Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Viszlát, 2013! Mit hoz a 2014-es sportév helyi szinten?

Központ december 26, 2013 Sport

sporetViszlát, 2013! Mit hoz a 2014-es sportév helyi szinten?

Néhány helyi klubalapítót, edzőt, sportolót, valamint egy vásárhelyi illetőségű, de külföldön elismert szakembert kértünk fel arra, hogy elemezzék a 2013-as sportévet, valamint árulják el, mit várnak a 2014-től.

 

Klosz Péter, a Román Triatlon Szövetség főtitkára, a marosvásárhelyi MasterSki&Bike klub alapítója:

Klosz_Pter_triatlon_1_

– Az idén is sikeres évet zártunk, hiszen összesen 56 klubtagunk indult valamilyen versenyen. Az 54 versenyen 340 startunk volt, a sportolóink 23 triatlon, duatlon és ironman versenyen, 11 futó versenyen, 9 MTB maratonon, 5 országúti kerékpár versenyen, 3 síversenyen, 2 úszó versenyen és 2 evező versenyen vettek részt.

Számos nemzetközi versenyen vettünk részt, voltunk Törökországban, Bulgáriában, Olaszországban, Szerbiában, Magyarországon, még a Franciországhoz tartozó Guadalupe szigetén is, sőt, hazánkban, Nagyváradtól Tulceáig is számos megmérettetésen vettünk részt sikeresen.

Összesen 63 arany, 50 ezüst és 39 bronzéremmel zártuk az idényt. Ezekből a legfontosabbak a triatlon eredményeink: 7 országos bajnoki cím: Jakab Benke Hajnalka 3 (terep triatlon, hosszú távú triatlon, duatlon), Gáspárik Marton 2 (triatlon, duatlon) Kiss Levente (terep triatlon) és Ungvári Kinga (terep triatlon); 1 balkán bajnoki cím: Jakab Benke Hajnalka–duatlon; 5 országos második hely: Lokodi Mátyás 2 (terep triatlon, duatlon). Albert Gáspár (duatlon), Kiss Levente (triatlon) és Ungvári Kinga (duatlon); 7 országos harmadik hely: Hegedüs Krisztina, Daróczi Balázs, Fülöp Kata, Lokodi Mátyás, Albert Gáspár, Kiss Levente és a triatlon vegyes váltónk:  Fancsali Kinga, Gáspárik Márton, Ungvári Kinga, Lokodi Mátyás; 4 grand prix győzelem: Hegedüs Krisztina,  Lokodi Mátyás, Gáspárik Marton és Ungvári Kinga; 2 országos amatőr bajnoki cím: Vadadi Tekla (gyerek triatlon) és Klosz Péter (hosszú távú triatlon –ironman +40 év).

A kerékpársportban pedig Csicsáky Tamást emelném ki, aki a válogatott tagjaként a Román körversenyben tekert, valamint a Székely körversenyben a Bellotto Cycling Teamet erősítette, valamint kemény mezőnyben a negyedik helyen végzet, az országos bajnokság mezőnyversenyén.

Ezek mellett összesen 10 sikeres saját, illetve közös rendezésű sporteseményünk volt az idén: Konzul Kupa síverseny Szovátán, Kerékpár Majális – MTB, Duatlon OB, Vásárhelyi Félmaraton Futóverseny, Triatlon OB, Kingsland Triatlon Köröskisjenő, Bioeel Triathlon Challange Bözöd, Aquathlon 2013, City Bike Cup gyerek kerékpár verseny, Csapat triatlon verseny.

2014-ben szeretnénk egy marosvásárhelyi országúti kerékpáros csapatot kiállítani, valamint folytatni a triatlonban elért eddigi jó eredményeinket és megtartani az országos vezető szerepünket ebben a sportágban.

Ugyanakkor a versenyszervezésben is szeretnénk legalább ugyanazon a szintem maradni mind a 2013-as évben.

 

Szkes_Kroly_FCM_edzjeSzékes Károly, az ASA női labdarúgó csapatának edzője:

– Egy olyan évet zárunk, amelynek legjellemzőbbje az „útkeresés” volt számunkra. Kerestük azt, ami a legjobb fiatal együttesünknek. Megelégedésemre az őszi idény végére kialakult egy elég jó, ütőképes csapat, majd a téli felkészítő után meglátjuk, hogy milyen az értékünk.

