Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Divatszakmák és elhelyezkedési lehetőségek

Központ február 9, 2011 Egyéb kategória

Divatszakmák és elhelyezkedési lehetőségek

 sulisokMenedzsment, turizmus, európai tanulmányok, kommunikáció: ezrével kerülnek ki évről-évre ezen divatszakmák frissen végzettjei, miközben az elhelyezkedési lehetőségek egyre inkább szűkülnek. A jövőbeli szakmai siker, az önfeledt és vidám egyetemi évek, az egyetem hírneve, a viszonylag alacsony bejutási átlag? Mi motiválja a fiatalokat a pályaválasztásban, és mi alapján válik egy szak közkedveltté vagy éppen kerül le a topról? A fiataloknak minden évben segítségükre van több tucat újságcikk, egyetemi kalauz, továbbá internetes felmérések, különböző szempontok szerint összeállított toplisták, melyek mind arra hivatottak, hogy minél több információval lássák el a pályaválasztókat, megkönnyítve döntésüket. Bár mindenki számára más és más a döntő indok, bizonyos tényezőket minden elemző figyelembe vesz.
 

A jól fizető szakma lenne a cél?

A teljesen leegyszerűsített elképzelés szerint a továbbtanulók olyan szakmát választanak, amelynek elsajátítása után, azaz a diploma birtokában jól jövedelmező álláshoz juthatnak. Hogy milyen szakot választunk, abban közrejátszanak eddigi tanulmányaink, képességeink, egy-egy tanárhoz, illetve tantárgyhoz fűződő preferenciáink és a munkaerőpiac aktuális helyzete és várható alakulása. Ezen felül viszont érdemes odafigyelni a családi tradícióra, ami különösképp befolyásoló hatással lehet olyan szakmák esetében mint az orvostudomány, a jog, a mérnöki tudományok. Bár a statisztikák azt mutatják, az egyetemre jelentkezők elsősorban szakot választanak, és csak azután intézményt, az egyetemek egymás közt versengve, múltjukra, presztízsükre hivatkozva próbálják csábítani a leendő hallgatóikat. További lényeges szempontok lehetnek az olyan gazdasági tényezők, mint az oktatási intézménynek a lakhelytől való távolsága, a tandíj mértéke stb.
Más részről, gyakran feledkezünk meg róla, de manapság, amikor az egyetemi diploma szinte kötelező elvárás a család, a társadalom és a munkáltató részéről egyaránt, és amikor a fiatalkor egyre inkább kitolódik, a fiatalok fontosnak tartják a szórakozást is: a szülőktől való viszonylagos függetlenséget, a nagyvárosi légkört, ami mellé nem minden esetben a nehezebben elsajátítható szakmai képzés társul.

Divatszakma – tuti jövő?

Ma a marketing, a menedzsment, az alkalmazott idegen nyelv, a kommunikáció, a nemzetközi kapcsolatok, a turizmus viszik a pálmát a fiatalok szakválasztásában, és egyre alacsonyabb az egzakt tudományokat, a fizikát, a különböző mérnöki szakokat választók száma. A felfutóban, lecsengőben és az épp aktuálisan topon levő szakmákat a társadalmi átalakulás és az ezt követő üzleti élet változása határozza meg. A nyugati társadalomból egyre inkább kiszorulóban van a termelés, és helyét a munkafolyamatok szervezése és irányítása vette át, ezzel egyidőben óriási űr keletkezett a jól képzett menedzserekből. Az Európai Unió létrejöttével és a határok elmosódásával mindinkább szükség van szinkrontolmácsra, fordítóra. Ezt az igényt felmérve indított egyre több állami és magánegyetem ilyen irányú képzéseket, a fiatalok meg, a kedvező pozíció és bérezés reményében, egyre nagyobb számban szereztek ilyen diplomát. Mára közgazdaságtan, de legalábbis marketing képzettségű az áruházi kiszolgáló, professzionális kommunikátor az irodában fénymásoló és kávét főző hölgyike, turisztikai szakember a szállodai recepciós.
A hiány és a termelés közti számbeli eltérés mellett, örökös vita tárgya a jövőbeli szakemberek elméleti vagy inkább gyakorlati képzése. Míg az üzleti élet szereplői egyöntetűen a gyakorlati oktatásban látják az egyetlen esélyt a szakmai sikerhez, az oktatási intézmények nagy részében olyan elméleti tudást próbálnak átadni a hallgatóknak, amivel gondolkodásra, a probléma mélyebb értelmezésére sarkallják őket. Nem egy konkrét szakma gyakorlati oktatását, sokkal inkább egy átfogóbb szemléletmódot, egy általános elméleti tudást kívánnak megalapozni.
Hogy meddig tart egy szakma divatja? Egyelőre azt tapasztalni, hogy a sok éve azonos tendencia után, lassan átalakulóban a toplista. Legalábbis nyugaton, nálunk viszont még változatlanul tart ezen szakmák népszerűsége.
Az olyan friss szakok mellett mint a dietétika és kinetoterápia, újra felívelőben vannak a különböző műszaki képzések is.


Share Button
Ennyien olvasták: 328

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.