Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

„A szakosztály újjáépítése lesz a legfontosabb”

Központ február 24, 2011 Egyéb kategória

„A szakosztály újjáépítése lesz a legfontosabb”

 – mondta Gál Károly, a Mureşul Sportklub korcsolyaedzője, aki az évek folyamán számos országos bajnokot készített fel.

gal

„A város polgársága vasárnap és hétfőn a Holtmaros jegén szaladgált s ugyanakkor gyönyörködött a tarka sokaság mozgásában. Ezt a nyüzsgés idényt már csak szervezett keretek közé kellett terelni. És valóban 1875-ben megalakult a Korcsolya-egylet is, Schei­der József elnök vezetése alatt 80 taggal. Hogy a szép nem képviselői sem maradhattak ki az egyletből, bizonyítja, hogy 1877-ben mintegy 43 „honleány” volt a tagok között. Egyelőre a Holtmaros befagyott vizét vették igénybe a korcsolyázók, de tervükben szerepelt egy új pálya megépítése az Elbán. Addig a Holtmaros felső részét sikálták e sport kedvelői, s a jég használhatóságát a Gubodi kereskedés épületére kitűzött kék-fehér lobogó jelezte. Időközben (1878) megnyílt az elbai korcsolyázó is, s 1879 januárjában meg is rendezték az első korcsolyaversenyt gyermekek, férfiak és nők számára. 1893. január 22-én az elbai tavon került sor az egylet első hivatalos versenyére, korcsoportonkénti beosztásban.”  Ez volt a kezdetek kezdete, mármint ami a korcsolyasportot illeti, amit a régi krónikák oldalairól szemléztünk.Egy korábbi lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy jó ütemben haladnak a vásárhelyi fedett jégcsarnok építési munkálatai. Coroş Vasile, a Mureşul Sportklub elnöke lapunknak elmondta, ha minden a legnagyobb rendben lesz, akkor városunk polgárai már a nyár vége felé igénybe vehetik a pályát. Sőt, ami a legfontosabb a korcsolya és a jégkorong sportág szemszögéből, hogy városunkban is edzhetnek és versenyezhetnek sportolóink.A Mureşul Sportklub székhelyén Gál Károly korcsolyaedzőt a vásárhelyi futókorcsolya fellendítésének esélyeiről kérdeztük.
 


– Mivel  az országban nincs jelenleg minőségi, országos (rövid és hosszú távú) korcsolyabajnokság lebonyolítására alkalmas jégpálya, ezért a németországi Erfurtban került sor a román országos korcsolyabajnokságra. Nem furcsa ez?

– Furcsa, Európában talán egyedül­álló ország vagyunk jelen pillanatban, amelynek nincs egy európai normáknak megfelelő jégcsarnoka, ahol megrendezhették volna az országos bajnokságot. Ha arra gondolunk, hogy az évek folyamán több világ- és Európa-bajnokságon, sőt olimpián is részt vettek sportolóink – igaz, Antal Emese Ausztria színeiben, de évekig a Mureşul versenyzője volt –, akkor sajnálatos, hogy ide jutottunk. Ennek ellenére, remélem, a marosvásárhelyi jégcsarnok felépülése után újra elkezdődhet városunkban a korcsolyának, mint sportágnak a fellendülése, ami párhuzamosan a szakosztály újjáépítését vonja maga után. Az évek folyamán nagy lett a gyermek és a felnőtt korosztály közötti különbség, utalok itt az eredményességre, ami az előbbi javára fordult. Újra tehetségek után kell kutatni, azokat nevelni, csiszolni, csak így gondolhatunk majd évek múlva a sportág fellendülésére. Igaz, a jégcsarnok nem lesz alkalmas nagypályás korcsolyaversenyek megrendezésére, csak kispályás, úgynevezett short-track versenyekre, de már az is nagy előrelépés lenne.

– A téli időszakban hol és hogyan edzettek a sportklub korcsolyázói?

– Jégpálya hiányában a szabadban edzettünk görkorcsolyákkal és az erfurti, meg az olaszországi versenyek előtti napokban az ottani jégcsarnokban. Hozzáteszem, sokat segítettek a gyerekek szülei, s nem utolsó sorban a Mureşul Klub vezetősége és a Szövetség képviselői.

– Mégis jó eredményeket értek el a korcsolyázók az Erfurtban megrendezett román országos bajnokságon.

– Igen, Oltean Daniela a felnőtt sprint összetettben második lett, Papp András, a február 12–13-án ugyancsak Erfurtban megrendezett poliatlonon, azaz hosszú távú országos próbákon III. helyet ért el 500 méteren, ugyancsak III. lett 1000 méteren és első lett az 1500 méteres szakaszon. Lehettek volna jobbak az eredményei, sőt összetettben első is  lehetett volna, ha nem követ el kis technikai hibákat. Amúgy meg vagyok vele is elégedve, akár Molnár Annával és Oroian Cristinával is, akik a február 5–6. között az olaszországi Baselga di Pinében megrendezett nemzetközi sprint verseny második fordulójában jó eredményeket értek el. Molnár Anna első lett a 100, a 400 és második lett a 300 és 500 méteres távon, így az összetettben első lett, míg Oroian Cristina III. helyezést ért el a 100 méteren, míg összetettben az V. lett.

– Reménykedhetünk, hogy idővel újra kikerül városunkból egy Farkas Éva-, Coroş Vasile-, Cseh Edmond-, Máthé Tibor-, Antal Emese-kaliberű futókorcsolyázó?

– Annak, hogy újra jó eredményeket érjenek el a Mureşul Sportklub korcsolyázói, legfőbb feltétele, hogy üzembe helyezzék a jégcsarnokot. Azután újra hangsúlyt fektethetünk az alapokra, majd utána reménykedhetünk.


Share Button
Ennyien olvasták: 328

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.