Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Vásárhelyi újságírók a Magyar Sportújságírók Szövetségének kongresszusán

Czimbalmos Ferenc-Attila június 7, 2018 Sport

MSÚSZ 2018 / Dernovics Tamás, www.magyarepitok.hu felvétele

Május 28-án és 29-én a kecskeméti Városháza dísztermében tartotta kétnapos kongresszusát a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ), amely rendezvényen hét vásárhelyi, két csíkszeredai és két sepsiszentgyörgyi sportújságíró is képviseltette magát.

Bögözi Attila (az MSÚSZ határon túli koordinátora), Szucher Ervin (TVR marosvásárhelyi stúdiója és Krónika), Kádár Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió), Farczádi Attila (Rádió GaGa és Mediatica), Czimbalmos Ferenc (Központ), Gáspár Sándor (MÚRE alelnöke) és Enyedi Csaba (Agapé-diáklap), valamint a csíkszeredai Szép Zoltán (Marosvásárhelyi Rádió) és Aczél Péter László (az egykori Új Sport alapítója, főszerkesztője, jelenleg szabadúszó újságíró), ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi Csinta Samu (újságíró, író, a Sepsi OSK igazgatója) és Miska Brigitta (Háromszék) Magyarország legmeghatározóbb sportújságíróival együtt tanácskoztak két napon keresztül a szövetség kongresszusán.

Fotó: Róth Tamás és Szűcs Attila / MSÚSZ

Szöllősi György köszöntötte a külhoni sportújságírókat

A kongresszuson jelenlévők elsőként a kínai kórusolimpián aranyérmes, az idén 20 éves kecskeméti Aurin Leánykar koncertjét hallgathatták meg. Ezt követően a szövetség elnöke, Szöllősi György köszönte meg a kecskemétieknek a vendéglátást, és üdvözölte a határon túlról, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkező magyar kollégákat, valamint Predrag Milinkovicsot, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség európai főtitkárát (AIPS Europe), a szerb szövetség elnökét, az osztrák sportújságírók képviseletében Josef Langer főtitkárt, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának a tagját, Jerzy Jakobschét Lengyelországból.

Mravik Gusztáv, Soros Jenő és Szöllősi László / Fotó: Róth Tamás és Szűcs Attila / MSÚSZ

Szöllősi azt is megemlítette, hogy a marosvásárhelyi Kádár Zoltán és a csíkszeredai Szép Zoltán a 2016. évi nyári paralimpiai játékokról, Rióból és a 2018. évi téli olimpiai játékokról, Phjongcshangból tudósították a Marosvásárhelyi Rádiót, így sporttörténelmet írtak, hiszen először közvetített élőben két, az anyaországon kívüli magyar sportújságíró paralimpiáról és téli olimpiáról, ahová a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatásával jutottak ki.

A Magyar Sportújságíró Szövetség ezúttal három új, határon túli, azaz kárpátaljai taggal bővült: miután korábban öt kárpátaljai – Dunda György, Nigriny Szabolcs, Kőszeghy Elemér, Szabó Sándor és Zunko Barnabás fotóriporter – magyar sportújságíró jutott MSÚSZ-igazolványhoz, ezúttal Iváncsik Attila, a regionális rádió és televízió csatorna magyar adásainak főszerkesztője és Jakab Lajos, a Kárpátinfo hetilap sportrovatának szerkesztője a helyszínen, Horváth Sándor utólag kapta meg igazolványát, így Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és dr. Csisztu Zsuzsa, a szövetség alelnöke ünnepélyes keretek közt átadta az új külhoni tagoknak a sajtóigazolványokat.

Előtte pedig Genzwein Ferenc, a TE kancellárja és Szöllősi György aláírta a szerződést arról, hogy augusztustól a Testnevelési Egyetemen lesz az MSÚSZ székhelye.

Kádár Zoltán, Farczádi Attila, Bögözi Attila, Czimbalmos Ferenc és Szucher Ervin a kongresszus helyszínén / Fotó: Róth Tamás és Szűcs Attila / MSÚSZ

Díszbeszédek, méltatások, tájékoztatások

A városházán tartott köszöntőn Szemereyné Pataki Klaudia, Kodály Zoltán szűlővárosának polgármestere többek közt hangsúlyozta, hogy a város sokat tesz a sportéletért, és a befolyt adóbevételek 25 százalékát fordítja annak támogatására.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében megemlítette a sportújságírókkal való szoros együttműködés fontosságát, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy munkájukat ezentúl is magas szinten fogják végezni, ugyanakkor szakszerű, de egyben közérthető tudósításokat készítenek.

Dr. Csisztu Zsuzsa, egykori Európa Kupa-győztes tornász, televíziós műsorvezető, a szövetség első alelnöke a szakma igazi szépségéről mesélt, aztán ugyanő – aki a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) végrehajtó bizottságának tagja – a nemzetközi szövetség május elején Brüsszelben tartott kongresszusáról informálta a tagságot. Végül Csisztu az AIPS új médiadíjáról beszélt, amelyre bárki anyanyelvén pályázhat, legfeljebb két anyaggal.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke méltatta a sportújságírókat – akik a magyar sport jó hírét viszik keresztül-kasul Magyarországon és a nagyvilágban –, majd gratulált a szövetség elnökének, Szöllősi Györgynek és az alelnöknek, dr. Csisztu Zsuzsának ahhoz, hogy beválasztották őket a nemzetközi szervezetek, az AIPS és az AIPS Europe vezetőségébe.

