Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Az állampolgárság meglovagolása

Központ január 14, 2011 Egyéb kategória

Az állampolgárság meglovagolása

A magyar nemzet oly vitatott eredetét illetően, most 2011 elején, egy csodálatos bizonyítéknak lehetünk a tanúi. Egyesek még a történészek közül is megkérdőjelezték azt a tudományos megállapítást, miszerint a magyar, bizony, lovas nemzet. Most azonban egyértelmű bizonyítékokkal állunk szemben és meggyőződhetünk, hogy igenis köze van nemzetünknek a lovagláshoz. Az egész ott kezdődött, hogy Magyarország volt miniszterelnöke elkúrta (nem is kicsit, nagyon), és emiatt aztán a magyar választók lovat adtak az Orbán-kormány alá. Nem egy átlagos lovat, hanem egy „kétharmadosat”, ami bizony felér egy paripával.

A magyar kormány vágtázni kezdett a magyar és a nemzetközi politikai prérin. Mi tagadás, azóta – bizonyos drasztikus intézkedéseknek és vitatott döntéseknek köszönhetően – egyesek már „Attila, Isten ostoraként” emlegetik a magyar miniszterelnököt, és egyre többen azt kívánják, „törjön alatta ki a ló lába”.

A magyarországi kormányváltással egyidőben az örökzöld (vagyis örökké kormányzó) erdélyi magyar érdekképviseletünk alól kivették a lovat, és másoknak (egy újszülött politikai alakulatnak) szánták azt. „Ha nincs ló, jó a szamár” – gondolták bukaresti magyarjaink, s átpártoltak az új magyar kormányhoz, és továbbra is bíznak abban, hogy képesek lesznek állva maradni a „versenyben”, és továbbra is számíthatnak majd a szavazatainkra, a hatalomra és a pénzre. A „nagy lovat”, amit Magyarországról a határon túlra (és Erdélybe) kiküldtek, úgy hívják, hogy „állampolgárság”. Természetes és megalapozott igény, hogy a magyar nemzet tagjai az országhatáron kívül is megszerezhessék ezt a jogukat (és van is erre számtalan nemzetközi példa). De sajnos ezt az érmét már egyszer felhasználták politikai célokra, amikor a népszavazás során „románokkal” (vagyis velünk) riogatták a magyarokat az anyaországban. Most újra terítékre kerültünk mi, külhoni magyarok. Az állampolgárság megadása mögött újból politikai érdekeket vagyunk kénytelenek felfedezni, egyesek eszközként akarnak minket felhasználni.

Bármennyire is nemes és felemelő ez a gesztus, tudomásul kell vennünk, hogy az állampolgárság „kiosztói” csak azok lehetnek, akiknek ezt a „lovat” szánták. Persze, jó lovas nemzetként mindenki megpróbál „nyeregbe kerülni”. Pontosabban arról van szó, hogy a Demokrácia Központokat az EMNT működteti, nyilvánvaló politikai haszonlesés szándékával. Az RMDSZ elöljárói pedig az új év első munkanapján a sajtó nagy nyilvánossága előtt igyekeztek leadni kérelmüket. Hova ez a nagy sietség és minek ez a túlzott ügybuzgalom? Akárhogyan tekintünk az eseményekre, megint azt kell mondanunk, hogy egyesek „átestek a ló túlsó oldalára”, mert nekünk, erdélyi magyaroknak nem állt szándékunkban állampolgársági kérelmeinkkel „reklámot csinálni” semmilyen politikai alakulatnak. Egyszerűen csak arról van szó, hogy egy lelkiismereti kérdésben mindenkinek joga van a saját belátása szerint dönteni. Nem kérünk hozzá új vagy régi politikusokat, nem kérünk mellé politikai nyilatkozatokat, nem kérünk átlátszó manipulatív eszközöket. Hagyjanak minket békében élni.


Share Button
Ennyien olvasták: 391

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.