Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Visszatért Marosvásárhelyre Kovács Ella

Czimbalmos Ferenc-Attila december 11, 2018 Sport

Kovács Ella / Fotó: Junior Sport

A marosludasi illetőségű, 800 méterre specializálódott középtávfutó Kovács Ella szülővárosában kezdett el atletizálni, majd fiatalon a marosvásárhelyi Sportiskolához került, ahol a néhai Szász Albert kezei között formálódott. Onnan az egykori Steauához szerződött, így elkezdődött a sikeres sportpályafutása.

A minap az 54 éves Ellát a marosvásárhelyi Közösség értékei találkozón ismertem meg, ahol a nyári, téli, ifjúsági, valamint paralimpián résztvevő helyi olimpikonokat (sportolók, edzők, játékvezetők, sportorvosok és a sajtó képviselői) díjazták. Ella készségesen válaszolt néhány kérdésre.

Kovács Ella / Fotó: Marosvásárhelyi Rádió

Kovács a Bolyai diákja volt

– Üdvözlöm Marosvásárhelyen. Milyen érzés visszatérni ide, ahol a sikeres sportkarriere elkezdődött?
– Öröm számomra, hiszen mindig úgy éreztem, hogy egy ajtó nyitva maradt magam után, de ezen a gálán való részvétellel úgy érzem, hogy becsuktam magam mögött az ajtót, amit mindig is szerettem volna becsukni. Hogy miért? Én Vásárhelyről kerültem el Bukarestbe, és nem tudtam ide visszakerülni sportolóként. Még a kilencedik osztályt a Bolyaiban jártam, aztán tízedik osztálytól kezdődően Dévára kerültem, hiszen ott volt hajdanán az országos atlétikai távfutó válogatott. Déván végeztem el az iskolai tanulmányaimat, ugyanakkor a helyi sportiskolánál edztünk naponta kétszer.

– Milyen periódusban sportolt Bukarestben?
– 1984–1997 között a Steauánál eltöltött évek jelentették számomra a sportkarrierem legsikeresebb időszakát, hiszen 400 és 800 méteren országos bajnokként kerültem oda, aztán 1500 méteren is a legjobb lettem, idővel következtek a nemzetközi jó eredményeim. Megjegyzem, nálam minden eredmény váratlanul jött mindamellett, hogy mindig reménykedtem, mert fiatalként nem igazán fogtam fel az eredményeimet.

Kovács Ella (balról) a Közösség értekéi találkozón

Kétszeres Európa-bajnok, de vébén és olimpián is szerepelt

– Gondolom, büszke az eredményeire…
– Mindenik érmemért alaposan megdolgoztam, nem tettem különbséget a sikereim között, de a legnagyobb gond nem a munkával, hanem a lemondásokkal volt. Épp ezért azt javasolom a mai fiataloknak, próbáljanak lemondani minden jóról, és a sportkarrierükre koncentráljanak, hogy sikeresekké váljanak. Ez érvényes minden közegben!

– Számtalan hazai és nemzetközi megmérettetésen diadalmaskodott a pályafutása során. Mely eredményeire a legbüszkébb?
– 1985-ben az athéni fedettpályás Európa-bajnokságon aranyérmet szereztem a kedvenc próbámban, a 800 méteren 1:55,68-as időeredménnyel, aztán 1990-ben a spliti Európa-bajnokságon 5. lettem. Egy év múlva bronzérmet szereztem a sevillai fedettpályás és a tokiói szabadtéri világbajnokságon, aztán 1992-ben szintén Eb-címet szereztem, ezúttal Genovában. A Barcelonai Nyári Olimpiai Játékokon hatodiknak értem célba.
Még elmondhatom, hogy 1993-ban a stuttgarti világbajnokságon szintén bronzérmes, majd egy év múlva a párizsi Európa-bajnokságon ezüstérmes lettem szintén 800-méteren.

– Miért nem volt jelen az 1988-as szöuli nyári olimpián, hiszen akkor az országban a legjobbak közt szerepelt?
– Gondolom, azért nem kaptam vízumot, mert magyar vagyok, ezért is kellett elszerződjek a Steauához, hogy érvényesüljek, pedig azon időszakban 1:58,10-as kiváló időeredményem volt a 800 méteres síkfutásban. 1988-ban Szöulba csak néhány sportoló utazott ki Romániából, akik éremesélyesek voltak.

Marosludason lakik és edzősködéssel foglalkozik

– Mikor hagyta félbe az aktív sportolást?
– 1997-ben. Akkor kezdtem el edzősködni Nagyváradon, de két évre rá abbahagytam, mivel semmi reményt nem láttam. Észrevettem, hogy az általam felnevelt és felkészített atléták 14 éves korukban úgy látták, hogy nincs már reményük a sportágban és abbahagyták, ami megviselt lelkileg is. Ebben sajnos felelősek a szülők, akik a legjobban tudják motiválni gyerekeiket.

– Gyakran jár Marosvásárhelyre?
– Alkalomadtán. A Bolyai-pálya mindig is kedves marad számomra, hiszen hajdanán ott kezdtem el edzeni, így amikor Marosvásárhelyen járok, oda mindig ellátogatok. Sajnos, már nincs az a varázsa Vásárhelynek, mint egykoron, ezért is van kevés barátom ott.

– Jelenleg hol lakik, mivel foglalkozik?
– Ideiglenesen élek Marosludason, hiszen betegek az idős szüleim, emellett van egy beteg testvérem, így őreájuk vigyázok. Amúgy újra elkezdtem edzősködni: helyi, tehetséges lányok felkészítésével foglalkozom.

Kovács Ella (balról) / Fotó: Junior Sport


Kovács Ella Emlékverseny évente megszervezve

Érdemei és szülővárosa, Marosludas hírneve iránti tiszteletből immár 14 éve szervezik a Kovács Ella Emlékverseny nevet viselő, gyerekeknek és fiataloknak szánt középtávú futóversenyt, amelynek díszvendége maga a volt atlétabajnok. Ilyenkor mindig jó tanácsokkal látja el a fiatal sportolókat, arra buzdítva őket, hogy kitartó edzéssel ők is bajnokokká válhatnak.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1385

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.