Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

élet-módi amelyben az érem oldalait vizsgáljuk meg

Központ május 10, 2011 Egyéb kategória

élet-módi

amelyben az érem oldalait vizsgáljuk meg

 A történet kvintesszenciája: a zsizsik olyan, mint a tetű. Nincs mit szégyellni rajta, mert önhibáján kívül is megtörténhet bárkivel.

És most a történet. Mely azokhoz az időkhöz nyúlik vissza, amikor is Dzsesszika bevonult mindenestől és végérvényesen a Zöld Pikkelyes Palotába. Azelőtt hősnőnk olyan tömbházban lakott, amelynek szeméttároló rendszere úgy nézett ki, hogy volt egy hosszú cső, ami felért a 9. emeletig. Minden emeleten volt a csőnek egy csőre, és a szemetet a lakóknak ott kellett legörgetniük. Ez azért fontos, mert Dzsessz addigi életében nem adódott gyakran alkalom olyan emberekkel testközeli helyzetbe kerülni, akik – szó szerint – a szemétből esznek. Ez a tény Dzsesszit lelki egyensúlyából hónapokig kimozdítva tartotta (amit mellesleg nem tartunk rossz dolognak, különösen azok fényében, hogy hősnőnk még mindig nem tudott szilárd álláspontra helyezkedni a romakérdésben. Az „éremnek két oldala van” igazságán túl hajlik viszont afelé az álláspont felé, hogy a szóban forgó kérdésben az érem egyik fele erősebb, következésképpen a másik gyengébb. És már gyermekkorunkban megtanuljuk az erőviszonyokból fakadó konfliktuskezelési mechanizmusokat – hacsak nem farkasok közt nevelkedünk, mert ugye, ott más törvények vannak. Olyan is megtörtént, hogy barátnőjétől, az Egyik Legsikeresebb Ügynök (-…eladási) feleségétől telefonálás közben aggódva megkérdezte, hogy vajon nem lesz ebből baj, ha a több napja a hűtőszekrényben kallódott ételt leteszi a konténer mellé,  mire az Ügynökfeleség diplomatikusan hülyének nevezte Dzsesszt – aki vette a lapot.
Mégis, hősnőnk a mai napig külön nejlonzacskóba csomagolja azt az élelmiszert, ami még fogyasztható állapotban van, s úgy akasztja fel a szemeteskonténer kiálló kampójára. Valami olyasmi jut mindig eszébe ilyenkor, hogy úgyis kiszednék a szemétből, miért alázza meg még jobban ezeket az embereket. (De kérem, ne gondolják, hogy holmi naivitásból teszi. Tisztában van a dolgok állásával, például tőle is szinte ellopták a pénztárcáját kétszer is Krisna eltévelyedett alattvalói, de valamiért mégsem tud másként tenni.)
Vissza a zsizsikhez, akik megtöltötték a Z.P.P. éléspolcát (kamra hiányában). És amik megszabadulásától az Öreg szerint egy mód mutatkozott: mindent ki kell dobni. Mert a zsizsik olyan egy dög, hogy még a külön védő nejlonzacskóba csomagolt élelmiszerekbe is beleköltözik. Mit volt mit tenni, Dzsessz – ismét – gumikesztyűt húzott, s nekifogott kiszedni és kihordani mindent a szemétbe. Háromszor fordult, de amikor másodjára ment a zsizsikes nyersanyagokkal a szeméthez, már egy cigánycsalád pakolta azt, amit két perccel azelőtt hordott ki. Szinte kikapták a kezéből a zacskót. Persze a cigányokat valamilyen ismeretlen oknál fogva nem nevelik környezettudatosságra, ezért néha óriási rendetlenséget hagynak maguk után egy-egy szemétben való portyázás kapcsán. Most is ez történt, de amikor Dzsessz kérte őket, hogy szedjék össze a szemetet, megtették. (Lehet, hogy csak szoktatás és figyelmeztetés kérdése a környezettudatosság. Nem a nevelés korlátlan erejébe vetett hit mondatja az előbbieket velünk, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szemetelés-nem szemetelés szabályaira őket tényleg senki nem tanította meg, míg minket erre gyermekkorunk óta fegyelmeznek.) Visszatérve a zsizsikes történethez: amikor harmadjára fordult, hősnőnktől nagy buzgalommal kérdezték, hogy „még van?”. Mondta, hogy nincs.
De nem hitték el. És még órákon át várakoztak arra, hátha kinyílik a tömbház ajtaja.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 218

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.