Nem volt könnyű! Sok olyan mérkőzésben volt részünk, ahol a fiatalság és a tapasztalatlanság sokat nyomott a latban, ezért is kellett többször átszerveznünk a csapatot. Időközben néhány alapemberünk is távozott az együttestől, ami negatívan befolyásolta a csapat teljesítményét. Több fiatal lányt kellett beépítenem a csapatba, több 15 éves lány szerepelt mérkőzésről-mérkőzésre a kezdőcsapatban, ami nem kis teljesítmény részükről, sőt a tavaszi idényben még fognak hozzánk csatlakozni hasonló korú, helyi nevelésű fiatalok. Ezt a szintet szeretnénk megtartani, és egy ütőképes csapatot kialakítani, amely két éven belül esélyes lehet a bajnoki címért és a román kupáért folyó harcban, érdekelt az európai kupákban is. Tudjuk, hogy rengeteg munkára van szükségünk, ami nem lesz könnyű, viszont sok a helyi tehetség, akik a jövőt jelenthetik.

A 2014-es tavaszi idényben sorra kerülő play-offban történhet bármi, mi a maximumot fogjuk kihozni a csapatból. Ígérem, hogy egy fiatal, dinamikus csapat leszünk a tavasszal is, akik nehezen adjuk majd a bőrünket!


Szeghalmi_Andrea_s_KrisztinaSzeghalmi Andrea, a Torpi MS úszóedzője:

–A 2013-as év sikerekben gazdag volt a Torpi MS számára. Kezdeném a vízilabdával, ahol a leánycsapatoknak voltak a legsikeresebb eredményeik, a junior bajnokságban (1997-ben születettek és kisebbek) veretlenül nyerték meg az első bajnokságot. A felnőtt csapat újra a második helyen végzett a román bajnokságban. A második alkalommal megrendezett Románia-kupát is a Torpi MS csapata nyerte meg, így először került Marosvásárhelye az áhítatott kupa.

Ugyancsak az idén megalakult az első román női vízilabda válogatott is, amelyikben hét marosvásárhelyi lány kapott helyet. Szeptember 22-én játszották az első mérkőzésüket, a szlovák válogatott ellen, amelyet 9-8-ra nyertek. Megemlíteném, hogy a Torpi MS játékosa, a csupán 14 éves Szeghalmi Krisztina dobta a román válogatott első gólját, ugyanakkor a csak 14 éves Lukits Adrienn, az együttes kapusa is kitűnő teljesítményt nyújtott ezen a mérkőzésen.

Jó eredményeket értek el a röplabdások, atlétikázók meg az úszók és nem utolsó sorban a fiú vízilabda csapatok is.

A 2014-es évtől ugyanilyen jó eredményeket varunk el mi, edzők és a klub vezetősége is. Ez úton köszönetet mondunk a szülőknek, szurkolóknak, támogatóknak és kívánunk egy nagyon boldog újesztendőt mindnyájunknak!


Szabo_Zoltan_s_Schlier_Zsuzsi_Szabó Zoltán, az ISK vívóedzője:

– 2013-ban a felnőttekkel nagyon csodás évet zártunk, hiszen a bukaresti országos bajnokságon egyéniben második és harmadik helyet értünk el, csapatban negyedikek lettünk, viszont a Román-kupán egyéniben diadalmaskodtunk, csapatban, meg a 6. helyet szereztünk meg.

Schlier Zsuzsi ahány hazai versenyen indult, mindenütt nyert, és külföldön is kiválóan szerepelt, de más gyerekek is értek el 3-ik, 4-ik, 5-ik és 6-ik helyezést országos versenyen, ami nem rossz eredmény.

Zsuzsa, folyó év július 5-én, Bukarestben, az országos egyéni vívók versenyén a 12-13 évesek korosztályában 4-3 arányban legyőzte a szatmárnémeti CS versenyzőjét, Pallay Amarilliszt, így országos bajnok lett.

Október 12-13.-án, a svájci Montreux-ban került sor a kadetek számára kiírt Európai Körverseny egyik összecsapására, ahol 13 ország 89 versenyzője közül Schlier Zsuzsi az előkelő 18-ik helyen végzett.

Emellett Klagenfurtban, a román kadet válogatott tagjaként, mint harmadik versenyző, második helyet érték el, ami óriási eredmény! A két másik lány 14 éves, Zsuzsi pedig csak 13. Ezek a lányok, amikor utolsó évesek lesznek, esélyük lesz a felnőtt országos cím megszerzésére.

Soha ennél rosszabb évet!


