Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Eladósítják a várost

Központ február 17, 2011 Egyéb kategória

Megszavazták Marosvásárhely költségvetését. Eladósítják a várost

adossag

Nem volt eseménytől mentes múlt héten az önkormányzati testületi tagok élete, két napon – kedden és csütörtökön – is összeültek, hogy a több mint száz napirendi pont felett döntsenek. Hosszas várakozás után (a januári soros ülés a költségvetés-tervezet hiányában maradt el) megszavazták Marosvásárhely idei büdzséjét.

 A bevételi részt kiegészítendő, egy közel 16 millió eurós kölcsön felvételéről is határoztak a városatyák.  

Kevesebb a kórházakra, több az utakra

Nagyobb vita nélkül, csupán egyetlen ellenszavazattal ment át a helyi költségvetés tervezete, mely annak ellenére, hogy kevesebb saját bevétellel számol, 14 százalékkal nagyobb a tavalyinál. Jelentősen növeli a bevételi részt az európai uniós alapokból megpályázandó összeg.
A végösszegként szereplő 481,57 millió lejből közel 190 millió lej saját bevétellel számolnak, és közel ennyit, mintegy 178 milliót várnak az Uniótól. Az idei költségvetés kevesebb pénzt szán a szociális szolgáltatásokra, az oktatásra és az egész­­ségügyre, ez utóbbira például a büdzsé 2,3 százalékát, jóval többet a közszállításra és különböző javításokra.
Idén kivételesen nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, 2010-hez képest 75 százalékkal nagyobb összeggel számolnak. A tavalyi egy millióhoz képest idén 155 millió lejt fordítanak vissza nem térítendő forrásokból utak, épületek javítására.

16 millió eurós kölcsön felvételéről döntöttek

Nagyszabású felújítási akciót tervez a polgármesteri hivatal, melyet az EU-s pénzalapok mellett 16 millió euró nagyságrendű beszolgáltatói hitelből akar fedezni. Az újra terítékre kerülő negyven projekt között útjavítások, gyalogos járdák, zöldövezetek és parkok létesítése szerepel, ezenkívül közvilágításra, vízhálózatra és kör­­forgalmak kialakítására szánnak további összegeket.
„Ez egy olyan kölcsönforma, aminek lényege, hogy azokat a munkálatokat, amelyeket el kell végezni, az a cég hitelezi meg, aki megnyeri a licitet a kivitelezésre. Ez azért előnyös számunkra, mert fontos projekteket tudunk végrehajtani, de nem nekünk kell felvenni kölcsönt közvetlenül, és nyilván az nyeri meg a licitet, aki a legalacsonyabb költségeket ajánlja majd. Megvizsgáltuk azt is, hogy ez mekkora eladósodást jelent a városra nézve, ez pedig nem haladja meg a huszonöt százalékot, ez 2013–2014-re lesz esedékes, és fokozatosan csökkenni fog. Tehát úgy gondoltuk, hogy az eladósodás ezen mértéke megengedhető, és ebben az esetben kivitelezhetőek a tervezett beruházások” – nyilatkozta lapunknak Kolozsváry Zoltán frakcióvezető, az önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke.
Az elfogadott tervezettel a testület 2020-ig vállalta az eladósodást, mely az eddigi években tíz százalék körüli volt, 2014-ben 25,32 százalékon tetőzik majd, és 2017-ig húsz százalék fölött marad. Bár a törvény harminc százalékos eladósodást engedélyez, ez azért mégis problémát jelenthet, mert egy esetleges jövőbeli EU-s pályázathoz szükséges önrészt, tekintve az adósság mértékét, nem fedezhetik majd bankkölcsönből.
A projekt nem szült egyöntetű álláspontot az RMDSZ-frakcióban sem, annál is inkább, mivel valószínűsíthető, nem véletlenszerűen lett újra égetően fontos Marosvásárhely arculatának javítása. Az sem mellékes, hogy a tervezetet benyújtó polgármester az útjavításokkal nem kis politikai tőkét kovácsolhat a 2012-es választásokra – a város pénzén.


Share Button
Ennyien olvasták: 320

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.