Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Vásárhelyen is rámosolygott a Jóisten

Czimbalmos Ferenc-Attila november 10, 2016 Sport

Minap a Marosvásárhelyen megrendezett Harmónia Kupa kispályás labdarúgótornán a magyar sportújságírók csapatában pályára lépett Szöllősi György is, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tavaly megválasztott elnöke, aki ugyanakkor a magyar FourFourTwo labdarúgó-magazin főszerkesztője és a Puskás Intézet igazgatója is egyben. Vele készült az exkluzív interjú.

szollosi-gyorgy-es-zlatan-ibrahimovici-2

Szöllősi György és Zlatan Ibrahimovici / fotó: Facebook

Nem rózsás a magyar sportújságírók viszonya román társaikkal

– A román sportújságíró szövetséggel félresiklott a korábban jól induló együttműködésük. Miért?
– A Harmónia Kupa szellemében épp a 2015-ös budapesti Magyarország–Románia EB-selejtező mérkőzés előtt egy minitornát szerettünk volna szervezni, amelyre a román sportújságíró szövetség csapatán kívül meghívtuk a marosvásárhelyi Pressinget, a helyi magyar újságírók alkotta együttesét is. Érthetetlen, különös felsőbbrendi érzéssel azt mondták a román sportújságírók, hogy nem akarnak az erdélyi kollégákkal játszani, ami nekünk nagyon fájt és erre csak egy válaszunk volt: mi, a magyar sportújságírók csapata sem vagyunk hajlandók velük futballozni. Így a MSUSZ–Pressing találkozóra 2016 szeptemberében, Budapesten, a Ferencváros edzőközpontjában került sor, ami remek hangulatban zajlott. Tulajdonképpen a marosvásárhelyi Harmónia Kupa ennek az összecsapásnak a folytatása. Lehet, hogy naiv vagyok és illúziókat kergetek, de fel fogom venni a Harmónia Kupa szervezőivel a kapcsolatot és megkérem, hogy a román sportújságírók csapatát hívjuk meg legközelebb, hátha megérzik és megértik azt, hogy Marosvásárhelyen, ahol együtt kell éljen a román a magyarral, semmi problémát nem jelent, ha egyik a másikkal egy picit toleránsabban viselkedik.

szollosi-gyorgy-neymar-jr-es-pele

Pele, Neymar jr. és Szöllősi György / fotó: Facebook

– A tavaly, amikor Budapesten lépett pályára a marosvásárhelyi Pressing, a helyi együttest Lisztes Krisztián, volt magyar válogatott labdarúgó is erősítette. Szó volt arról, hogy az idei Harmónia Kupán jelen lévő anyaországi sportújságírókat most is egy volt labdarúgó erősítse?
– Boldogok voltunk, hogy össze tudtuk kovácsolni ezt a keretet, ugyanis sok volt a sérült is, és többen egy SZÚR (Színész–Újságíró) találkozón vettek részt nagypályán, más része pedig Horvátországban a Dél-Kelet Európai Újságírók Szövetsége focitornáján vett részt. A hagyomány szerint mindig próbálunk egy valamikori labdarúgót is a sorainkban tudni. Egyik ilyen alkalommal, amikor a román sportújságíró kollégák ellen játsztunk, a kiváló egykori román futballcsillag, Belodedici is pályára lépett, sőt a második játékrészben a magyar mezt is magára öltötte, és minket is erősített. Hetekkel korábban a svájci sportújságírók ellen játsztunk nagypályán a Népligetben, akkor Vincze Ottó volt az erősségünk, november 15-én pedig Király Gábor és Juhász Roland búcsúmeccsére a svéd újságíró válogatott ellen szeretnénk játszani Budapesten, a két ország válogatottjának barátságos találkozója előtt.

szollosi-gyorgy-michael-platinivel-az-uefa-nemreg-lekoszontott-elnokevel

Szöllősi György Michael Platinive, az UEFA nemrég leköszöntött elnökével / fotó: Facebook

Többször járt Erdélyben, Romániában

– Járt-e még Erdélyben, Romániában?
– Igen, több alkalommal. A magyarországi ember mindig megkülönbözteti a romániai látogatáson belül az erdélyi, a székelyföldi, magyarok lakta területekre való látogatást. Én azon szerencsések egyike lehetek, aki a Kárpátokon túli Romániában is jónéhányszor megfordultam, hiszen ott voltam az elmúlt két évtized mind a négy román–magyar válogatott meccsén Bukarestben. Magyarországon Hagit is vendégül láttuk családostól Felcsúton, amikor a fia is játszott a Suzuki Kupán, de ők is minden évben vendégül látják a Puskás Akadémia együttesét. Bölöni kapitánysága idején is Romániába látogattam, sőt a Hagi búcsúmeccsén is jelen voltam.

