Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

élet-módi

Központ február 9, 2011 Egyéb kategória

élet-módi 

amelyben 50 muffin sül

MuffinÉn mindig próbáltam sugallni, hogy Zb egy irtó jó pasas. Ez alkalommal pedig Dzsesszika a szöveg egész terjedelmét arra használja fel, hogy ezt bizonyítsa. Jó, előbb saját hírnevének megmentésére tesz kísérletet, ugyanis azt tudni kell, hogy ő bonyolítja a Zöld Pikkelyes Palota élelmezési részét. Igaz, még rendszert nem sikerült felépítenie, ezért történik meg az, ami mindenkivel megeshet: éjfélkor készül a csirkepaprikás vagy reggel hatkor fő Zb-nek munkába a rizsek királynője, a Basmati.

De most térjünk rá a főszereplőre. A történet, amit el szeretnék mesélni, úgy kezdődött, hogy egyszer Zb testvérénél, Dékénél, a konyhában Dzsessz észrevett egy halom muffinos receptkönyvet.
A történet úgy folytatódik, hogy két évvel ezelőtt a Déke angyala hozott egy muffinsütő tepsit, majd ugyancsak Déke Zb-t születésnapjára az 500 kedvenc muffin című könyvvel ajándékozta meg. Mindezen események arra irányították a konyhai munkálatok alakulását, hogy egyszer csak Zb elkezdett muffint sütni. És azóta is süti. (Persze nem napi vagy heti rendszerességgel, de amikor eszébe jut és kedve van, nekilát. Ez nem azt jelenti, hogy Zb puhány vagy nyálas lenne – testépítő műhelybe jár, mindene a foci… meg a kézilabda… a jégkorong… s még ki tudja mi. Muffinon kívül rántottát tud egyedül sütni.)
Szombaton is, amikor Dzsesszika Kolozsvárról felhívta, Zb már a csokis muffin sütéséhez készülődött, s mire Dzsessz délutánra hazaért, már várták a kis csodák.
Még azt kell feltétlenül és az elismerés hangján kiemelni, hogy Zb zsigerből szakács, hiszen olyasmiket is kitalál, hogy rumeszencet és mazsolát tegyen az amúgy sima csokisba. Azt is tudja, hogy a román sütőporból nem elég a megadott egy kiskanálnyi adag, mert akkor nem nő fel a kívánt magasságúra, egy egész csomagot kell a masszába tenni. (Fogalmam sincs, honnan tehetett szert ilyen jellegű tudásra.) Továbbá van egy csele! Ha kikente vajjal a muffinsütő tepsit, beteszi néhány percre a hűtőszekrénybe, és csak ezután tölti meg a kis üregeket a masszával. Azt már szinte mondani sem kell, hogy fejből tudja a receptet, és ha valamilyen új hozzávalóval kísérletezik, gondolkodás nélkül tudja, hogy az a száraz vagy a vizes összetevős tálba kerül. (Ha szeretnék a receptet, csak írjanak.)
A szombati muffinsütésre visszatérve, Zb körülbelül 50 darab muffint sütött, amiből egy adag csokis volt, a többi sajtos-sonkás-magos. A tepsink 3×4-es kapacitású, de azért kellett ipari mennyiségben gyártania, mert közben Igazi Turistáékat is elhívtuk, s még Frenknek is sütött kedvességből azért, hogy az eszkimók között ne szomorkodjon. Igazi Turistát láttam a szája szélén egy vékony mosolyt elengedni, amikor Zb tepsit vajazott. Pedig becsszavamra mondom, Zb csak egy nyugati gondolkodású pasas, ugyanis a mi külföldi ismerőseink férfitagjai mind tudnak főzicskélni.
Aztán szombaton este későn Igazi Turistáékkal kitaláltuk, hogy a Zöld Pikkelyes Palotát muffint áruló kisbolttá alakítanánk, és egy nagy gumimuffin lenne a cégérünk.
A végeredmény „morzsáit” lásd a képen!


Share Button
Ennyien olvasták: 290

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.