Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

A helyzet előválasztást követel!

Központ augusztus 18, 2011 Egyéb kategória

cimlap_nagy

A Metro-Polls által készített közvélemény-kutatás adatainak ismertetését folytatva, ezúttal a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő testületi helyekért induló pártok, valamint a polgármesterjelöltek támogatottságát vesszük szemügyre.

 Az ismert kérdésre – ha a jövő vasárnap lennének a választások, ön mely pártra adná a voksát? – Vásárhelyen a biztos pártválasztók által a tanácsosi jelöltlistákra adandó voksok 32 százalékát az RMDSZ szerezné meg, a PDL 20 százalékot, míg az ellenzéki szociálliberális pártszövetség (USL) 35 százalékot kapna. A felmérést készítők, lehetséges opcióként, külön felsorolták az USL tagpártjait is, ezek szerint a PNL a voksok 14, a PSD 7 százalékot gyűjtene be, míg az USL-nek 14 százaléknyi a támogatottsága . A Magyar Polgári Pártra a biztos pártválasztók 3 százaléka voksolna.  A magyar nemzetiségű válaszadók 63 százaléka az RMDSZ-re, 6 százaléka pedig az MPP-re adná a voksát, a többiek román pártokra voksolnának.

graf

Igen érdekes – és sokatmondó – a polgármester­jelöltek támogatottságára vonatkozó kérdésekre adott válaszokból kialakult kép is. Ebben az esetben a megkérdezettek határozottabbaknak bizonyultak, mindössze 9 százalékuk állította, hogy bizonytalan, nem vesz részt a választáson, nem válaszol a kérdésre. Az esetleges magyar jelöltek közül Frunda Györgynek a legnagyobb a támogatottsága, őt  Benedek Imre és Csegzi Sándor követik.

A jelenlegi polgármester, Dorin Florea legesélyesebb ellenlábasa Smaranda Enache lehet. Enache asszony támogatottsága igen magasnak tűnik a magyar válaszadók körében is: a megkérdezettek 38 százaléka adná rá voksát. A második Frunda György lenne, az ő támogatottsága 19 százaléknyi.


 Vasjelölt

A fentről, azaz az RMDSZ csúcsvezetése által erőltetett, s az EMNT Maros megyei szervezete által gyanús hirtelenséggel felkarolt dr. Vass Levente támogatottsága – legalábbis a Metro-Polls általunk ismertetett felmérése szerint – aligérzékelhető: a megkérdezettek nem egészen 1 százaléka adná rá voksát.


 

 Az egyetlen megnyugtató megoldásnak az előválasztás látszik

 A lapunk által megrendelt felmérést böngészve, az adatokat értelmezni próbálva arra a következtetésre jutottunk, hogy egy évvel a választások előtt, még igen nagy a zűrzavar, a tanácstalanság a fejekben. Ami a közhangulatból kitapintható választói szándék fel nem ismerésében nyilvánul meg a leginkább.

Az a benyomásunk, hogy a politikai tényezők, az ilyen-olyan döntéshozók, mintha szembe mennének a közakarattal, hisz esetleges jelöltként rendre nem azokban a személyekben gondolkodnak, akiket a választópolgárok szívesen támogatnának. Eredményként kell elkönyvelnünk, hogy a helyi magyar politikai erők vezetői megértették – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – az egységes fellépés szükségességét. Innen viszont a megvalósulásig még hosszúnak, akadályokkal teletűzdeltnek tűnik az út.

Az általunk ismertetett felmérés adataiból egyértelműen kiolvasható, hogy a vásárhelyi polgármesterjelöltként eddig felmerült személyek – legalábbis azok, akik kifejezték indulási szándékukat – egyike sem tudhat maga mögött számottevő, győzelmi esélyre feljogosító választói támogatottságot. Ezzel szemben ott van a független jelöltként indulni számító Smaranda Enache, akit a magyar nemzetiségű megkérdezettek közel 40 százaléka támogatna.

Mindezek után megkockáztatjuk: most már szükségszerűnek tűnik egy jól előkészített előválasztás, amelyen minden politikai erő, vagy bárki, aki felvállalja a vásárhelyi magyarság érdekeinek képviseletét – akár Smaranda Enache is! – részt vehet, s amin minden utólagos gyanút, félremagyarázást megelőzhető módon kiválasztható a vásárhelyi magyarság közös polgármesterjelöltje. Minden más pótcselekvésnek számít!  

 

Share Button
Ennyien olvasták: 231

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.