Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Brüsszeli madártávlat

Központ május 10, 2011 Egyéb kategória

Brüsszeli madártávlat

 Sok jót lehet hallani a valamikor még az építésügyekben jártas, a legutóbbi választásokon pedig a környezetvédelmi miniszteri posztot megszerző marosvásárhelyi RMDSZ-politikusról. Többek között például azt, hogy nagyon aktív, kitűnő szervező, jó interjúalany, és általában „keményen megválaszolja” a rádió- és tévébeszélgetéseken neki feltett, magyarokkal kapcsolatos kényelmetlen kérdéseket.

A közszférára jellemző átláthatósági előírásoknak köszönhetően bárki meggyőződhet arról, hogy a miniszteri munkatársak között több magyar ajkú marosvásárhelyi vagy más városbeli fiatalt is megtalálunk. Mindenképpen dicséretre méltó ez a „lokálpatrióta” humánerőforrás-stratégia, mindenki ezt várná el a Bukarestbe delegált hazánkfiától. Még azt is el kell fogadnunk, hogy a választás immáron nem csak szakmai alapon történt, hanem politikai, „megbízhatósági” és néhány esetben rokonsági alapon is.

Természetes dolog, hogy annak az ifjúnak, aki netalán elkötelezte magát az MPP-nek vagy a leendő EMNP-nek, nincs sok keresnivalója az RMDSZ húsosfazék közelében (és fordítva). Bármilyen jó és becsületes magyarról legyen is szó. Annál is inkább vitathatatlan ez az RMDSZ-kirekesztősdi az „idegenekkel szemben”, mivel világosan bebizonyosodott, hogy a Fideszt kiszolgáló „tanács” sem szívbajos a valamikori Gyurcsány-bérencek vagy a szociálliberális magyar kormány által kiutalt pénzek fölött bábáskodó RMDSZ-vezetésű alapítványok leépítésében. Sajnos, ma már teljesen elfogadottá vált a „saját emberek” beválasztása, és az „ellenségesek” kirekesztése ebben a szegregált erdélyi magyar társadalomban. A baj akkor ér minket, egyszerű halandókat, amikor a sok bába (vagyis a sok politikai alakulat) között elvész a gyermek (vagyis választói érdek).

„Sikeres” miniszterünket beválasztották az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottságba. Ezalatt nyilvánvalóan, bizonyítottan és folyamatosan szennyezi városunkat a vegyipari kombinát. Miközben a kényelmes brüsszeli bársonyszékét elfoglalta a miniszter úr, a marosvásárhelyi kerékpárosok egy újabb felvonuláson vettek részt, mindenféle politikai támogatást nélkülözve. A főtérre most sem engedték be őket, még felvonulni sem. Hadd tüntessenek ott, ahol érik. Az oly nagy dobra vert megvalósítást, a  kerékpárkölcsönzőt sem nyitották újra meg. Közben jön a „jó hír”, hogy elektromos autó vásárlásához is nyújt majd támogatást a kormány. A kerülőutak kérdése is mindegyre csak a somostetői fák kivágásával van egybekötve, pedig a városnak szinte egyáltalán nincs körgyűrűje. Miért kellett Vásárhelynek ez a miniszteri poszt, talán csak azért a néhány bukaresti állami fizetésért? Azt kell mondanom, jó stratégiai lépés volt a miniszter úr részéről a várost sújtó gondok elől előbb Bukarestbe, majd Brüsszelbe menekülni, és minket magunkra hagyni. Tüntetni, köhögni, szenvedni. Talán éppen a marosvásárhelyi madárvédő egyesülettől induló miniszteri-tanácsos javaslatára dönthetett a „kiszállás” mellett, hiszen madártávlatból minden annyira szépnek tűnik. Így megszabadulhat a város gondjaitól, a minket naponta sújtó környezeti károsodásoktól, legalábbis a hátramaradt miniszteri mandátuma idejére.


Share Button
Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.