Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

A csíki Recoltával országos bajnok lett 1957-ben

Központ február 24, 2011 Egyéb kategória

A csíki Recoltával országos bajnok lett 1957-ben

 Interjú dr. Bíró Tónival, az egykori válogatott jégkorongozóval, jelenlegi fogorvossal

hoki

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által létrehozott főtéri jégpályán a hétvégén első alkalommal szervezték meg a 12 éven aluli gyermekek Tavasz-serlegét. Jelen volt a városunkban élő, több mint 250 válogatottságot elért dr. Bíró Antal jégkorongozó csatár, a népszerű Tóni bácsi, aki kilenc szezont játszott a bukaresti Steaua színeiben.

 Egykori válogatott csapattársa, a székelyudvarhelyi Tarcsi András és a marosvásárhelyi Tóth Ernő hajdani jégkorongozó, edző társaságában elevenítette fel a régmúlt idők emlékeit.

 – Csíkszeredai születésű lévén szülővárosomban, iskoláskoromban kezdtem el jégkorongozni egy gyermek csapatban, majd a helyi Progresul leigazolt játékosa lettem. Innen kerültem két év után az ugyancsak csíkszeredai Recoltához, mely együttessel 1957-ben román bajnokok lettünk. Az egyetemi éveim alatt Kolozsvárra kerültem a Ştiinţa együtteséhez, ahol öt évig jégkorongoztam. Onnan szerződtetett le a bukaresti Steaua csapata, ahol kilenc szezont játszottam.

 – Akkor már volt műjégpálya Bukarestben?

 – Épp abban az évben, azaz 1962-ben, amikor odakerültem, avatták fel a műjégpályát. Addig természetes jégen játszhattak a hokisok. Szép éveket töltöttem a Steauánál, sőt az ott eltöltött időszak alatt Bukarestbe is költöztem. Az 1977-es földrengés után telepedtem le Marosvásárhelyen, hisz ez a város biztonságosabb otthont nyújthatott nekem. A sportolást 1971-ben hagytam abba, de 1977-ig a bukaresti Katonai Poliklinikán dolgoztam és ifjúsági meg gyermekcsapatok orvosa is voltam.

 – A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a maga módján segítette a marosvásárhelyi jég­­korongsportot. Hogyan tette ezt?

 – Orvosként dolgoztam, mintegy 6–7 tehetségesebb jégkorongozót, besorozott kiskatonát irányítottam Marosvásárhely felé Csík meg Gyergyó körzetéből, akik biztos tagjai voltak az akkori Elektromaros hokicsapatának és erősítették az A-osztályba való kerülés során. Igaz, ez akkor egy erőltetett csapatnak nézett ki, de Marosvásárhely büszke volt jégkorong együttesére.

 – Abban az időben mely vidéki együttesek tartoztak az élvonalhoz?

 

– A ’70-es években jó vidéki együttese volt Iaşi-nak, Konstancának, Rădăuţi-nak, Szászsebesnek, Brassónak, Ploieşti-nek, nem beszélve Csíkszeredáról. Annak idején Maros megyében  

Régennek, Segesvárnak, Dicső­szentmártonnak is volt jégkorongcsapata, sőt Marosvásárhelynek kettő is…

 – Emlékszik-e még a régmúlt idők marosvásárhelyi jégkorong bajnokcsapatára, amikor kétszer is elnyerték a román bajnoki címet és az akkori játékosokra?

 – Persze. A marosvásárhelyi RATA 1950-ben és 1951-ben országos bajnokságot nyert. Micsoda csapat volt! A RATA 1950-ben a következő keretet használta: kapuban dr. Bíró, továbbá Kulcsár, az Incze testvérek, (Gabi, Paci és Tuka), dr. Fenke, Togănel, Kocsis, Fábián, Szabó, Bíró Sanyi. Később szerepelt még Mogos, Ritz, Nagy, Mártonfi is. 1951-ben a válogatottban helyet kapott Incze I. és II., dr. Bíró és dr. Fenke. Ontották a gólokat a vásárhelyiek. Példaképpen említeném meg, hogy egy belföldi tornán Incze Gabi 19 góllal (öt mérkőzésből) elnyerte a legeredményesebb játékos címet. Ezen kívül még jó játékos volt annak idején Fodor, a Naşca testvérek, Auer stb., sokuk ellen játszottam is és jó barátságot ápoltunk.

 – Látom, nagy érdeklődéssel figyeli a Maros Hoki Klub gyermekcsapatának mérkőzéseit. 72 éves kora ellenére még ennyire szereti a jégkorongot?

 

– Igen. Örvendek, hogy dr. Pokorny Laci, Nagy Árpád (Kuksi) és Tóth Ernő barátaim foglalkoznak a tehetséges gyerekekkel és azok felkutatásával, sőt értékelem, hogy létezik egy öregfiúk alkotta Maros Party Hockey Times is. Ez azt jelenti, hogy létezik Marosvásárhelyen újra a jégkorong. Ha elkészül a jégcsarnok, fellendülhet évek múlva ez a sportág is. Ha lesz pénz, lesz jég, a tehetségek is kikerülnek, formálódhatnak. Jól mondják, hogy a pénz nagy úr, hisz körülötte forog minden…

Örvendek, hogy dr. Pokorny Laci, Nagy Árpád (Kuksi) és Tóth Ernő barátaim foglalkoznak a tehetséges gyerekekkel és azok felkutatásával. 

dr. Bíró Antal


Share Button
Ennyien olvasták: 274

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.