Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Egyelőre elvetették a főtér alatti parkoló tervét

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

Egyelőre elvetették a főtér alatti parkoló tervét

  csucsNem nyert bizalmat a Rózsák tere alá tervezett mélygarázs megvalósíthatósági tanulmányának tervezete. Az önkormányzati képviselőtestület februári ülésén nem szavazta meg az erre vonatkozó határozattervezetet, melyet jövő hónapban újra napirendre szándékoznak tűzni. Az RMDSZ-frakció testületileg ellenezte a projektet, helyette más alternatívát ajánl a gépkocsivezetőknek.
 

A tanulmány készítője és a városi főépítész együtt mutatta be a képviselőtestület előtt a főtér alatti parkoló három változatát tartalmazó tervet. A variánsok közül a 415 férőhelyes, 12.320 négyzetméteren elterülő egyszintes tervet ajánlotta a tervező, melyet a parkolóhelyek számát és az építkezés költségeit összevetve a legmegfelelőbbnek vél. Mihaela Miheţ városi főépítész kifejtette, minden szükséges jóváhagyást megkaptak, a testületen múlik csupán a főtér sorsa, mert amennyiben elvetik a tervet, „kiirtják az életet a központból” – fogalmazott a főépítész asszony.
A szavazást megelőzően több pró és kontra érv hangzott el, a város polgármestere hevesen szorgalmazta az igenlő szavazatokat, úgy értékelte, egy történelmi pillanatot írhatott volna a tanács a tervezet jóváhagyásával.
Az utolsó napirendi pontként szavazásra bocsátott tervezetet végül tizenegy igen, hét nem és három tartózkodás mellett elvetették. Kolozsváry Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője határozottan a terv megvalósítása ellen érvelt, ehelyett alternatív megoldás kidolgozására ösztönözte a döntéshozókat:

„Több okból kifolyólag is elutasítjuk a projektet. Először is, a munkálatokkal három évig felforgatjuk a főteret és ezzel együtt a városlakók életét. Másodsorban, a szakemberek véleménye szerint, a főtér alatti talaj nem megfelelő a megvalósítani kívánt projekthez, végül pedig, mi fokozatosan ki szeretnénk szorítani a főtéri közlekedést, de amennyiben parkolót létesítünk, erről végleg lemondhatunk.”
 

A frakcióvezető kifejtette, hiába kerül terítékre jövő hónapban ismét a terv, a RMDSZ tanácsosai sosem fognak ebbe beleegyezni: – Mi ezzel szemben három emeletes parkolót szorgalmazunk a központ környékére, a Bolgárok terére, a színház mögé és a Szentgyörgy térre. Ezekben akár még több parkolóhely is lehet, mint a főtér alá tervezett mélygarázsban – foglalta össze érveit Kolozsváry.
Ezzel szemben Florea nemtetszését fejezte ki, hogy egy újabb több éves munka gyümölcsét vetették sutba a tanácsosok. „Garanciát akartak arra vonatkozóan, hogy a főtér arculata miképpen változik. Azt hiszem, ez senkiben nem kellene félelmet keltsen, mert manapság a legmagasabb ízlést kielégítően rendezik a zöldövezeteket” – nyilatkozott keserű szájízzel az ülést követően a polgármester, aki egyenesen Borbély Lászlónak üzenve azt ajánlotta, amennyiben az RMDSZ-frakciónak kételye van a főtér felszínének kialakítását illetően, a polgármesteri hivatal elvégzi a parkoló munkálatait, a felszín visszaállítását pedig a környezetvédelmi miniszterre bízza, oldja azt meg európai uniós forrásokból.


 

Az utca hangja

 

Bár a februári ülésen az önkormányzati képviselőtestület nem szavazta meg a Rózsák tere alá tervezett mélygarázs megépítésének határozattervezetét, a jövő hónapban feltehetőleg újra napirendre tűzik. A tervek szerint egy 415 férőhelyes, 12.320 négyzetméteren elterülő egyszintes parkolót szeretnének felhúzni a központba.

 

Bölöni Sándor Attila
 
Értesüléseim szerint szerencsére épp a legutóbbi tanácsülésen szavazott ellene a tanács, úgyhogy egyelőre nem lesz ilyen jellegű parkolónk. Természetesen szükség lenne egy parkolóra, föld alattira vagy emeletesre, ez igazán mindegy, de ne a főtér alá, és értelemszerűen ne emeletesre, mert a központban nincs hely ilyesmire. Egyáltalán nem értek egyet ennek megvalósításával, többek között azért nem, mert legalább egy életbe telne, amíg megvalósítanák azt. Ha tudnám, hogy nálunk is úgy haladnak a munkálatok, mint például Németországban, akkor mindenképp támogatnám azt, de sajnos ez egyelőre nem így van.
 

