Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Vásárhelyi focista a Fradiban

Központ január 18, 2013 Sport

Vásárhelyi focista a Fradiban

fardis– Beszélgetés Kanyaró Péterrel –

A 19 éves Kanyaró Péter, a Ferencváros labdarúgó csapatának első marosvásárhelyi származású focistája. Ősszel egy évre írt alá Magyarország egyik legnépszerűbb csapatánál. Az említett focista nem más mint Kanyaró Attila, az ASA hajdani klasszisának a fia. Az U 19-es csapat egyik erősségének számító sportolójával Marosvásárhelyen beszélgettünk. Itthon pihente ki ugyanis a sikeres őszi szezon fáradalmait.

 

– Hogyan kerülhet egy ilyen zsenge korú fiatalember Magyarország legpatinásabb egyesületéhez?

– Édesapám kapcsolatainak köszönhetően. Legutóbb a nagyváradi Luceafărul B-osztályos együttesénél játszottam, ahol kevés bizonyítási lehetőséget kaptam, majd édesapám egyik budapesti barátján keresztül ajánlottak be a Fradihoz próbajátékra, ahol sikeresen szerepeltem, 40 játékos közül választottak ki.

– Térjünk vissza a kezdetekre. Mikor ismerkedtél meg a focival, hol kezdtél el játszani?

– Én igazán örököltem a futball szeretetét, hisz tudjuk, hogy ki volt apám Marosvásárhelyen. Kisgyerekként kedvenc játékszeremmel, a labdával naphosszat játszottam otthon a családi ház kertjében, a virágokat sorra letörtem, a cserepeket lerúgtam.

Édesanyám megsokallta az örökmozgó fiú csínytevéseit, és 6 évesen beírattak a helyi Junior csapatához (Szöllősi László volt az edzőm), ahol jobbhátvédként kezdtem. Mivel a Junior örökös második volt a Kinder mögött, oda igazoltam csatárnak, Pop Coriolan edző keze alá.

– Milyen eredményeket értél el a Kinder színeiben?

– Többször voltam gólkirály és legjobb játékos a Kindernél. 2007-ben, egy Vácott rendezett nemzetközi tornán legjobb játékos lettem (a Kinder második lett). Ugyanabban az évben országos harmadikok lettünk, én meg gólkirály 64 góllal.

2008 júliusában, Barcelonában, az „All Together” elnevezésű gyermekeknek rendezett legrangosabb európai nemzetközi tornán, 45 ország 64 csapata közül, a negyedikek lettünk, míg októberben, ugyanott, a „Copa Saint Vincent” elnevezésű tornát megnyertük, én hat mérkőzésen 12 gólt szereztem, így gólkirály lettem.

– Hogyan kerültél a Steauához?

– 2009-ben Cornel Jurcă szemelt ki egy válogatón, aztán egyhetes edzőtábor és próbajátékok után a Steaua játékosa lettem. Ott líceumi tanulmányaimat is folytattam a futballal párhuzamosan, s a klub junior B-együttesénél fociztam, Lucian Mezei keze alatt, de párhuzamosan az U 15-ös válogatott keretében is játszottam, ahol Adrian Văsâi volt az edzőm. Miután a klubnál több korcsoportot összevontak, én a FCM-hez kerültem. Itt nem akartak anyagiakat áldozni rám, s idővel, 16 évesen a nagyváradi Luceafărul ifi együtteséhez szerződtem.

Megemlíteném, hogy 2009-ben Bölöni Lászlónak köszönhetően, egy hónapig a Standard Liége labdarúgó akadémiáján készülhettem, majd idővel, egy IV. ligás német együttes felkészülésében is részt vettem, de a klub anyagi feltételei nem voltak ideálisak számomra.

– Családotokban hagyomány a foci, hiszen édesapád minden idők egyik legtehetségesebb marosvásárhelyi labdarúgója volt, nagybátyád, Kanyaró György a helyi Lemnarul, Ştiinţa Medicina ígéretes tehetségű futballistája, majd az IRA edzője volt évekig, unokatestvéred, Zsolt is kacérkodott a focival. Nem túl nehéz teher számodra, hogy mindenki a Kanyaró Attila fiaként emleget?

– Ez valóban így van, de remélem, hogy csak ideig-óráig tart. Szeretném, ha idővel a labdarúgásban elért eredményeim miatt, Kanyaró Péterként ismer majd meg a nagyközönség.

– A Fradi történetének első marosvásárhelyi illetőségű labdarúgója vagy – Csizmadia Csaba marosszentgyörgyi születésű, Józsi György, a csapat jelenlegi egyik legjobbjának gyökerei Vásárhelyre nyúlnak vissza –, akit Dukon Béla, az FTC U19-es labdarúgó csapatának edzője így jellemezett a Zöld és fehér című Fradi-kiadványban: „igazi székely srác, alig győzzük a meccseken csitítgatni. Motoszkál benne valami extra a pályán is”. Ennyire elszántan futballozol?

– Hát határozott vagyok a pályán, bizonyítani akarok és az a vágyam, hogy egy éven belül bemutatkozhassak az első csapatban is. Szeretnek, tisztelnek, sok segítségben van részem a Fradi nagy családjában, ahol jobbösszekötőként, vagy ékként játszom. Már volt alkalmam edzeni az első csapattal is, remélem, mielőbb ott is bemutatkozhatok. Egyéves szerződés köt a Fradihoz, amit szeretnék meghosszabbítani.  

– A labdarúgáson kívül, mivel foglalkozol még? Mi a hobbid a focin kívül?

– A focival párhuzamosan tanulmányaim is folytatom, az idén érettségizek, idővel orvos szeretnék lenni. Amúgy baráti körben kellemesen telik az idő.

Emellett figyelemmel követem a minőségi labdarúgó mérkőzéseket. Barcelona- és Messi-rajongó vagyok, elsősorban a játékstílusuk miatt. Titkos álmom, hogy idővel e klub labdarúgója legyek. Csodás érzés lenne 90 ezer szurkoló előtt gólt szerezni egy Champions League mérkőzésen!

Tudom, ez csak egy álom, de addig is szeretnék jól játszani, sok, fontos gólt szerezni az FTC-színeiben.

Share Button
Ennyien olvasták: 475

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.