventus-drukker. A román válogatottból a többszörös világ- és Európa-bajnok Florin Purice a példaképe.
Időközben a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban 2015-ben matematika–informatika szakon érettségizett, jelenleg a kolozsvári Műszaki Egyetem másodéves hallgatója.
Ezzel a sikeres Európa-bajnoki szerepléssel minden esélye megvan, hogy a december 9-én marosvásárhelyi Kultúrpalotában sorra kerülő sportgálán – ahol többek közt díjazni fogják Maros megye legjobb sportolóit a 2017-es idény eredményei alapján –, a pódium valamelyik fokára lépjen.


Share Button
Ennyien olvasták: 911

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.