Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

A magyarok választási kedve tovább csökkent a románokéhoz képest

Pál Piroska június 9, 2016 Uncategorized

Vasárnap zajlottak az országban az önkormányzati választások, ahol polgármestereket, illetve helyi és megyei tanácsosokat választottunk. Az országos részvétel 48,4%-os volt, azaz 8.873.744-an tartották fontosnak kifejezni politikai preferenciájukat. Barna Gergő szociológust kérdeztük a részvételi arányról, a marosvásárhelyi szoros eredményről, de arról is, hogy mi lehet az oka, hogy az újonnan megalakult párt (Szabad Emberek Pártja) kiemelkedő eredményt ért el.

valasztas

– Hogyan értékeli az önkormányzati választásokon való országos részvételt?

Az idei választási részvétel beleillik abba a trendbe, amelyet 1996 óta megfigyelhetünk, azaz a felnőttkorúak 50-60 százaléka járul az urnák elé az önkormányzati választásokon. Abban az értelemben tört meg egy kezdődő trend, hogy a 2012-es és 2014-es választásokon (önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti, elnökválasztás) kivétel nélkül nagyobb mobilizációs készséget regisztrálhattunk. A magyar részvétel szempontjából pedig sajnos folytatódik az a tendencia, hogy a magyarok választási kedve csökken a románokéhoz képest, nyílik az olló, de egyelőre nagyon kis mértékűnek tűnik ez a lemaradás az önkormányzati megméretkezéseken.

– Hogyan véli, miként alakulhatott Marosvásárhelyen a helyzet? Hiszen egyetlen magyar jelölt sem szorongatta meg még ennyire Floreát. Florea bizalmi indexének a csökkenésének, vagy a tény, hogy egyetlen magyar jelölt volt és ez mozgósított, és ez tette lehetővé a szoros versenyt?

A marosvásárhelyi eredmény az elmúlt évek egyik legjobb magyar szereplése volt. Ez elsősorban a regnáló polgármester folyamatos eróziójának köszönhető. Florea már nem annyira meggyőző a román közegben, illetve a magyarok is kisebb mértékben szavaznak át. Ennek következménye egy kiegyenlítettebb választási részvétel volt etnikai szempontból, a magyarok jobban mobilizálódtak, mint a románok, viszont kevésbé, mint a korábbi választásokon. Ha ugyanannyi magyar megy el szavazni, mint 2012-ben, akkor Soós Zoltán kényelmes többséget szerzett volna. De ennek ellenére a vártnál jobban szerepelt a magyar jelölt, ami növeli annak esélyét, hogy kitartó és folyamatos munkával a legközelebbi alakalommal meg lehessen szerezni a polgármesteri tisztséget.

– Vásárhelyen 14 000-el kevesebben járultak a szavazóurnákhoz, mint 4 évvel korábban. Ezt hogyan magyarázza?

Országszerte jelentősebb volt a távolmaradás a városokban, sokkal inkább, mint például 2012-ben. Ebben a regiszterben Vásárhelyen egy 50 százalék feletti részvétel volt, ami relatív értelemben egy jó részvételt jelent ezen a választáson, jóval az országos városi átlag felettit. Ha túl akarunk lépni ezen a magyarázaton, akkor hozzátehetjük, hogy Florea erodálódása csökkentette a románok mobilizációs kedvét, az eddigi kudarcok, illetve az esélytelenség percepciója pedig a magyarokét.

– Mi a véleménye a POL-jelenségről? A nyolc hónapja bejegyzett, Romániában egyelőre egyedi vegyes, lokális párt, amely máris 3 tanácsost juttatott be a városi önkormányzatba, és a jelöltjük harmadikként végzett a megmérettetésen. Négy év múlva a POL lehet, amely Marosvásárhelyen változást eredményez?

A POL szereplését egy konjunkturális hatásnak tartom. Éppen a Floreaból való kiábrándultság, elsősorban az értelmiségiek, a középosztálybeliek körében igényt teremtett egy alternatívára. Bizonyára a magyar nemzetiségű választókon belül is volt egy szűk réteg, 3-4 százalék körüli, akik nem az etnikai törésvonal mentén fejtették ki opciójukat. Nem gondolom azt egyelőre, hogy a POL rövid vagy akár középtávon reális alternatívát fog jelenteni, sem a románok, sem pedig a magyarok körében.

– Milyen negatív, illetve pozitív hozadékai lehetnek egy vegyespárt jelenlétének? Átrajzolhatja az eddigi politikai berendezkedést?

Nem hiszem. Az etnikai törésvonal határozza meg egyelőre a politikai mezőnyt Vásárhelyen, Soós Zoltán győzelem közeli szereplése pedig szerintem ezt erősíti. Nyilván kérdés, hogy a POL hogyan fog politizálni ebben a mandátumban, de nem tartom elképzelhetőnek, hogy mind a románok, mind pedig a magyarok számára megfelelő válaszokat fog tudni kínálni. Ezt a kampányban sokkal egyszerűbb volt megtenni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 955

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.