Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

A Don-kanyari áldozatokra emlékeztek

Központ január 22, 2011 Egyéb kategória

A Don-kanyari áldozatokra emlékeztek

Idén is,  január 12-én, déli harangszóra maréknyi ember gyűlt össze a Római Katolikus Temető főbejáratánál lévő szoboremlékműnél, hogy lerója kegyeletét a Don-kanyari áldozatok emléke előtt. Az EMKE Maros Megyei Szervezete 9 esztendeje indítványozta a Don-kanyari hősökre való megemlékezést.

 

Ábrám Zoltán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei elnöke, országos területi alelnöke, ünnepi beszédében felidézte az egyik legnagyobb emberáldozatot követelő magyar vereséget: „A Don-kanyari események a 2. magyar hadsereget érintették, több mint 200.000 személyt. A besorozás még 1942. februárjában elkezdődött, áprilisban kezdtek indulni ki a csapatok a Donhoz. Július környékén foglalták el állásaikat és már akkor komoly harcok folytak, de a legvéresebb, legádázabb csata 1943. január 12-én kezdődött, amikor az orosz erő az urivi és scsucsjei hídfőknél megtámadta a magyar állásokat, visszavonulásra kényszerítette őket. A hadseregnek több mint fele odaveszett: eltűnt, fogságba esett, megsebesült vagy a harctéren pusztult el.”

Egy marosvásárhelyi kutatómunka eredményeként Maros megyében 577 személyről sikerült kideríteni, hogy megjárta a Don-kanyart. 2003-ban, a 60 éves évforduló alkalmából még hét Maros megyei túlélő volt életben, akik közül hatan részt is vettek az akkori ünnepségen. Mára egy maradt életben közülük, a Marosvásárhelyen élő, 91 esztendős Kulcsár István. Mivel ágyhoz kötött beteg, nem lehetett jelen a megemlékezésen, de az ünnepséget követően egy szűk csoport meglátogatta, és jelképesen átadta neki azt a dokumentumcsomagot, amely a magyar állampolgárság elnyeréséhez szükséges, hiszen Kulcsár István nemcsak a doni ütközetet élte túl és jött haza onnan, hanem túlélte az azután következő hatvanegynéhány esztendőt, és elérkezett az ideje, hogy magyar állampolgár lehessen. Az EMKE 8 éve kiállításokkal, ünnepi megemlékezésekkel tiszteleg az áldozatok emléke előtt, és még egy utolsó tartozásuk van: egy küldöttséget eljuttatni a Don-kanyari katonasírokhoz, temetőkbe.
„Feltehetjük a kérdést, hogy bennünk van-e ma elég határozott hazaszeretet, s ha erre kételkedünk választ adni, gondoljunk rájuk” – összegezte beszédét az EMKE elnöke.
Ezt követően Oláh Dénes, a Maros-Küküllői Egyházkerület főesperese, a Belvárosi Keresztelő Szent János-templom plébánosa szólt a jelen levőkhöz, aki magát annak a generációnak a tagjaként határozta meg, akinek nagyapái megjárták a saját Mohácsukat. „Egyetlen ember értelmetlen halála is tragikus, és itt 120.000 emberről van szó, ha nem többről”, mondta a főesperes, aki már az emlékezést megelőző napon elkezdett imádkozni az ottmaradottakért, az azóta békésen elhunytakért és a még élőkért. A székely és a magyar himnuszok eléneklése zárta a délelőttöt.


Share Button
Ennyien olvasták: 313

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.