Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Veterán úszó Európa-bajnokságon vett részt Szeghalmi Andrea

Czimbalmos Ferenc-Attila június 9, 2016 Sport

Szeghalmi Andrea Montreálban

A 41 éves marosvásárhelyi Szeghalmi Andrea, az ISK úszóedzője és a Torpi Sportklub alelnöke május 25-29. között Londonban, a Masters úszó Európa-bajnokságon vett részt, ahol a 40-44 évesek korosztályában, az 50 és 100 méteres mellúszásban, emellett a 800 méteres gyorsúszásban versenyzett sikeresen. Trandafir Norbert után ő az első marosvásárhelyi úszó, aki úszó világbajnokságon vett részt. Az egykori, jelenlegi úszóval, hajdani vízilabdázóval, jelenlegi edzővel a minap beszélgettem.

London 2016.

Középmezőnyben végzett 110 versenyző közül

 – Napokkal korábban Londonban vettél részt a Masters úszó EB-n. Milyen eredményt értél el, s milyen volt a rendezvény?
– A versenyre való beiratkozás előtt részidőket kellett úsznunk, akik ezt sikeresen megtették, azok vehettek részt a megmérettetésen, így 110 versenyző állt a startkőre. Mind a három úszásnemben a középmezőnyben végeztem, ami jó eredmény volt számomra. Amúgy az összes kategóriában számos ország mintegy 10 000 jól felkészült versenyzője volt jelen, de ugyanott a műugrók és szinkronúszók versenyére is sor került.

XXIII

Veterán, de nem „öreglány”

– A futballban meg a kézilabdában is vannak öregfiúk, öreglányok. Az úszásban te veterán vagy. Ezt hogyan értsük?
– 25 éves kortól léphet be egy versenyző a Masters kategóriába, ezért is nem érzem magam még idősnek, emellett ötévenként vannak a kategóriák: 25–29, 30–34, 35–39 stb., viszont a maximum korhatár a 90–95-ös korcsoport volt. Két évvel korábban, amikor Montreálban vettem részt a FINNA Masters Világbajnokságon, ott 90 év feletti hölgyek is részt vettek a versenyen, ahol egy bíró a tolókocsiból segítette fel a versenyzőt a vízbe, amely hátúszva tette meg a távot. Londonban viszont az utolsó kategória a 85–89 éves korhatár volt. Mindezek mellett megható volt az Eb-n, hogy a 85–89 éves férfiak korosztályban az első futam felállt a startkőre, majd a bírók felsegítették a bácsit, aztán mindenki állva tapsolt neki. Ez egy életlecke volt a javából!

Szeghalmi Andrea Montreál, Kovács Barnabás felvétele

Egykori edzője a jelenlegi kollegája

– Kinek a tanácsára vettél részt a versenyen?
– 1981–1993 között versenyszerűen úsztam 12 évig, aztán abbahagytam, majd 2010-ben, 35 évesen fogtam neki újra és ugyanakkor versenyezni is. Korábban bejelöltem a világhálón az egyik volt hajdani úszótársam, akit gyerekkoromban csodáltam és mindig felnéztem rá. Őt Szigyártó-Nicolescu Andreának hívják, ő egy nagybányai úszólány, aki jelenleg San Franciscóban él. Időközben tudomást szerzett az én aktivitásomról, majd 2013 szeptemberében megkérdezte tőlem, hogy részt vennék-e a montreáli világversenyen. Én meglepődtem, majd edzőtársamnak, egykori edzőmnek, Peteley Attilának mindezt elújságoltam. Ő hosszasan a szemembe nézett, majd ennyit mondott: „na, vetkőzz le és irány a vízbe edzeni!”. Aztán 2014-ben én is részt vettem a montreáli veterán úszó világbajnokságon.

Lőrincz Imolával London 2016.

Lőrincz Imolával, London 2016.

– Két rövid gyorsúszásnem után miért választottad a 800 méteres számot is az Eb-n? Nem volt fárasztó ez számodra?
– Valóban arra a távra való részvétel is kellő fizikai felkészülést igényelt. A vb-re jobban fel sikerült készülnöm, mint az Eb-re. Annak idején Peteley tanár úr nem igazán engedte a hosszú távok leúszását, ezért most kiélem a gyerekkori hiányosságom. Amikor megnyitották a jelentkezési listát, 24 óra múlva be is zárták, így nagyon sokan fellebbeztek, majd újra megnyitották. Így csak a második körben sikerült beneveznem, de már rövid időm volt a felkészülésre.