Bartis Botond,
marketingkommunikációs osztályvezető
 
Egyértelműen kíváncsi lennék más területrendezési alternatívákra is, de pragmatikus ember lévén „csináld azt, amit tudsz, azzal amid van, ott ahol vagy” alapon bármiféle megmozdulást előnyben tudok részesíteni. Természetes, hogy egy nagyobb szabású területrendezési munkálat felfordulással jár; viszont ha a 415 férőhelyes parkoló megépítése megoldja Marosvásárhely központjának régi problémáját a zsúfolt, zajos forgalmát illetően, akkor én támogatom az ötletet. Talán épp ezek a tervek vezetnek ahhoz, hogy a városnak végre – területrendezésileg – múltjához méltó központja legyen.
 

Vadász Zoltán, közönségszervező
 
A parkolóház építése hasznos lehet, munkahelyeket teremtene, ami pedig adót, ami jó az országnak és a városházának, viszont rossz a városnak és a városképnek. Véleményem szerint létezik más alternatíva, az ebbe fektetett pénzzel fejleszthetnék például a tömegközlekedést, növelhetnék a parkolódíjakat. Nem hiszem, hogy eleget tudok ahhoz, hogy elfogulatlanul nyilatkozzak, de hiszem, hogy van, kell legyen ennél jobb megoldás.
 

Kádár Ittala Gyopár, titkárnő
 
Engem személy szerint abszolút nem érdekel, hogy nincs elég parkolóhely városunkban, ugyanis nincs autóm. Az viszont zavar, hogy a sofőrök leparkolnak bárhova, a gyalogosok pedig nem tudnak közlekedni a járdán. Sajnos egyre több hülyeséget követnek el városunkban, ami nemcsak rontja annak szépséget, hanem még pénzt is költenek rá. Nem tartom kifejezetten rossz ötletnek, hogy a központ alá építsenek egy parkolót, mindaddig amíg nem vágnak ki fákat és nem számolnak fel zöld területeket. De hogy őszinte legyek, szerintem annak megépítésével sem oldódna meg sok minden, ugyanolyan zsúfoltság lenne, hiszen egyre több az autó. Nem is tudom, lehetséges-e olyan parkolót építtetni, amely elegendő lenne.  
 

Ugron Nándor, gyógyszerügynök
 
Hallottam, hogy tervezik egy parkoló megépítését, de ha jól tudom, akkor a tanácsosok egy része nem támogatja ezt az ötletet. Ha lenne más alternatíva, akkor inkább azt támogatnám, de ha nincs, akkor talán ez is megoldaná a parkolóhelyek örökös problémáját. Azt azért megemlíteném, hogy városunk országos szinten az elsők között szerepel az egy főre eső autók számát illetően, úgyhogy előbb-utóbb kell valamiféle megoldást találni.
 

Balázs Iringó, egyetemista
 
Lehet, hogy ez csak laikusságomnak köszönhető, de nekem a 415 hely kevésnek tűnik, viszont kezdeti megoldásnak elképzelhető. Mindenképp sokkal jobb lenne, mint a mostani helyzet. Én személy szerint jobban pártfogolom a mélygarázsokat, melyek sokkal több parkolóhelyet tudnak biztosítani, ugyanis sokkal több szintet lehetne kialakítani. Alapjában véve támogatok minden parkolóhely kialakításával kapcsolatos kezdeményezést.
 

Szántó József, pedagógus
 
Ha merünk hosszú távban gondolkodni, akkor feltétlenül jó ötletnek tartom azt, hogy a város egy kevés ideig lemondjon az esztétikumáról és a kialakult közlekedési rutinok kényelmességéről. A városképnek természetesen nem tesz jót a parkolók kiépítésével járó zaj, a sok gép és a kikotort földhegyek, ilyen szempontból az építkezés alatt álló zóna elveszíti majd vonzerejét. Ám, ha jobban belegondolunk, mindenképp előnyös lesz a város számára. Egyrészt azért, mert a felszín feletti parkolóházak nagyon előnytelenek tudnak lenni a városkép szempontjából, másrészt mert a „felbombázott” központ esélyt ad arra, hogy más, esedékes javításokat is elvégezzenek, s a munkálatok befejezésével egy modern Vásárhely várja az ide látogatókat. Így később nem kell folyton fúrni-faragni, legalábbis egy ideig. Szerintem mernünk kell bevállalni ilyen típusú változtatásokat, hisz csak így lehet felzárkózni a nyugathoz. Vásárhely egy szép város és szerintem nagyon merész dolog a városvezetőség részéről egy ilyen projekt vállalása, amelyet véleményem szerint mindenkinek támogatnia kellene. Szerintem nem csak ezt a kezdeményezését, hanem minden egyes ehhez hasonlót a közeljövőben. Ha a megfelelő módon van eltervezve és kivitelezve, nagyon innovatív lehet egy ilyen projekt, főleg mert nem ez lenne városunk első ilyenféle úttörő kezdeményezése.Share Button
Ennyien olvasták: 391

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.