Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

És még beteg sem voltam!

Központ január 14, 2011 Egyéb kategória

És még beteg sem voltam!

Ajánlott levelet hozott a posta. Pontosabban egyszerre kettőt. S amikor felbontottam a vastag küldeményt, ez a vicc jutott eszembe:  „A vén zsidó haldoklik. Ágyát felesége, négy fia, három menye, unokái és dédunokái ülik körbe. Az öreg megszólal:
– Tudjátok, fiatal koromban mindenem megvolt: szabadságom, barátnőim, pénzem, au­tóm, gondtalan életem. Aztán inkább meg­nősültem, gyerekeket nemzettem. S ezzel odalett a szabadságom, pénzem, autóm, gondtalan életem. S mindezt miért? Hogy amikor meg­öreg­szem, haldoklom, és szomjas leszek, legyen ki egy pohár vizet adjon. De tudjátok mi a kitolás az egészben? Még szomjas sem vagyok!”
Hogy miért éppen ez a vicc jutott eszembe? Elmesélem.


Öt évvel ezelőtt, amikor egy másik lapnál voltam alkalmazásban, bérkiegészítés gyanánt alapítottam egy PF-t, hivatalosan fordítani szövegeket. A profitadót annak rendje s módja szerint kifizettem, gondolván, ezzel eleget teszek becsületes állampolgári kötelességeimnek. És az évek teltek, a PF-t felszámoltam, el is felejtettem akkori tevékenységem. A levél azonban ráébresztett a rideg valóságra: egészségbiztosítás fizetésével is tartoztam az illető időszakban az állammal szemben. Bár nem fért a fejembe, hogy ha már egyszer alkalmazottként munkáltatóm rendesen átutalta az összeget az Egészségbiztosítási Pénztárnak, miért kell még a PF-ért is fizetni, hiszen EGYAZON személyről van szó, s ha megbetegszem, csak engem (akár alkalmazotti, akár engedélyezett természetes személyi minőségben) látnak el a hálapénzért zsebüket tágasra nyitó orvosok és asszisztensek. A jéghideg zuhany azonban a büntetőkamat összege volt: kereken kétszerese az egészségbiztosítási adónak! Kereken öt évre számolták a késedelmi kamatot. Késedelem nélkül óvást nyújtottam be a Pénztárhoz: nehezményeztem, miért nem rákövetkező évben közölték én tudatlannal, hogy elmaradásom van az Iskola utcában büszkén pompázó intézménnyel szemben, miért vártak 5 évet. Mert én a késedelmi kamatot nem vagyok hajlandó kifizetni! Hónap teltével érkezett a vaskos válaszlevél. Gondosan számítógépen szerkesztett háromoldalas okfejtésben taglalja dr. Ács Valéria vezérigazgató, hogy bizony nincs kibúvó az állam vasakarata elől. S azt is abszolút természetesnek találja, hogy alig 2010-ben (tehát 5 évvel a PF-ből származó jövedelem megszerzése után!) kapta meg az Egészségbiztosítási Pénztár a Közpénzügyi Ügynökségtől, a két intézmény között létrejött protokoll alapján, jövedelmeim kimutatását. És ott virít az arcátlan mondat: „Pontosítjuk, hogy a jövedelmeket több írásos kérésben igényeltük, de csak folyó évben (2010-ben, sz.m.) kaptuk meg.” Dühöm az egekig csap: akkor fizesse a büntetést a finánc!

De nem! A kisembernek ebben az országban nincs szava és igazsága. A harmadik oldalon kövérített betűkkel tudomásomra adják, hogy ADÓS, FIZESS! 15 nap áll rendelkezésemre, utána kény­­­szervégrehajtanak.Ja, és tudják, mi ebben a legnagyobb kitolás? Abban az évben még beteg sem voltam! Sem én, Nagy Annamária, sem én, PF Nagy Annamária.

Share Button
Ennyien olvasták: 442

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.