Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Elkészült a Maros megyei önkéntesek adatbázisa

Központ május 19, 2011 Egyéb kategória

Elkészült a Maros megyei önkéntesek adatbázisa

 CaritasA civil szféra jövőképének és küldetésének megőrzéséről, a kulturális rendezvények, valamint az önkéntes munka fontosságáról tárgyaltak a Maros megyei non-profit szervezetek képviselői a május 13-án tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyre a civil szervezetek vására alkalmával került sor.

 

 

 Mint arról Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke és az esemény főszervezője beszámolt, az idei vásárra 59 szervezet jelentkezett, közülük 57-en vettek részt abban a felmérésben, melynek alapján elkészült a Maros megyei önkéntesek adatbázisa, valamint a megye szociális térképe. Jelen pillanatban az egyesületek összesen 1067 önkéntest számolnak (közülük 133 kiskorú, 161 személy pedig nyugdíjas), ami a 2009-es évhez viszonyítva növekedést jelent, ám a visszajelzések alapján ez a szám még mindig nem elegendő.

 A Maros megyei önkéntes jellemzői

 Az elvégzett felmérés alapján a szervezőknek sikerült egy általános képet alkotniuk a Maros megyei önkéntesről. Ennek értelmében a segíteni kívánó személy fiatal, nőnemű, felsőfokú végzettséggel rendelkezik és elsősorban szociális területen kíván segíteni gyerekeken, fiatalokon és időseken.

A tanulmány rávilágított az önkéntesek által választott közkedvelt területekre is. A legtöbben a szociális szférában (50 százalék) segítenek a rászorulókon, de szintén szép számban vállalnak munkát kulturális (16,07 százalék) területeken is. További önkéntesek toborzásának szükségességére hívta fel a figyelmet Koreck Mária, kiemelve, hogy a nyugati országokkal ellentétben, a román államnak nem sikerül lefednie elsősorban a szociális területet, ezért van nagy szükség a civil szervezetek működésére, az önkéntesek segítségére.

 Díjazták a legjobbakat

A szombati programsorozat záróakkordjaként a szervezők négy kategóriában díjazták a vásáron jelenlévő egyesületeket. A leginteraktívabb stand díj, színes tevékenységeinek köszönhetően, az Actus Dramaticus ifjúsági szervezetet illette. Novum-díjban az Amper egyesület részesült, ugyanis a vásár ideje alatt a város központjában irodalomnépszerűsítő programot szervezték, míg a Veterán-díjat a Caritas érdemelte ki.

A zsűri számára a legnagyobb fejtörést a legszebb standért járó díj odaítélése jelentette, viszont hosszadalmas egyeztetés után ezt az Alpha Transilvană Alapítvány nyerte el, ugyanis a kitűnő ízléssel berendezett stand évről-évre egyre gazdagabb programsorozattal készül a vásárra.

 2011, az Önkéntesség Európai Éve

 Az Európai Unió 1983-tól kezdődően minden évben megrendezi a különféle tematikákra koncentráló úgynevezett Európai Év rendezvényét, mely keretén belül megjelöl egy tevékenységi terültet és Európa-szerte kampányol azért, hogy növelje az állampolgárok tájékozottságát, valamint igyekszik a kormányok figyelmét a kiválasztott témakörre irányítani. A Tanács 2010/37/EK számú határozata alapján a 2011-es évre az önkéntesség témáját nevezte ki az Unió. A kezdeményezés keretén belül a tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassák az eddig szerzett ismereteiket az önkéntesség terén, valamint felhívni a lakosok figyelmét az önkéntes munka fontosságára.

 Megválasztották az év önkéntesét

 A civil szervezetek vására rendezvény keretén belül idén első alkalommal kinevezték Maros megye legaktívabb önkéntesét. A mindössze tizenkettedik osztályos dicsőszentmártoni Claudiu Mireuţ a Buckner Alapítvány tagja és közel két éve stabil önkéntese. Munkája során segít a kisiskolásak házi feladatainak megoldásában, angol nyelvre, számítógép-kezelésre tanítja őket. Az évek során Claudiunak sikerült osztálytársait és barátait is felbátorítani arra, hogy hozzá hasonlóan végezzenek önkéntes munkát, így egyre több dicsőszentmártoni ifjú veszi ki részét ebből a fajta tevékenységből.

Share Button
Ennyien olvasták: 243

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.