Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Fojtogató benzingőz

Központ január 22, 2011 Egyéb kategória

Fojtogató benzingőz

Ha meg akarnánk keresni a kétségbeejtő üzemanyagár-hisztéria gyökereit, sok érdekes történelmi és gazdasági eseményt kellene közelebbről megvizsgálnunk. Már a második világháború idején is feltűnően nagy fontosságuk volt a havasalföldi olajmezőknek. Később, a kommunista rezsim ideje alatt „olajozottan” folyt az altalajkincsek kitermelése, beleértve a gázt, a kőolajat, a kőszenet, vagy akár az aranyat és az urániumot.

Az ország természeti kincsekben bővelkedett, a lakosságot mégis a fogyasztás mérséklésére kényszerítették, diktatórikus beavatkozásokkal. Időnként „kikapcsolták az áramot”, korlátozták az élelmiszer-fejadagot, hétvégenként csak a páros vagy a páratlan rendszámú autók közlekedhettek, a benzint jegyre árulták. A rendszerváltással egyidőben megszűnt a „külső” kontroll, egyeseket felkészületlenül ért ez a fajta szabadság, és néhány hónap alatt sokan a végleges elszegényedés sorsára jutottak. Ennek ellenére nem lehet visszasírni azokat az átkos időket.
A privatizálás során egyesek „ábécéket” nyitottak, mások gyárakat, cégeket vásároltak meg, de olyanok is voltak, akik benzinkutakat építettek és üzemeltettek, éveken keresztül. Furcsa módon, mára már szinte mindegyik helyi érdekeltségű töltőállomást bezárták vagy multinacionális cégek vásárolták fel. Maradt vagy három-négy óriáscég, amelyek szintén egymás felvásárlásán gondolkodnak. Mi a cél? Feltételezhetően minden gazdasági szereplő
vágyálma, a monopol, amikor is egyetlen szereplőként úgy diktálja a piacot, ahogy a kedve tartja. Volt már monopolhelyzetben lévő távközlési vállalata Romániának, és még a mai napig sem tudta lemosni az akkori gyalázatot. Érdekes módon, az ország altalajkincseit és energiaforrásait (például a kőolajmezőket és a földgázkészletet), és az ehhez kapcsolódó eladási, elosztási és szolgáltatási tevékenységeket (vagyis a benzinkúthálózatokat, a finomítókat, a gáz- és a villanyelosztó vállalatokat), különösen nagy gondossággal egytől egyig eladta az állam. Itt nem egy „holdbéli államról” van szó, hanem a román kormányról, amelynek már több mint tíz éve tagja az általunk hatalomhoz juttatott romániai magyar politikai érdekképviselet. A dél-romániai olajmezőket előbb egy vállalkozóból milliárdos olajmágnássá vedlő hazánkfia szerezte meg, aki aztán még több pénzért, egy volt-szovjet államból érkező, még nagyobb vállalkozónak adta el.
Az egész folyamatnak számunkra egyetlen szomorú és biztos következménye van: ha ma valaki tankolni szeretne autójával, horribilis összegeket kell erre áldoznia. Bármelyik benzinkúthoz folyamodnánk, az árak „tiszta véletlenül” egyformán magasak. A helyzet ugyanilyen tragikus a gázszolgáltató vállalattal is, nem tudjuk, mikor emelik az árakat és mennyivel, teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. A súlyos problémák megoldására javasolnám, hogy ne csak nyáron, hanem télen is kerékpárral közlekedjünk, és a hideg napokon költözzön egy szobába az egész család, de érzem, ez csak nevetséges és irritáló mellébeszélés lenne a részemről.


Share Button
Ennyien olvasták: 330

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.