szollosi-gyorgy-facebook-4

/ fotó: Facebook

– Gondolom, így barátokra is szert tett.
– Persze. Boros Miklós kolozsvári sportújságíró kollegám, barátom az első erdélyi utamtól kezdve jelen van velem, ha ide jövök. Aztán 2007 tavaszán, amikor megjelent a Puskás Ferenccel kapcsolatos könyvem, Boros egy könyvbemutató körutat szervezett, akkor Marosvásárhelyre is eljutottunk, ahol nagyon jó hangulatú beszélgetés volt, akkor az ASA aranycsapatának néhány tagja is jelen volt a rendezvényen. Nem utolsósorban Tusnádfürdőre és Csíkszeredába járunk rendszeresen, ahol találkoztunk többek közt dr. Zsigmond Barna Pál főkonzullal, aki a FourFourTwo magazinnak is szervezett közönségtalálkozót, így mindig nagy örömmel jövök Erdélybe.

Jó barátságot ápol Bölöni Lászlóval

szollosi-gyorgy-es-boloni-laszlo-2-fourfourtwo-hu

– Említette dr. Bölöni Lászlót. Őt mikor ismerte meg?
– Bölöniről Bocsák Miklós Futballsztár Erdélyből című könyvében olvastam először, már akkor a szívembe zártam. Aztán 1997-ben az Új Ember katolikus újság tudósítójaként a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón vettem részt, s akkor Párizs felé tartva az egyházközösségünk fiataljaival együtt utazva, egy adott pillanatban lekérezkedtem a buszról Nancy mellett, hogy Bölönivel találkozzak. Stoppoltam, majd a sofőr telefonjáról csengettem rá Bölönire, aki anélkül, hogy ismert volna, elém jött, én meg egy Szent István Korona vörösbort ajándékoztam neki.
2007-ben, amikor Puskás Ferenc Aranyláb-díjat (Golden Foot) kapott Monacóban és Puskás nagybeteg lévén már nem tudott részt venni az eseményen, a néhai felesége engem kért meg, hogy átvegyem a díjat Albert hercegtől. Én mint akkori negyedik ligás labdarúgó olyan egykori sztárok társaságában léptem a színpadra, mint Zico, Cr. Ronaldo, J. Zanetti, Just Fontaine. Akkor Bölöni a Monaco edzője volt, így ő is hivatalos volt a rendezvényre. Azóta baráti kapcsolatot ápolok vele, és örvendek, hogy a nyáron a családomnak is be tudtam mutatni, amikor családostól meglátogatott minket Felcsúton. Tervezgettük, hogy az Eb-n is találkozunk, de erre nem került sor, hiszen Budapesten vásároltak egy lakást, amit most próbálnak rendberakni.

szollosi-gyorgy-2016-ban-az-ev-sportoloja-galan-csanyi-sandor-az-mlsz-elnoke-es-szepessi-gyorgy-tarsasagaban

2016-ban az Év sportoloja-gálán Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke és Szepessi György társaságában / fotó: Facebook

– Milyen érdekes emlékek fűzik még Bölönihez?
– 2000 júniusában, az emlékezetes bukaresti román–magyar találkozó után utoljára engedték ki a stadionból a mintegy 200-300 szélsőséges magyar szurkolót. Amikor Bölöni Laci keresztülsétált a pályán, elkezdték skandálni, hogy „áruló, áruló!”. Ő akkor megváltoztatta menetirányát és a szurkolók felé indult, és ahogy közeledett, egyre halkabb lett a kórus, majd elbeszélgetett velük. Elmondta, hogy ő sportember, és megpróbálja a munkája legjavát adni, az esetben Románia csapatát irányítani, amit őszintén, tisztán és egyenesen mondott el. Néhány perc múlva otthagyta a szurkolókat, akik már azt skandálták, hogy „Bölöni Laci, Bölöni Laci!”
Én rá akkortól emlékszem, amikor 1983-ban egy Európa-bajnoki selejtezőn Balaci passzából óriási gólt lőtt szabadrúgásból az akkori világbajnok Olaszországnak. Egy akkori újság azt írta, hogy a „dákok és a rómaiak összecsaptak”, mire Bölöni Laci azt mondta, hogy „egy hun is volt ott a közelben, az volt a szerencse”, majd úgy folytatta, hogy a „nagy majtényi síkra leszállott a holló”, ami a kedvenc nótája neki.
Amikor Felcsúton járt, a Puskás Ferenc Arénában megmutattam neki a Puskás Ferenc három BEK-serlegét, ami ki van állítva a Pancsó Arénában. Mondtam neki, hogy ilyen trófea magyar játékosnak, Puskáson kívül, csak neki van, viszont az más kérdés, hogy egyikük sem magyar állampolgárként szerezte, ugyanis Puskás akkor spanyol állampolgár, Bölöni pedig román állampolgár volt. Erre azt válaszolta, hogy az a BEK-serleg kicsinyített mása idővel majd Marosvásárhelyen lesz elhelyezve.

