Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

A füvesember, aki kannabisszal gyógyít  

Pál Piroska december 4, 2017 Uncategorized

Földesi Dávidnak elege lett a gyógyszeripar és az egészségügyi rendszer pénzhajhászásából, illetve saját, veleszületett betegségei is arra sarkallták, hogy valami mást próbáljon ki. A Magyarországon élő fiatalember, mint mondja: nem orvos, nem tudós, ám három éve aktívan foglalkozik a kannabisszal való gyógyítással, és mára már 250 „betege” van, valamint 99%-os gyógyulási aránnyal számol. Bár tájainkon a kannabisz rekreációs célra való használata, árusítása illegális, mégsem fél a jogi következményektől. Mint mondja, nem lesz szerencséje annak a bírónak, aki elé a számos meggyógyult páciensével érkezik.

Endokannabinoidok feltöltése

Földesi elmélete abból a kutatásból indul ki, hogy létezik a testen belüli kannabinoid rendszer, amely részt vesz az emberi egészség létrehozásában és fenntartásában. A rovarok kivételével minden állat rendelkezik endokannabinoid rendszerrel. A kutatás szerint állítunk elő saját kannabinoidokat, úgynevezett endokannabinoidokat, amelyek hasonló szerkezetűek, mint a kannabisz növényben található vegyületek; továbbá rendelkezünk receptorokkal ezekhez a molekulákhoz. Ez az újonnan felfedezett molekuláris jelzőrendszer nélkülözhetetlen az élethez, és segít bennünket egyensúlyban tartani. Az endokannabinoidok és a receptoraik a testben mindenhol megtalálhatóak; az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Az endokannabinoid rendszer minden szövetben más feladatokat lát el, de a cél mindig ugyanaz: a homeosztázis, a stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére. Az ezt kutató személyek megfigyelései szerint egy-egy betegség beálltakor az endokannabioid szintje csökken a testben. Az elmélet hívei – és Földesi szerint is – ezeket a raktárokat tölteni kell, méghozzá kannabiszból előállított kivonattal, olajjal, vagy nemes egyszerűséggel: egy füves cigivel.

99%-os gyógyulási aránnyal számol

Földesi Dávid korábban kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozott, de élete folyamán sorozatosan az egészségügyi rendszer anomáliáiba ütközött, illetve borzasztóan zavarta az igazságérzetét, hogy horribilis összegeket kell fizetni a beavatkozásokra, gyógyszerekre. Emellett szívbetegséggel született – tíz évvel ezelőtt az orvosok műtét hiányában kimondták rá a halálos ítéletet –, valamint asztmával is diagnosztizálták. Földesi a kannabisz által leszokott az asztmasprayről, és a szívbetegségének nincs tünete. Ezen felbuzdulva sokat olvasott, kutatott, és három éve fogott neki a hozzá forduló barátai gyógyításához. A híre szájról-szájra terjedt, így mára már 250 „betege” van – akiket szívesebben nevez a barátainak –, közöttük 40 féle daganatos betegséggel küzdő személy van, fiatalok, idősek, gyerekek egyaránt. De számos idegrendszeri megbetegedéses, diabéteszes, magas vérnyomással élő személy is a páciense. „Túlzás nélkül állítom, hogy 99%-os gyógyulásról számolhatok be, kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptam. A kannabisz segít a sclerosis multiplex kezelésében, nagymértékben enyhíti a kemoterápia mellékhatásait, az epilepszia kordában tartásában is segít, de úgy gondolom, nem is létezik olyan betegség, amelyet nem gyógyítana meg, vagy nem enyhítené azt” – mondja Földesi. Hozzátette, hogy véleménye szerint ez a módszer forradalmasíthatná a gyógyászatot, és idővel a modern orvostudomány elengedhetetlen része lesz.

„Én vagyok a füvesember”

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól hozzá a „szakma”, Földesi elmondta, hogy az orvostársadalom még nem ismeri. „Nagy szerencsém, hogy nem vagyok tudós vagy orvos, hanem tapasztalatra, megéléseimre építek, amit át akarok adni a betegséggel küszködőknek. Szó szerint: én vagyok a füvesember. Mögöttem nincs sem érdekcsoport, és fölöttem sincs egy olyan erő, ami gátolhatna abban, amit csinálok. Ha vajákosnak vagy kuruzslónak tartanak, vagy érdembeli cáfolat érkezik a módszerem ellen, szívesen állok elébe bármilyen vitának” – állítja a csupán 28 éves fiatalember.

Bírósági tárgyalás esetén a betegei tanúskodnának

Az anyagot – kivonatot, olajat, marihuánát – Ausztriából szerzi be, ahol legális a szer orvosi célra való felhasználása, illetve a termesztése is vegetatív állapotában –, de ő leginkább közvetítő, azaz a betegeit kapcsolatba hozza azokkal a személyekkel, akiktől ezt meg lehet vásárolni. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem volt a rendőrséggel problémája, de úgy véli, erre csak akkor kerülhetne sor, ha egy betege nem lenne elégedett a kezelés eredményével és feljelentené. „Ha mégis törvényszék elé állítanának, felkészültnek érzem magam, és előre sajnálom a bírót, hiszen az összes páciensemet tanúként viszem majd magammal” – mondja.

Mit szólna Zacher Gábor?

Arra a kérdésünkre, hogy mit szólna Zacher Gábor közismert addiktológus Földesi tevékenységéhez, megtudtuk, hogy Földesi szerint vannak közös pontok a szemléletükben. „Zacher számomra sokáig példakép volt, ma is felnézek rá, mert az alapvető gondolkodása nyitott, nem egy vonalhoz igazodott orvos, viszont az ő keze is meg van kötve. Ugyanakkor ő többször is elmondta, hogy az alkohol vagy más gyógyszerek kiváltotta addikció sokkal nagyobb problémát jelent, mint a kannabiszfogyasztás” – áll a magyarázat. Földesi a jövőben nem csak a kannabisszal akar gyógyítani, hanem számos, kábítószernek minősített, természetben megtalálható anyaggal fog kísérletezni.

Törvény van rá, szabályozás nincs

Romániában 2013 óta törvény szerint szabad orvosi marihuánaszármazékokat használni egyes betegségek esetén, rekreációs céllal viszont illegális. Az orvosok még nem rendelkeznek konkrét tapasztalattal a marihuána gyógyászati célú felhasználásával kapcsolatban, bár a hatályban lévő törvények bizonyos körülmények között lehetővé tennék a használatát.

Földesi Dávid Az emberi endokannabinoid rendszer címmel tartott előadást november 25-én, Marosvásárhelyen.

Share Button
Ennyien olvasták: 3665

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.