Biro_Zita_Gedeon_RichterBiró (Peres) Zita, a Gedeon Richter öreglányok kézilabdázója:

– Számunkra nagyon sikeres volt a 2013-as év, már csak azért is, mert sikerült egyben tartani a csapatot, eljárni hetente két edzésre, majd 18 év után újra elmenni edzőtáborba, ami fantasztikus dolog volt. Ott jól éreztük magunkat, még akkor is, ha naponta három edzésben volt részünk.  Idővel beneveztünk a Hargita megyei bajnokságba, ahol eddig sikeresen helyt álltunk, ami nem könnyű, de nem adjuk fel. Komolyan készülünk minden mérkőzésre, az edzéseken is keményen dolgozunk.

Jelenleg első helyen állunk a tabellán, reméljük, így is marad a bajnokság végéig. Szerettünk volna benevezni a B-osztályba, de nem jött össze, mert nem volt annyi csapat, hogy egy bajnokságot szervezzenek.

Köszönjük a családtagjaink megértését, ugyanakkor Kulcsár László edzőnek a türelmet, hiszen tudjuk, nem könnyű ilyen korú hölgyekkel dolgozni. Ugyanakkor szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik a Richter Gedeonnak szurkolnak, akik segítettek, segítik a csapatot és reméljük, hogy sikerül még támogatókat szerezni…

2014-ben is szeretnénk, ha maradna az egészségünk és kitartásunk, szeretnénk, ha véghezvinnénk mindazt, amit elkezdtünk, beleértve a bajnoki cím megnyerését.

Reméljük, hogy jövőre is marad az összetartás, valamint a játék öröme, mert számunkra a kézilabda nem csak egy sport, hanem egy életforma, amiről nehezen tudnánk lemondani. Talán példakent szolgálhatunk nemcsak a fiatal generációnak, hanem a középkorúaknak is, hiszen sosem késő újra kezdeni!


SzakcsFerenc_jegkorong_FradiSzakács Ferenc, a Ferencváros korosztályos jégkorong csapatának edzője:

– Az idei szezonban jól alakultak a dolgaim, Dunaújvárosból a Ferencvároshoz szerződtem, vagyis visszatértem a Fradihoz, oda, ahol hosszú távon számítanak rám. Gondolkodás nélkül igent mondtam, hiszen a Fradi ,,hívó szavára” nem lehet nemet mondani.

Nagyon tehetséges srácokkal dolgozom, ebben a korosztályban kimagaslóan jók vagyunk. Nem utolsó szempont volt, hogy megint együtt dolgozok régi edzőtársammal, a nyolcszoros magyar bajnok Szabó ,,Coca” Istvánnal, az egykori kitűnő jobbszélsővel, magyar gólkirállyal, akivel már szép sikereket értünk el egykoron a Ferencvárosban, ugyanakkor reméljük, hogy azokat meg is tudjuk ismételni.

Amúgy, minden marosvásárhelyi ismerősömnek, sportbarátnak, kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog újévet kívánok!


Szöllősi László, a Mureş Monsters amerikai futballcsapatának edzője:

– Sikeresnek mondhatom az 2013-as évet, hiszen egy új sportágat honosítottunk meg Marosvásárhelyen, az amerikai futballt. Márciusban indultunk 10-12 taggal, mára sikerült ezt a létszámot megdupláznunk. Azt szeretnénk, ha minél többen megismernék a sportágat, szívükbe zárnák a Monsterst.

Izgalommal varjuk a 2014-es évet, hisz beiratkoztunk az országos bajnokságba, ahol 8 csapat fog szerepelni (a létező 13-ból).

A célkitűzésünk egyelőre a tapasztalatszerzés és a meccsről meccsre való fejlődés lesz. Amúgy bárkit szeretettel várunk majd a mérkőzéseinkre, ugyanakkor csapattagokra és támogatókra is szükségünk van.


Gl_EmeseGál Emese, a Nova Vita kosárlabdacsapatának játékosa:

– Sajnos végig gyengélkedtünk az őszi idényben, hiszen sereghajtók maradtunk. Fontos, győzelmeket jelentő pontokat szeretnénk elérni a tavaszi idényben, hogy fölzárkózzon együttesünk.

Ami az én sportpályafutásomat illeti, többet szeretnék ezután játszani, bizonyítani, majd idővel szeretnék külföldön játszani. Remélem, ez majd összejön.


Share Button
Ennyien olvasták: 587

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.