Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Deszkurkörecek országa

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

 Deszkurkörecek országa

 Nem tudom, ki hogyan van vele, de én nem hiszek a hatóságok hirtelen támadt korrupcióellenes felbuzdulásának őszinteségében. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt héten a különböző tévés hírcsatornák élő egyenesben közvetítették, amint tömegesen szállítják be és rabosítják a vám- és határőrség lefülelt alkalmazottait. Amióta a ’89-es decemberi eseményeket, más néven a román forradalmat „megrendezők” oly sikeresen megvezettek, nos, azóta kétellyel kezelem a hasonló helyszíni közvetítéseket.
 

Románia a korlátlan lehetőségek országa – szokták mondani egyáltalán nem dicsérő szándékkal. Azt ma ország-világ tudja, itt bárki bármit elérhet/elintézhet/kijárhat, ha megvan hozzá a pénze, az olajozottan működő kapcsolatrendszere. Romániában hazudni, csalni, lopni nem főbenjáró bűn, még csak nem is szégyen – legalábbis az átlagember, a „popor” számára. A tolvaj jelzővel illetett embert is inkább megbocsátó elismerés övezi, mint megvetés. Ha valakire azt mondják: „deszkurkörec”, az a legnagyobb társadalmi elismerés. Ennek ellentéte a „frájer”, az örökös vesztes, a becsületes balga, aki sehogy sem boldogul. Ez van.
És ami megdöbbentőbb: számos, tájainkon megtelepedett nyugati cég, amelynek vezetőitől elvártuk volna, hogy követendő példát mutassanak, hogy segítsenek minket a maguk másfajta gondolkodásmódjához, munkakultúrájához való alkalmazkodásban, nos, ők ehelyett a könnyebb utat választották: hasonultak hozzánk, tökéleten beilleszkedtek a balkáni  környezetbe, s a maguk során szintén a korrupcióhoz folyamodtak.
Mindez a hatóságok korrupcióellenes hevülete láttán jut eszembe. Amiként az is, hogy az események kapcsán feltegyem a legkézenfekvőbb kérdést: cui prodest? Mert az nyilvánvaló, valaki, valakik igencsak haszonélvezői lesznek a szemünk előtt kibontakozó kampánynak. Egyelőre, úgy tűnik, az Európai Unióra is gondoltak a rendezők, ily módon próbálják bizonyítani, hogy Románia eleget tesz minden olyan követelménynek, amit a schengeni övezethez tartozás feltételéül szabtak az EU-bürokraták. Hiszi, aki hiszi, aki nem, járjon utána!
Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt feltételezem, hogy a produkció kiagyalói, levezénylői inkább politikai célokat követnek, mintsem a közélet megtisztítását a korrupció rákfenéjétől. A Dîmboviţa-parti politikai boszorkánykonyha ismerői szerint a vámhatóság tagjai által csúszópénzként összeharácsolt pénzek csak elenyésző, de így is jelentékeny értékű hányada jutott az „illetékesek” zsebébe, a többit bizonyos pártkasszák nyelték el. Ezekből finanszírozták a rendkívül költséges választási kampányokat a pártok, meg egyéb olyan „kiadásaikat”, amelyekre rendszerint nem szokás számlát kiállítani. Vannak azonban sokan, akik a PDL-n belüli hatalmi harc eldurvulásában látják annak magyarázatát, hogy miért éppen most robbant ki a botrány.
Engem akkor győznének meg afelől, hogy nem így van, ha már valaki magas rangú vezetőre is rábizonyulna a bűnösség, s rács mögé kerülnének a főkolomposok, nem csak az egyszerű „végrehajtók”. Erre azonban előreláthatólag nem kerül sor. 


Share Button
Ennyien olvasták: 297

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.