Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Cseke a porcelánboltban

Központ január 26, 2011 Egyéb kategória

Morgó

Cseke a porcelánboltban

Cseke_Attila

Folytatódik Cseke Attila ámokfutása. Az RMDSZ által bársonyszékhez juttatott miniszter úgy mozog a román egészségügyi rendszerben, mint ama elefánt a porcelánboltban: bárhová nyúl, bármit érint – romhalmaz marad utána. Hogy miért kellett az RMDSZ-nek a talán legkényesebb, a társadalom, a közemberek által folyamatosan érdeklődéssel követett terület igazgatásának terhét magára vállalnia, az örök talány marad. Kívülállóként –  mondhatnám: kibicként – csak arra gondolhatok, ez volt a kormányzás egyik feltétele. Ez volt az a tárca, amely nem kellett a PDL-nek, nem kellett senkinek, ti. világos, bárkire bízzák, belebukik, lejáratja magát, s lejáratja pártját ezáltal. Valószínűleg működött az árukapcsolás: mondjuk, a rengeteg pénz fölött rendelkező környezetvédelmi tárca mellé adták, amúgy kérés nélkül.

 

Amióta a kormányzat hivatalosan is beismerte, hogy bizony Romániát is sújtja a gazdasági, pénzügyi világválság, de különösen amióta az országot a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére kapcsolták, nos azóta az említett pénzintézet diktál Bukarestben. Az IMF-nek pedig köztudottan egyetlen receptje van a válságkezelésre: a megszorítások. És melyek azok a területek, amelyeket rendszerint elsőként vesznek célba, amelyeken elsőként alkalmazzák a nadrágszíjmeghúzó intézkedéseket? Hát az egészségügy és az oktatás. Az oktatásról most csak annyit: az új törvény – a kisebbségek nyelvén folyó oktatásra vonatkozó néhány passzust leszámítva, amire hivatkozva indokolta további koalíciós jelenlétét az RMDSZ –, úgy tűnik, több negatívumot tartalmaz, mint előremutató jegyet. De erről majd máskor.

Térjünk vissza az egészségügyhöz, a Cseke által igazgatott területhez. Az IMF-től érkező „direktívák” szerint eljáró miniszter „költségmegtakarító” intézkedéseinek sorába illik az a szándék is, amely épp most van megvalósulóban. Előzőleg már bevezette a vizitdíjat. A kisebb vidéki kórházak összevonása esetenként lehet akár indokolt is, de semmiképpen nem akkor, ha mereven alkalmazzák ama „kritériumokat”, amelyek alapján eljárnak.

Vegyük a konkrét esetet, a Maros megyében a központi akarat szerint összevonásra ítélt erdőszentgyörgyi, nyárádszeredai és szovátai kórházakat. Ami egyből szembetűnik, hogy az intézkedés a Kis-Küküllő völgyében és a Nyárád mentén élő, szinte színmagyar lakosságot érinti elsősorban. Továbbá, a három szóban forgó intézmény már első látásra sem mondható egyenrangúnak. Közülük az egyik kiérdemelte a kórházi rangot, a másik kettő még csak úgynevezett egészségügyi pont. Érdekes módon éppen az erdőszentgyörgyit akarják beolvasztani egy még csak esetleg ezután felépülőbe, a szovátaiba. Aztán nem tudni, ha a három közül valamelyiknek megszűnik az önállósága, nem lesz saját vezetője, nem lesz-e könnyebben megszüntethető, felszámolható? Ki áll majd ki érdekeinek védelmében, ha még vezetője sem lesz?

És végezetül: nem Romániában élnénk, ha egy hasonló ügy kapcsán nem kényszerülnénk arra, hogy elgondolkodjunk azon is: ki lehet az intézkedés haszonélvezője? Milyen érdekek húzódhatnak meg az ügy hátterében? Azaz: cui prodest? Hát például a rohammentő-szolgálatnak, azaz a SMURD-nak, biztosan igen. Nem állítom, hogy Arafat államtitkár-helyettes tanácsára hallgatva cselekszik így Cseke, csak hát úgy eszembe jutott…Share Button
Ennyien olvasták: 341

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.