Rekordszámú részvétel a rendezvényen

A fórumon még szó esett az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő budapesti birkózó világbajnokságról is, amelyről a vébé sajtófönöke, Iglói-Nagy István számolt be. Komáromi András, a kesport.hu alapító-szerkesztője a népszerű kecskeméti sporthonlapról tájékoztatta a résztvevőket.

A program az MSÚSZ évi rendes közgyűlésével folytatódott, amelyen a szövetség rekordszámú, 137 szavazatra jogosult tagja volt jelen.

A rendezvény végén következett az éves szakmai kitüntetések átadása, így életműdíjat, Feleki László-díjat, Gyulai István-díjat, Németh Gyula-díjat és nívódíjat vehettek át a sportújsígírók.

Az esemény zárásaként a résztvevők autóbuszokkal a felsőlajosi Új Tanyacsárdába utaztak, ott kapta meg a Gyulai-díjat a kilencvenes évek elejétől kerekesszékbe kényszerülő Balogh Zoltán, a Presztízs Sport főszerkesztője. Az ínycsiklandó vacsora után kötetlen beszélgetésekkel fejeződött be az első nap programja.

2019-ben a rendezvény házigazdája Budapest lesz.

 


Gokartverseny, kosárlabdadobó-verseny és Hoffer-kupa

A második nap reggel a sportújságírók három irányba indultak el, ugyanis három helyen is kipróbálhatták sporttudásukat. A gokartversenyt a BrizdoKart Gokart Stadionban rendezték, a kosárlabdadobó-versenynek a Mercedes-Benz Sport Akadémia adott otthont, míg a labdarúgást kedvelők a Széktói Stadionban döntötték el, melyik együttes nyeri ebben az évben a Hoffer-kupa kispályás tornát.

Erdélyi-Kárpátaljai válogatott / Fotó: Róth Tamás és Szűcs Attila / MSÚSZ

A gokart megmérettetésen az időmérő után 10 körös versenyen indultak a résztvevők, majd szoros versenyben az első helyen a marosvásárhelyi illetőségű, de évek óta Budapesten élő Sus Róbert (FourFourTwo) végzett Szabó Sándor (Kárpáti Igaz Szó) és Pajor István (Hetek) előtt.

A kosárlabdadobó-versenyen Szabó Máté (Sport TV) diadalmaskodott, a második Gy. Szabó Csilla (Utanpotlassport.hu), míg a harmadik Tarcsi Géza (Civil Rádió) lett.

A kispályás tornán a Nemzeti Sport csapata diadalmaskodott, megelőzve a Nemzeti Sport Online alakulatát, a harmadik helyen viszont a házigazda Kecskemét végzett. Kárpátalja létszámhiány miatt külön együttessel nem képviseltette magát a hat csapatos rendezvényen, így Dunda György és Jakab Lajos légiósként kiegészítette az erdélyi kollégák együttesét, akiknek a helyszínen szurkolt a vásárhelyi illetőségű, de évek óta a Pest megyei Kocséron élő Ráduly András, aki hajdanán a Viitorul Prodcomplex megyei csapatában futballozott.

A Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornán a hat együttes két hármas csoportban körmérkőzéses formában döntötték el a sorrendet, majd az azonos helyen végzettek játszottak egymással.
Eredmények

A-csoport: Nemzeti Sport-Kecskemét 5-2, Kecskemét-Kelet-Magyarország 8-5, Nemzeti Sport-Kecskemét 8-1. Végeredmény: 1. Nemzeti Sport, 2. Kecskemét. 3. Kelet-Magyarország.

B-csoport: Magyarországi Újságíró-válogatott-Erdélyi–Kárpátaljai-válogatott 4-1, Nemzeti Sport Online-Magyarországi Újságíró-válogatott 3-1, Nemzeti Sport Online-
Erdélyi–Kárpátaljai-válogatott 8-1. Végeredmény: 1. Nemzeti Sport Online, 2. Magyarországi Újságíró-válogatott, 3. Erdélyi–Kárpátaljai-válogatott.

Az 5. helyért (csak heteseket rúgtak): Kelet-Magyarország-Erdélyi–Kárpátaljai-válogatott 2-1.

A 3. helyért: Kecskemét-Magyarországi Újságíró-válogatott 5-2

Döntő: Nemzeti Sport-Nemzeti Sport Online 1-1 (hetesekkel: 3-2).

Gólkirály: Murányi Domonkos (7 góllal)

Legjobb kapus: Rácz Benedek Balázs (Nemzeti Sport Online)

Legjobb játékos: Marsa Levente (Kecskemét)


 

Share Button
Ennyien olvasták: 930

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.