Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Cserelapi

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

cserelapiCserelapi

A cserealji gyülekezetnek havonta megjelenő ifjúsági lapja is van. A Cserelapiszerkesztőségének három tagjával – Ercsei Zsuzsannával, Kötő Ferencz-Barnával és Suba Csongorral – beszélgettünk.

A Cserelapi 2001-ben indult, azzal a céllal, hogy a cserealji ifjúsági csoport és a csíkszeredai ifi között levelezős kapcsolat alakuljon ki. Az újság ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor kiderült, a kapcsolattartás nem csak a szokványos levelezésig terjed, ugyanis a két ifjúsági csoport egymásnak beszámolókat is küldött tevékenységeiről. Az ifjúsági lap 2005-től 2007-ig szünetelt, majd Kötő Ferencz-Barnának köszönhetően újraindult, ő győzte meg ugyanis társait, hogy szükség van a „Lapira”.

„Eleinte nehéz volt, mert mindent egyedül kellett csinálnom: mozgósítani az embereket egy-egy cikk megírására, tördelni, korrektúrázni, és mindezek mellett az anyagiak előteremtése is az én feladatom volt. Idővel bővült a csapat, kezdtek jelentkezni az emberek az ifiből, hogy szívesen besegítenének a szerkesztésbe, és mára hétfős szerkesztőgárdát tud maga mögött a lapunk. A nagyobb csapatban a feladatok is leosztódtak, és akkor már számomra sem volt olyan megterhelő a munka. Később átadtam a lap irányítását egy nagyifis társunknak, aki figyelemreméltó hozzáértéssel végzi a dolgát” – foglalta össze Barni röviden az elmúlt 5 évet.

A havonta jelentkező lap rovatairól Ercsei Zsuzsanna elmondta, az Áhítat és a Mélybenéző címet viselő írásokkal szinte havonta jelentkeznek, ezen kívül minden lapszámban olvashatók beszámolók az elmúlt hónap  rendezvényeiről, eseményeiről. „Van egy Angyalsaláta nevű rovatom is, ami nem más, mint különböző gondolatok, reflexiók arról, amit magam körül észlelek” – mesélte Zsuzsi. Akadnak azonban olyan cikkek is, amelyek helyszűke miatt nem férnek be az újságba, ezeket digitális formában közlik a Cserelapi blogján.

A kérdésre, hogy kinek írják, az egykori főszerkesztő elmondta, elsősorban az ifiseiknek, ezért minden esetben olyan cikkeket próbálnak közölni, amelyek a fiatalokhoz szólnak. Az ifiből, gyülekezetből bárki ajánlkozhat cikkírásra, de az is megtörténik, hogy más ifiktől kérnek anyagokat, vagy éppen teológusok, segédlelkészek küldenek cikkeket.

Ugyan a Cserelapi célcsoportja az ifjúság, az egész gyülekezetnek is írják. Általában 50 példányt nyomnak színes fedőlappal az ifiseknek, százat pedig fekete-fehérben a gyülekezet tagjainak, akik minden alkalommal várják és érdeklődnek, hogy mikor jelenik meg a kiadvány új száma – mesélte Suba Csongor. Ezért figyelnek az idősebbekre is, például nemrég a jobb olvashatóság érdekében megnövelték a betűk nagyságát.


Share Button
Ennyien olvasták: 356

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.