szollosi-gyorgy-facebook-1

/ fotó: Facebook

Igazgató, főszerkesztő, sportújságíró, író

– Tulajdonképpen ki is Szöllősi György?
– Sportújságíró vagyok. Akkor is írtam, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség, vagy a Puskás Akadémia sajtófőnökeként tevékenykedtem, most is, amikor a Puskás Intézet igazgatója vagyok, a sportról írok és publikálok. Mindig odafigyeltem, hogy írjak, tudósítsak és publikáljak, szinte mindig a futballról. Jelenleg a FourFourTwo futballmagazin főszerkesztője is vagyok – ennek a magyar kiadását készítjük a kollegáimmal már 7. éve –, amely a leginkább trendi és piacvezető focimagazin a világon, ugyanis 20 nemzeti kiadása jelenik meg a nagyvilágban Indonéziától Kanadáig, Törökországtól Mexikóig.

– Mint értesültem róla, könyveket is ír…
– Igen, jelenleg egy 1956-os könyven dolgozunk, hogy miként hullott szét az Aranycsapat és miként tört ketté a magyar futball pályaíve 1956 után. Emellett Puskás Ferencnek egy rövid, sok képpel illusztrált életrajzi füzetét, miután magyarul és angolul megjelentettük, most további 5 nyelven is kiadjuk. A spanyol fordítás már elkészült, november 14-én emlékezünk meg Puskás Ferenc halálának a 10., és a magyar forradalom 60. évfordulójáról Madridban, ahol a Bernabeu stadionban lesz egy kerekasztal-beszélgetés, oda visszük ezt a spanyol nyelvű életrajzot. De: van még egy nagy feladatunk a sportújságíró szövetségen belül, ugyanis az Év Sportolója Gálát rendezzük meg januárban a Nemzeti Színházban, és Kádár Zoltán marosvásárhelyi rádiós kollegámmal arról egyeztettünk, hogy miként hívjuk meg díjátadónak Novák Károly Eduárdot, Románia egyetlen paraolimpiai bajnok kerékpározóját, de ugyanakkor a német színekben olimpiai bajnok magyar Marozsán Dzsennifer labdarúgót is díjazni szeretnénk. Ezzel is jelezzük, hogy a magyar sport családja messze túlnyúlik a trianoni Magyarország határain.

– Ön számos téren tevékenykedő, nagyon elfoglalt ember. Jut ideje a családjára?
– Nagyon hálás vagyok a családomnak, amely tolerálja mindazt, amit csinálok, emellett minden vállalkozásomat, reményemet, elképzelésemet felülmúlja a boldogság, hogy három gyönyörű kislánnyal ajándékozott meg a feleségem, akivel éppen a Harmónia Kupa napján töltöttünk tízedik házassági évfordulónkat. Volt egy mottónk, egy négysoros szép, magyar népdal, ami az esküvőnk meghívóján szerepelt: ,,Lovamat kötöttem piros almafához, Magamat kötöttem gyönge violához. Lovamat eloldom, mikor a hold fölkel, De tőled violám, csak a halál old el”, ezt a dalt mindig szívesen meghallgatom. Ami teljesen lenyűgözött a Harmónia Kupa estéjén rendezett közös vacsoránál, hogy a cigányzenekar második nótája épp volt, így a Jóisten rám mosolygott itt, Marosvásárhelyen is…

szollosi-gyorgy-facebook-3

/ fotó: Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 815

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.