Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Gernyeszegi anziksz

Központ május 10, 2011 Egyéb kategória

Gernyeszegi anziksz

gernyeszeg

Találkozósorozatának második állomásául – a májusi mezőbándi után – Gernyeszeg községet jelölte meg a MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete).
A sajtó képviselői és a helyi önkormányzat, valamint egyház képviselői, vállalkozók közötti ismerkedésnek, eszmecserének a körtvélyfájai református egyház gyülekezeti háza adott otthont
.

 

Szász Attila, a Görgényi Egyházmegye esperese az 1441-es évi első okleveles említésű Körtvélyfája történelmét ismertette. Tőle tudtuk meg, hogy a falu nevezetes épülete az ismeretlen építési idejű református templom, amelynek ablakai és támpillérei a gótika idejére emlékeztetnek. A néhány éve átadott gyülekezeti otthon az egyházi élet fellendítését szolgálja: bibliaórákat tartanak, de kulturális központ is: irodalmi esteket, könyvbemutatókat, kiállításokat, gazdaköri esteket szerveznek itt. Az 1228 református lelket számláló faluban nemrég készült el a ravatalozó, a holland testvérgyülekezet segítségével.

Kolcsár Gyula polgármester elmondta, néhány éve felmerült a kilenc falut magába foglaló község kettéválása. Az elképzelések szerint Körtvényfája lett volna a másik községközpont, amit a lakosok támogattak, hiszen a disznóhizlalda működése idején nagyon megoszlott Gernyeszeg etnikai felépítése, itt kizárólag román munkaerőt alkalmaztak. Végül a kezdeményezés meghiúsult, a jelenlegi kormánystratégia amúgy is a községek összevonása mellett kardoskodik. Ezzel szemben aktuális téma az ipari park létesítése a katonaság alsó placcán, ahol biztosított a vasúti megközelítés is. A park a helyi önkormányzatnak komoly bevételi forrást jelentene, másrészt munkahelyek teremtődnek.

 Szentpál sorsára jut a Teleki kastély?

 Két éve került vissza a család tulajdonába a Teleki kastély. A polgármester elmondása szerint júniusban a jelenleg itt működő TBC Preventóriumnak ki kell költöznie az épületből, ezzel egyidőben 25 munkahely szűnik meg. „A Teleki családnak sajnos semmiféle elképzelése nincs a kastély további rendeltetésével kapcsolatosan. Mivel magántulajdon lesz, az önkormányzat őrséget sem vállalhat, s félő, hogy rövidesen a szentpáli kastély, illetve a disznóhizlalda épületeinek sorsára jut, amit a romák szétlopkodtak”, fogalmazódott meg a jelenlevő képviselők félelme.

 Bizonytalanság a mezőgazdaságban

 „Nem tudható, jövőre mennyi lesz a gázolaj, illetve a különböző termékek felvásárlási ára. Bizonytalan a termények értékesítése. Sok fiatal inkább Németországban vállal munkát a mezőgazdaságban, ott vannak megfizetve”, mutatott rá az elöljáró. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet ellenére Balogh József mangalica-tenyészetet létesített farmján. Véleménye szerint megéri a befektetés, a biotermékekre van kereslet, s borsos áruk ellenére is piacot lehet kialakítani.

 Válságidőben virágzó idegenforgalom

 A végzettségét tekintve állatorvos Kolcsár Károly Gernyeszeg és Körtvélyfája között nyitotta meg a Fehér Ló panziót. A tulajdonos véleménye szerint van igény az idegenforgalmi, vendéglátóipari egységekre.

A vidéki panziók létesítését vissza nem térítendő hitellel támogató SAPARD pályázatot nyújtott be, s a korábban működtetett istállókat vendégfogadó egységgé alakította át. Az állatállomány értékesítéséből teremtette elő az önrészt, s 2005 decemberében aláírta a 100.000 eurós támogatási szerződést, amiből két év alatt elkészült a Fehér Ló fogadó hét szobával, vendéglátórészleggel. Inkább átutazó vendégeket fogadtak. A fogadó 2008-ig jól működött, akkor kezdődött a visszaesés. A világgazdasági válság miatt kevesebben utaznak, költenek pénzt vendéglőben.

– Vállalkozásom megmentésére a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapnál meghirdetett pályázat keretében egy új vállalkozással még egy panzió felépítésére pályáztam, és nyertem. Az új beruházás vissza nem térítendő összege mintegy 200.000 euró – meséli optimistán a fiatal vállalkozó. Ezzel egy másik, addigi raktárépületet alakított át. Az új – Fekete Ló – panzióban 15 szoba van, mintegy 300 férőhelyes konferenciateremmel, konyhával. Elsősorban a konferencia- és a falusi turizmus fellendítésében szeretnének nagyobb szerepet vállalni. S nem elhanyagolható szempont az sem, hogy 25 helyi alkalmazottnak biztosít megélhetést.

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 491

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.