Szeghalmi a nagybányai Gold Star leigazolt veterán úszója

– Neked inkább tapasztalatszerzés volt, hogy részt vettél a két világméretű rendezvényen?
– Az is, de számomra ez lelki elégtétel volt, hogy ugyanazzal az együttessel, amellyel Montreálban is voltam, az Európa-bajnokságon is részt vehettem. Tudniillik én többedmagammal a nagybányai Gold Star veterán úszóklub versenyzője vagyok (csapattársaim Szigyártó-Nicolescu Andrea, Kovács Anna Délia, Hauptricht Peride Teodora, Ligia Medrea és még sokan mások), a klub a román szakszövetségnél is bejegyzett egyesület. Mindamellett, hogy a jelenlegi eredményeimmel nem voltam teljes mértékben megelégedve, de boldog voltam, hogy egy marosvásárhelyi úszólánnyal, Lőrincz Imolával találkozhattam, aki Németország színeiben versenyzik. Vele több mint 20 éve nem találkoztam, viszont a lányait a vakációk során úszni tanítom. Imola egyébként rekordokat úszott gyerekkorunkban 50 méteres mellúszásban, ahol hosszú ideig veretlen volt.
– Térjünk egy kicsit a sportpályafutásod első időszakára. Miért hagytad abba 18 évesen az úszást?
– Azért hagytam akkor abba, mert 18 éves koromig úszhattam a sportiskolánál, aztán egyetemre mentem. Én mindig edző szerettem volna lenni, sportegyetemet végezni, csak akkor édesapám, Fazakas Árpád nem engedett. Azzal érvelt, hogy lány létemre nagyon nehéz lesz majd érvényesülni. Így először elvégeztem a menedzser-marketing egyetemet, majd közgazdasági oklevelet szereztem, egy ideig dolgoztam is hasonló közegben, aztán idővel elvégeztem a sportegyetemet is. 2009-ben kerültem újra az úszás vonzáskörébe Marosvásárhelyen, azóta is gyerekeket edzek, jelenleg a helyi ISK és Torpi Sportklub színeiben.

Büszke édesapjára, Fazakas Árpádra

– Mint köztudott, családodban sokan szegődtek a sport mellé, hiszen édesapád is élvonalbeli, helyi szinten elismert labdarúgó volt, a férjed, László is egykoron futballozott, jelenleg is amatőr szinten atlétizál. Lányotok, Krisztina jelenleg az egyik legtehetségesebb vízilabdázó Romániában. Édesapád támogatott hajdanán, amikor a sport bűvöletébe kerültél?
– Igen, mindig, de most egy érdekes sztorit mesélek el vele kapcsolatosan: engem Andrea Kingának hívnak, édesanyám az Andrea nevet akarta, édesapám pedig a Kingát, így lettem mind a kettő. De tulajdonképpen azért lettem Andrea, mert abban az időszakban volt egy Gyarmati Andrea nevezetű, híres magyarországi úszólány, akit szimpatizált édesanyám, ezért akarta az Andrea nevet, pedig ezt soha nem ismerték be… De büszke vagyok arra, hogy édesapám Fazakas Árpád, az egykori ismert marosvásárhelyi futballista, viszont örvendek, hogy engem inkább Szeghalmi Andreának, az úszóedzőnek ismernek, habár a szűk baráti körömben tudják, hogy a Fazi lánya vagyok. Amúgy a családom meg a közeli barátaim mindig és mindenben támogattak, amiért hálás vagyok nekik, viszont a nemzetközi versenyeken a helyi önkormányzat támogatását élvezem.

Lányának, Krisztinának mutatott példát sikeresen

Szeghalmi Andrea lánya, Krisztina jobbról

Szeghalmi Andrea lánya, Krisztina

– Miért kezdted el újra az úszást 2010-ben?
– Amikor újra elkezdtem úszni és versenyekre járni, a lányomnak, Krisztinának szerettem volna példát adni, hogy a sport felé irányítsam őt is, hogy az anyaság meg a munka mellett is lehet még sportolni, csak minderre időt kell szakítani. Úgy gondolom, nem csak a gyerekemnek, hanem a tanítványaimnak és azok szüleinek is sikerült példát mutatnom ezzel, mindezt csak akarni kell. Bevallom, erős, határozott és elszánt hölgy vagyok.

Veterán korában több érmet nyert, mint egykoron

– Tudomásom szerint 1987-ben két ezüstérmet nyertél, egyet a Kárpát-kupán, a másodikat az országos bajnokságon, az ifi II-es korosztályban, aztán nyertél egy bronzot is azon évben a Kárpát-kupán, majd 1988-ban az országos bajnokságon is, illetve 1989-ben kettőt még szereztél a Kárpát-kupán és egy az országos bajnokságon. Látom az érmeid megsokszorozódtak az utóbbi években, amióta újrakezdted az úszást…
– Igen, addig csak hat érmem volt, amit gyerekként nyertem, aztán számos érmet szereztem mint úszó és vízilabdázó is. Aztán 2014-ben voltam a román veterán országos bajnokságon is, ahol négy aranyérmet akaszthattak a nyakamba az 50 és 100 méteres mellúszás, majd a 200 vegyes és a 400 méteres gyorsúszásban. 2014 márciusában Kolozsváron részt vettem a CUPA SPRING Master Úszóversenyen, ahol pontszámmal a második lettem, májusban viszont a Marosvásárhelyen XXI. alkalommal megrendezett Tóth Páll József emlékversenyen is úsztam, ahol először úszott együtt anya és lánya a 100 méter mellúszásban, ott az open kategóriában hetedik lettem, viszont az idén 5-ik lettem a 100 méteres mellúszásban.

Szeghalmi Andrea Montreál, Adrian Magherusan felvétele

Lánya, Krisztina édesanyja nyomdokain halad

– Lányodról, Krisztináról mik a hírek?
– Ő időközben felnőtt, 17 éves lett, jelenleg a Torpi Sportklub vízilabdázója, emellett az U19-es a román válogatott tagja, amellyel az Európa-bajnokság selejtezőire készülnek.

Tanítványai és családtagjai az elsőszámú szurkolói

– Gyerekeket edzel az ISK és a Torpi Sportklubnál, azaz azt teszed, amit mindig is szerettél volna – edzősködni. Hogy viszonyultak a gyerekek hozzád, miután visszajöttél az Eb-ről?
– Az EB ideje alatt családom, barátaim és a tanítványaim webkamerán keresztül figyelemmel kísérték a versenyen való szereplésem. Mindez igen jól esett…
Czimbalmos Ferenc Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 1161

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.