Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Visszapillantó 2011: Kosárlabda

Központ január 7, 2012 Sport

Visszapillantó 2011: Kosárlabda

bcmSikeres esztendőt tudhat maga mögött a Maros Kosárlabdaklub, hiszen előkelő harmadik helyen áll, így talán folytathatja menetelését az idény elején megfogalmazott cél elérése, a bajnoki cím elnyerése érdekében. Hogy sikerült az élbolyban maradni, az annak is köszönhető, hogy vezetőedző-csere történt, a bajnokság elején még botladozó csapatot irányító, majd leköszönő Déri Csabát új edző, Srecsko Szekulovics váltotta, akivel mind a négy mérkőzést sikerült megnyernie a csapatnak.

 

A 49 éves szerb szakember vezetésével az együttesnek sikerült legyőznie a BCM U Piteşti, a CS Energia Rovinari együtteseit hazai pályán, de ugyanakkor sikerült két vállra fektetnie idegenben a többszörös bajnok és kupagyőztes CSU Ploieşti és a jelenlegi listavezető BC Temesvárt is. Ezzel a négy győzelemmel a Maros Kosárlabdaklub holtversenyben a második helyen várja a folytatást, 26 pontot teljesítve, akár a nagyváradi CSM csapata is. Utóbbi jobb kosárkülönbséggel van a második helyen.

Csapatunk a 15 mérkőzésből tizenegyet megnyert, és négy alkalommal hagyta el vesztesként a pályát. Szekulovics ideérkezésekor megjegyezte, hogy a Maros Kosárlabdaklub bármely ellenfelét képes legyőzni, csupán hozzáértő irányításra van szüksége. Ugyanakkor elmondta, hogy a védekezésen kell dolgozni, és más támadási stílust fog alkalmazni, de hiányolta a fizikai és taktikai felkészültséget is. Az utolsó négy mérkőzés alapján elmondható, sikerült mindezt elérnie, és a dobogóra feltornáznia a csapatot.

Amíg Déri Csaba a látványkosarazás híve volt, az új edző sokkal pragmatikusabb, a taktikák embere, aki az eredményesség érdekében feláldozta a játék látványosabb elemeit. Mindenekelőtt más védekezési stílust alkalmazott, több volt a zónázás. A másik előny, hogy Szekulovics egy mérkőzés alatt több játékost használt. Míg Déri 6-7 embert küldött a pályára, addig a szerb edző 9-10-et is csatába állít, így jobban tudta pihentetni a meccs alatt a keretet. Erre azért is szükség van, mert többen – mint például Dumitru, Lapuste vagy akár Stanescu –, bár komoly tapasztalattal rendelkeznek, a koruk miatt fizikailag nem bírják úgy az iramot. Többet fog játszani Alekszejev Nikolaj, Fehéroroszország válogatottjának centere is – akit Szekulovics igen jól ismer, hiszen már Szombathelyen is edzte, ezért nagyobb hitelt ad neki –, mint ahogyan fokozotan számít Dumitrura is. Ugyanakkor a belgrádi Partizán világhírű ifjúsági központjából kikerült, nagy tapasztalattal és játéktudással rendelkező Miladin Pekovics eredményes hárompontos dobó személyében, úgy látszik, megtalálták azt a játékost, akit ha megfelelően kiszolgáljnak játékirányítóink, és persze megerősítik a védelmet, akkor reális esély lesz a klub által kitűzött cél elérésére.  A többi csapathoz képest a marosvásárhelyiek később látnak neki a munkához, mert egyrészt nem érdekeltek a Románia-kupa január elején rendezett negyeddöntőiben, másrészt a bajnoki visszavágók első fordulójában a sereghajtó Poli Iași csapatát fogadják, ezt a mérkőzést pedig a felkészülés részeként kezelhetik.

A elmúlt évben alakult Nova Vita A-osztályos női együttese is az elvárásoknak megfelelően szerepelt, a harmadik helyen végzett a tabellán, miután az utolsó fordulóban legyőzte az egyik közvetlen ellenfelének számító Alexandriát. Az alapszakasz felénél tehát a megállíthatatlannak tűnő Târgoviște mögött négyes pontegyenlőség alakult ki, amelynek keretében a sorrendet az egymás elleni eredmények adják. A Nova Vita egyelőre a 3. helyen áll a CSU Gyulafehérvár mögött, amelytől annak idején meglepő vereséget szenvedett, de megelőzi az általa legyőzött ICIM Arad és Alexandria csapatait. A január 14-én kezdődő visszavágók során dől el a rájátszás előtti sorrend. A Nova Vita hátránya, hogy mindhárom ellenfelével idegenben játszik, de a vezetőség célkitűzése továbbra is a bajnoki döntő marad.

Doru Borsan klubelnök, a volt bajnok ICIM Arad amerikai edzőjét, Stacey Nolant csábította Marosvásárhelyre, aki először is a védelmet erősítette meg, így együttese a 15 mérkőzésből tizenkettőt megnyert, és mindössze három alkalommal szenvedett vereséget ( a Gyulafehérvár ellen hazai pályán, meg a Targoviste és a Danzio Temesvár ellen idegenben). Az együttes gerincét a tavaszi idényben is a Graham, Robertson, Hicks meg a Cutas-testvérek képezik.

Share Button
Ennyien olvasták: 576

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.