Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Füstjogok

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

Ferenc_ZsomborFüstjogok

Újból napirendre került a vásárhelyi kombinát légszennyezése. Véletlenek nincsenek, és ez a szabály most is érvényes. Több hónap telt már el azóta, hogy a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség átvette a kétszázezer eurót érő, hordozható ammóniamérő-berendezést a miniszter úrtól.

Nem hiszem, hogy valaki is mert arra gondolni, hogy ezentúl megoldódnak a környék súlyos környezetszennyezési problémái, amelyeket a műtrágyagyártó vállalatnak köszönhetünk, de a „nagy, sárga, fullasztó ködben” legalább a szennyezés mértékét illetően „tisztánlátást” lehetett remélni. A berendezés kora tavasszal ki is mutatta azt, amit már mindenki tudott, hogy a gyár környékén időnként az ammónia koncentráció a megengedett érték (0,300 milligramm / köbméter) kétszerese fölé is emelkedik.

Aztán furcsamód a berendezést a város egy másik pontjára helyezték át, talán éppen a Kultúrpalota vagy a Városháza ammónia-kibocsátását akarták megmérni. Mindenesetre, a járműbe szerelt mérőegység egy jó ideig elkerülte a Dózsa György utcát. Most egy újabb „orrzavaró fuvallatnak” köszönhetően ismét mérést végeztek a környéken, és ezek hasonlóan visszaigazolták az emberi orr kiváló képességeit. A napi átlag a megengedett érték (0,100 milligramm ammónia / köbméter) másfélszeresénél is  nagyobb volt.

A hatóságok egy újabb büntetést róttak ki a kibocsátóra. Magától adódik a kérdés: lehet-e összefüggés a közelgő választások és a mérések gyakorisága között?

A gyár „hál’ Istennek” nagyon jól működik, kitűnő eredményeket, gazdasági sikereket ért el az utóbbi években. A szennyezés és a füst viszont a régi maradt. A miniszter úr a vásárhelyiek számonkérésére csupán az illetékesek ígéreteit tudja felmutatni, a környezet védelmét pedig nem. Egy konkrét példával élve, amennyiben egy jármű nem felel meg a műszaki előírásoknak, és akár egy százalékkal is túllépi a légszennyezési határértékeket, akkor a forgalmi engedélyét visszavonják.

Pedig sokan vállalnák egy-egy büntetés kifizetését, csak használhassák a működőképes, de „be nem írható” közlekedési eszközeiket. Ellenben a hatósági szigor itt nem ismeri a megbocsátás fogalmát. A túl régi és rossz műszaki állapotú gépkocsiknak nincs mit keresniük a közúti forgalomban, legfennebb a múzeumban. És ez így van jól!

Miért hibás a város lakossága amiatt, hogy nem újították fel a kombinát gyártási technológiáját? Miért kell egy ilyen – bizonyítottan, újra és újra súlyosan szennyező – gyárat működni hagyni? Ha pedig bizonyos (általunk nem ismert) körülmények miatt valóban lehetetlen ezt a gyárat bezáratni, legalább azt a „drága” mérőberendezést tartsák a szennyezési forrás közelében, és kövessék ott állandó jelleggel a levegő ammónia tartalmát. Ne csak két-három havonta jusson eszükbe egyeseknek a méréseket elvégezni, hanem vegyék a fáradtságot, és tartsák ott a műszereket állandó jelleggel. Nem kell a kisujjunk mögé bújni, most már van mivel és van mit mérni, csak (politikai?) akarat kell hozzá.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a büntetések ellenére a szennyezés továbbra is fennáll. A megszorításokat fokozni kellene, hogy valóban a környezet megóvását érjék el. Vagy mégsem ez lenne a cél?

 


Share Button
Ennyien olvasták: 428

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.